Det var i december 2017 som Dick, med diagnosen autism, flyttades till Hultagården utanför Göteborg. Det var också då som hans anhöriga började bli oroliga på allvar.
Dick är vuxen men har en funktionsnedsättning som gör att han är på ett barns intellektuella nivå – han kan bli svårt självskadande eller utåtagerande om han blir orolig. Efter flytten började han få en ny typ av skador, men eftersom han saknar talet kunde han inte själv berätta vad som hänt.
Dicks moster Emma såg till slut ingen annan utväg än att montera upp en dold inspelningsutrustning för att ta reda på vad som hände när de anhöriga inte var där.
– När jag satt där var jag tvungen att stänga av. Jag klarade inte av att lyssna, säger hon till Uppdrag granskning.
Hällde vatten över Dick i sex minuter
SVT Nyheter Väst har tidigare i flera publiceringar granskat Dicks fall och inspelningarna från boendet. Uppdrag granskning har fått tillgång till nya, ej tidigare kända, klipp från Dicks tid på Hultagården.
I en sekvens hör man hur en ur personalen hotar Dick med att han skall få klä av sig naken och gå runt huset. I ett annat klipp hör man hur samma person, och ytterligare en ur personalen, plågar Dick genom att hälla vatten över honom under sex minuter.
– Ingen har sagt någonting. Ingen har anmält någonting. I Dicks dokumentation står ingenting om detta, säger Emma.
En rättegång rörande ofredande pågår efter att anhöriga polisanmält händelserna. Uppdrag granskning har sökt den ansvarige för boendet, Martin Linde-Rahr, för att ställa frågor om delarna i inspelningarna som inte blivit kända förrän nu.
Han har avböjt att kommentera med hänvisning till den pågående rättegången
”Klient fick sina intima delar rakade av personal”
Dick är inte ensam. Uppdrag granskning har gått igenom de lex Sarah-anmälningar för LSS-boenden som kom in till tillsynsmyndigheten Ivo under 2019 och 2020 fram till i dag. Genomgången av de 299 ärendena visar fall efter fall av anmälda övergrepp.
I tre exempel kan man läsa:
“Därefter ska berörd personal ha dragit med sig brukaren ner till ett närliggande vattendrag och hotat att slänga i brukaren i vattnet/…/Brukaren har till följd av sitt funktionshinder inte möjlighet att berätta.”
“I en hygiensituation där två personal närvarade, fick en klient sina intima delar rakade av personal/…/Klienten som inte har något eget tal, visade sitt missnöje genom sitt kroppsspråk med ökade rörelser och med sin röst.
“Fysiska övergrepp i form av knuffar och fasthållning samt att dryck kastats mot ansikte på brukaren.”
I dessa tre fall har samtliga anmälningar avslutats efter att boendena yttrat sig.
Riksrevisionen kritisk mot Ivo
Riksrevisionen riktade förra året kritik mot Ivo och konstaterade i en rapport att myndigheten använder sig av en “lärande” tillsynsstil, där man litar på att verksamheterna själva åtgärdar sina brister, samtidigt som det saknas systematisk kontroll av om detta verkligen sker.
Sofia Wallström, generaldirektör på Ivo, säger att hon tycker att det är anmärkningsvärt att den typen av oacceptabla verksamheter som bland annat Dick bott på har kunnat fortgå med ansvarigas godkännande, men säger också:
– Jag tycker det är uppenbart att Ivo behöver göra mer – och vi kommer att göra mer.
“Jag måste kämpa vidare”
Dick bor inte kvar på Hultagården. Han fick först flytta till ett nytt boende, men inte heller där uppnåddes “goda levnadsvillkor”, enligt en dom i Kammarrätten. Efter att det boendet sagt upp honom ska han flytta för femte gången på fyra år.
– Jag kan inte överge honom, jag måste kämpa vidare. Han kan inte ha det så här, säger hans moster Emma.
De anhöriga har nu fått besked om att Dicks hemkommun Partille kan komma att placera honom var som helst i Sverige, i väntan på att ett boende i hemkommunen kan bli färdigt om tidigast ett år.
– Det är uppenbart att vi önskar att den här flytten inte hade behövt drabba honom såklart. Den stabiliteten han har behov av har vi inte kunnat uppnå, säger Veronica Strömsten, avdelningschef för Funktionstöd i Partille kommun.
Fakta: Lex Sarah och Ivo
• Enligt lagen om lex Sarah är personal inom socialtjänsten skyldiga att anmäla missförhållanden till ansvariga chefer.
• Är missförhållandena allvarliga, ska anmälningarna skickas vidare till tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.
• Att Ivo går vidare med inspektion på plats är ytterst sällsynt, det vanligaste är att ärendena avslutas efter att verksamheterna har fått yttra sig.
• Sju anmälningar av de 299 som Uppdrag granskning gått igenom har lett till det slutliga beslutet ”fortsatt tillsyn i nytt ärende”. Fyra av dem innehåller uppgifter om att inspektion på plats skall göras eller har gjorts.