Reportern Jorun Collin chattade efter programmet. Foto: svt

Ur chatten: ”Hur är detta möjligt i kontroll-Sverige!?”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter reportaget om laserfettsugning svarade reportern Jorun Collin på frågor i chatten. Läs hela chatten här.

Magnus Johansson – moderator: Välkomna alla chattare. Jorun kommer börja svara på frågor direkt efter programmet. Alltså 21.00.

evertina: Ser detta som ett lyxproblem som verkligen inte hör hemma i vår värld. Egoister som för sin egen fåfängas skull väljer att skönhetsoperera sig får skylla sig själva. Ska INTE omfattas av den svenska sjukförsäkringen.

UG – skönhetsindustrin

UG – Jorun Collin:  Tanken är att skönhetsoperationer i framtiden endast ska utföras av kunnig personal. Då minskar också riskerna. Går det ändå fel, så tycker socialstyrelsen att någon måste ta hand om det. Om man åker på en utflykt med bilen bara för att mysa, och råkar ut för en olycka. Då tar samhället hand om det, precis på samma sätt som om det vore en jobbresa.  Det är väl så vi vill ha det i Sverige?

Hej Jorunn: Intressant program men varför fick man inte se läkaren i bild? Hans/hennes ansikte var maskerat.

UG – Jorun Collin:  Läkaren fick inte svara på kritiken, utan VDn tog den biten. Därför blurrade vi läkarens ansikte.

Sofia: Jag vill påpeka det felaktiga konstaterande i programmet att en Undersköterska inte har någon reell utbildning för att få kalla sig Undersköterska. Detta är felaktigt och jag hoppas ni går ut med en rättelse! För att få arbeta som Undersköterska måste man ha genomgått en treårig utbildning. Det enda som skiljer en sjuksköterska och en Undersköterska i praktiken är att Undersköterskan inte administrerar läkemedel.

UG – Jorun Collin:  Hej Sofia, så här svarade Socialstyrelsen på min fråga om det behövs någon specifik utbildning för att få kalla sig undersköterska: ”Det stämmer att undersköterskor inte finns med i Socialstyrelsen register över legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal. Yrket undersköterska är inte reglerat, dvs. det finns inget krav på att man ska ha genomgått någon särskild utbildning för att få arbeta som undersköterska.”

Sofia: Är det samma risker när det gäller tillexempel bröstförstoring? Jag är intresserad av det och undrar.

UG – Jorun Collin:  Det finns risker med alla ingrepp Sofia. Mitt tips till dig är att kolla upp kliniken där du vill göra din operation, Kolla upp läkaren, ta referenser. Och kanske fundera en vända till över om större bröst verkligen är något för dig.

Bella: Hej! Jag har också laser fettsugit min mage på detta ställe 12 maj 2011. Dom lovade att jag skulle bli platt, men det stämde verkligen inte. Jag ringde och sa att jag inte var nöjd och fick en tid. När jag väl kom dit så visade dom bilden innan fettsugningen, och visst är det skillnad. Men jag har också konstiga bulor på magen och är fortfarande tjock. Betalade 45000 kr och är så missnöjd. Hjälp, vad ska jag göra?? / Bella

UG – Jorun Collin:  Hej Bella. Vad tråkigt att höra. Har du gått tillbaka och berättat om dina problem? Anmäl skadan till klinkens försäkringsbolag och se om du kan få skadestånd.

Gullan: Lyxproblem eller inte, det är viktigt för alla unga att se vilka stora risker det finns med sådana här ”behandlingar”. Tack UG och Jorun!

UG – Jorun Collin:  Tack för att du tittade!

Mika: Varför var ni så snälla mot laserfettsugarna?

UG – Jorun Collin:  På vilket sätt tyckte du att vi var snälla?

Kicki Öster: Bra att ni gör reportage om de mörka sidorna av skönhetsindustrin! Har själv blivit behandlad av Paula på Liteaway dock ej fettsugning men borttagning av solskadad hud på halsen med laser vilket resulterade i brännskador och ärr samt lidande. Detta ville inte Paula tillstå men jag kontaktade ett försäkringsbolag som hon var knuten till och jag fick en viss ersättning. Obehagskänslan lika stark idag när jag hör henne förklara och försvara sin verksamhet .Ärren på halsen är kvar.

UG – Jorun Collin:  Hej Kicki! Om du vill får du gärna maila mig din historia på jorun.collin@svt.se

anonum: hur mycket kostar det ätt göra en sådan behandling?

UG – Jorun Collin:  Jag fick uppfattaningen att det beror på hur stor ytor och hur mycket du vill fettsuga. Är du sugen?

Theresia: Har Lite Aways verksamhet fortsatt efter detta ?

UG – Jorun Collin:  Ja.

Eva, Leg. Sjuksköterska: Hej! Jag är så fruktansvärt upprörd efter detta program!! Trodde inte i min vildaste fantasi att vem som helst för göra dessa ingrepp. Hur är detta möjligt i ”kontroll Sverige”?? Otroligt bra att du granskade detta! Vad kan jag göra för att få ett stopp på denna verksamhet? Mvh Eva

UG – Jorun Collin:  Hej Eva, och tack för att du tittade! Socialstyrelsen är på god väg att reglera branschen.

Micke: Hej, tack för ett mycket bra reportage. Jag är en av många som jag tror har hört reklamen och allvarligt har funderat på att ta denna enkla väg ut. Tack vare ert reportage så gör jag inte samma misstag som många andra har gjort. Tack!

UG – Jorun Collin:  Det låter fint det Micke. Man får la ta en promenad istället.

DumJournalistik: Har ni inte vettigare saker att granska än en liten klinik på Östermalm?? Känns som att ni borde ha lite viktigare saker som politiker, statsskick osv.

UG – Jorun Collin:  Hej ”DumJournalistik”. Vi granskar det mesta i vårt program. Kanske kan något annat reportage i Uppdrag Granskning tilltala dig mer?

Lea: Vart vänder man sig om man vill kolla upp en klinik (ex. om den blivit anmäld)?

UG – Jorun Collin:  Tidigare vände man sig till HSAN. Nu hör du av dig direkt till Socialstyrelsen. Ring deras växel så guidar dem dig rätt.

Felix: Bra reportage Jorun! Jag blev imponerad av din multilingualism, mycket bra insats.

UG – Jorun Collin:  Tack Felix!

Missnöjd liteaway kund: Har precis sett programmet och har själv gjort mage, sidan och insida lår där. med ett inte så snyggt resultat. Dock fick jag veta riskerna att de kan bli bukligt och de kan fixas med lpg behandlingar (super dyra) Men dom sa till mig att han va legitimerad läkare, med de stämmer inte alltså?

UG – Jorun Collin:  Jodå, han är legitimerad. Men han har ingen specialistutbildning.

Anna: Jag kollade upp läkaren, kliniken o metoden under lång tid, år, innan jag tog beslutet o ändå gick det åt helvete. Med 50 000 kr i skulder dessutom:( Men det är först nu, när Liteaway sabbat mångas liv som det ”uppdagas”. Många av oss skäms o har stark ångest över felbehandlingen. TACK UG!!!

UG – Jorun Collin:  Jättetråkigt att höra Anna. Vänd dig till deras försäkringsbolag och se om du kan bli ersatt på något vis.

anonym: Om man är missnöjd med en ”behandling” på liteaway, vart kan man finna kontaktuppgifter till deras försäkringsbolag? Har flera gånger kontaktat dem men ej fått svar.

UG – Jorun Collin:  Försök igen att få kontakt med dem. Eller maila mig i morgon.

månlandskap: Jag har varit där och magen har jag inte vågat visa på tre år. Paula tar inte åt sig mina klagomål och ansvarig myndighet tyckte väl att jag fick skylla mig själv. Vad ska man göra nu?

UG – Jorun Collin:  Ja du, vad det gäller din mage så finns det kanske inte så jättemycket att göra om det inte är så att du har pengar över att lägga på en korrigering (även om det inte kommer att bli en perfekt mage av det. Felopererade magar är jättesvåra att få fina igen). Men det finns kanske en chans för dig att få lite kompensation fårn klinikens förskringsbolag. Tråkigt att höra din historia.

Petra: Redan uppe i fler än en handfull misslyckade behandlingar, vilket Paula tog upp gång på gång att hon inte hade. Tack för att ni tagit upp det.

UG – Jorun Collin:  Tack för att du tittade Lena!

joel: Blev du inte arg på henne när Pauola Enander ljög rakt upp i ditt ansikte med att inte fanns några risker?

UG – Jorun Collin:  Mer förvånad.

carina: hej tack för bra reportage. nu är vi inte längre 3000 nöjda, jag är en av dem. ser värre ut än dina bilder du visade, betalade 50.000 och är förstörd har även fått opererat mig 3 gånger för att bukhinnan brustit, pga fettsugningen, hade svårt hävda mig mot Paula och lät allt vara men nu ska jag driva dt vidare, kanske vi är fler som kan göra dt ihop? mvh carina

UG – Jorun Collin:  Maila gärna mig Carina. jorun.collin@svt.se

Frida: Finns det något forum där man kan prata med andra i liknande situation, har själv fettsugit mig och fått ett misslyckat resultat och känner att jag inte har någon att prata med. Har aldrig vågat berätta för någon vad jag gjort så skulle vara skönt att ha någon att prata med.

UG – Jorun Collin:  Hej Frida! Det finns en mängd sådana forum på nätet. Googla så ser du. Men jag tycker att du ska börja med att anmäla din anmälan till Socialstyrelsen.

bengan: Det måste ju finnas fler kliniker som gör ingreppen. Hur många finns det? Och finns det några uppgifter om anmälningar mot andra?

UG – Jorun Collin:  Hej Bengan. Det är svårt eftersom Socialstyrelsen inte för ngt register över skönhetsingrepp, vare sig vad det gäller utförare eller anmälningar. Det kommer dock att ändras iom lagändingen.

Fundersam tittare: Hej! Jag har en fråga. När du var på kliniken lite away så hängde du ut VD Paula Enander. Hur kommer det sig att du inte hängde ut läkaren som jobbade där? Tycker även att det var illa att ni tog upp att ni hade funnit flera klinker där ni funnit sådana fall men ni hängde endast ut kliniken Lite away. Hur kommer det sig?

UG – Jorun Collin:  Hej Fundersam. Att vi valde att fokusera reportaget på just LiteAway är för att de var överrerpresentaterade när jag började kolla upp operationer som gått snett. Dessutom så beskriver de sig själva som störst i Sverige på laserfettsugning. Och vad det gäller att vi valde att visa VDn för kliniken och inte läkaren beror på att det var VDn som var högst ansvarig och som fick svara på kritiken. Läkaren var mindre viktig och fick förbli anonym. 

Dr. B: Laser lipo works very well internationally, where are you getting your facts?

UG – Jorun Collin:  Från de ”fall” som vi varit i kontakt med som opererats på kliniken, och från de tio största privata skönhetsklinikerna i Sverige.

Puma: Har gjort en smartlipo, det enda läkaren sa att jag skulle massera varje dag... Sagt o gjort, har ännu en knölig mage... :/ Behandlingen gjordes för över 1 år sedan... Jag skrev ju på papper som det sades i reportaget med men kan man anmäla ändå?

UG – Jorun Collin:  Ja, även om du skrivit på papper så kan du anmäla. Lycka till Puma!

Helena: Vart vänder man sig om man inte är nöjd med sin laserfettsugning? Jag fettsög dubbelhaka för tio månader sen och är knölig och rynkig på halsen nu. Har dessutom missfärgningar i huden som inte verkar försvinna. Ser för jävlig ut helt enkelt. Jag fick ingen information om detta utan fick höra att det var en skonsam procedur, huden skulle dra ihop sig snabbt och jag kunde vara på jobbet ett par dar efter operationen. Jag hade blåmärken upp på kinderna och hela halsen i en månad och känseln kom tillbaka först efter ett halvår. Jag betalade 17 000 kronor för denna misshandel och vanställning och känner mig som en idiot så här efteråt!

UG – Jorun Collin:  Anmäl till Socialstyrelsen.

emma: Tack för ett otroligt bra och lärorikt reportage. Jag har lärt mig att det tyvärr inte går att tro folk om gott och i synnerhet inte hon vd:n. Lärorikt att se när hon försöker prata sig ur situationen och bara är helt kall när hon egentligen borde hon skämmas av bara den och erkänna alla misstag hon gjort. Stå på er alla som blint litar alla.

UG – Jorun Collin:  Kul att du tittade!

Camilla: Hej Jorun! Borde jag också anmäla fast resultatet inte är lika illa som för många andra? Tror du att det kan hjälpa om vi är flera? Eller gör de bara individuella bedömningar?

UG – Jorun Collin:  Även om de gör individuella bedömingar så är det bra att anmäla.

Anna: För oss drabbade är verkligen inte läkaren ”mindre viktig”! Han genomförde operationen o var klart drivande i allt som rörde det medicinska. Paula sköter ekonomin. Det var bara honom jag hade kontakt med efter min misslyckade op. under flera år!

UG – Jorun Collin:  Anna, maila gärna mig. jorun.collin@svt.se

 aurora: Det var ju hänsynsfullt mot den läkare som utför själva ingreppen att blurra bilden. Ni namnger heller inte den för kanske svenska skattemedel utbildade kvacksalvare som utför denna högst diskutabla behandling. Varför denna hänsynsfullhet – anser du den befogad och i så fall varför?

UG – Jorun Collin:  Läs tidigare svar Aurora.

Ros-Marie: Tack för ett bra program. Gjorde en behandling i februari 2009. Om inte min dotter varit hemma 3:e dagen efter ingreppet hadde jag inte kunnat skriva detta. Jag åkte in med ambulans fick blodförgiftning och en latent diabetes typ ett bröt ut. Ett 30 cm ärr tvärs över magen gjordes på Huddinge sjukhus för jag fick ett sår nekros som jag sen fick gå till vårdcentralen med för omläggning i 3 månader. Tack än en gång att detta uppdagas.

UG – Jorun Collin:  Usch. Det låter hemskt.

Ew: Bengan det finns duktiga kliniker men Jorun och UG vill inte ta in positiva inlägg verkar det som. Ska informera SVT om att alla inte får delta i chatten

UG – Jorun Collin:  Hej E. Självklart finns det seriösa kliniker i Sverige. Men alla ingrepp innebär en risk. Man måste få all fakta inför operation för att kunna ta ställning.

Kristina: Jag håller med tidigare talare, läkaren är lika skyldigsom Paula! Detta gör de tillsammans. Själv är jag märkt för livet med en missbildad mage efter deras insats.

UG – Jorun Collin:  Väldigt tråkigt att höra. Har du anmält till Socialstyrelsen?

Erik G: Ni fastställer att det är farligt, men vad är skaderisken med vanlig fettsugning då? Är det så mycket mer riskfyllt med laservarianten?

UG – Jorun Collin:  Vi säger i reportaget att alla ingrepp är förenade med risker. Problemet här var ju bland annat att de inte berättade något om allvarliga risker.

maggan: Funderade flera år på att fettsuga magen med laser innan jag gjorde det. Såg skräckbilder hur illa det kunde gå på nätet. Bestämde mig att det var värt riskerna (som jag blev upplyst om både muntligen flera ggr samt skriftligen). Är mkt nöjd med resultatet och kirurgen var specialist det hade jag tagit reda på innan.

UG – Jorun Collin:  Hej Maggan! Visst blir det inte problem efter alla operationer.

Magnus Johansson – moderator:  Vi förstår om många är arga och upprörda efter reportaget, men försök hålla frågorna på en nyanserad nivå. Då ökar också chansen att er fråga ska komma med betydligt.

Mika: Har utsatta kunder någon reell möjlighet att ensamma eller tillsammans stämma t ex LiteAway eller andra företag som mer sysslar med misshandel än skönhetsoperationer? Det vore intressant att få belyst. Att enbart anmäla till försäkringsbolagen efter att ha blivit utsatt verkar ju minst sagt rätt lamt, ur min egen synvinkel.

UG – Jorun Collin:  Det vet jag inte Mika. Men jag kan tänka mig att det är svårt. Vi har ju inte riktigt samma system som USA.

Mia: LPG behandlingar kan jämna till resultatet. kan man kräva Kliniken på denna kostnad

UG – Jorun Collin:  I en del fall vet jag att kliniken betalat en del av den kostnaden. Men metoden ger inte alltid ett perfekt resultat. Och det är dyrt.

Lissan: Det finns minst en klinik till i sthlm som gör denna typ av ”behandling”. Gjorde ingreppet för några år sedan och ser nu höggravid ut. Är det ngt ni stött på i reportaget, dvs att magen inte bara bli ojämn utan faktiskt större efter en tid. Fick veta att fettcellerna aldrig kommer tbx. När jag gick tillbaka till kliniken såsmåningom så sa de att fettet lagt sig kring de inre organen numera! Och att det var skickligt gjort av dem och de hade gjort sin sak bra....Ni nämnde en annan klinik, som fått anmälan, jag skulle bra gärna vilja veta vilken det är.

UG – Jorun Collin:  Hej Lissan. Jag har hört talas om fler som varit med om det du beskriver. Om du vill att jag berättar mer så får du gärna maila mig.

monica: har själv genomgått misslyckad laserfettsugning nyligen och undrar såklart vilka kliniker som starkt motsätter sig denna behandling? Trodde min klinik var en av de 10 ledande i Sverige

UG – Jorun Collin:  De tio största utför inte laserfettsugning.

Christer: varför hade inte ni den vanliga metoden med i programmet ? det måste ju finnas lika mycket skador där också.

UG – Jorun Collin:  Hej Christer. Vi fokuserade på den metod som än så länge är oreglerad och man inte behöver vara legitimerad eller specialist för att få utföra.

nisse: Skulle inte ett reportage om bröstoperationer och implantat kunna ge ett minst lika uppseendeväckande program. Bilder av misslyckade operationer eller samtal med anhöriga till avlidna patienter borde ge ett bra program. Trots att operationerna görs av plastikkirurger blir det ibland fel. Eller misslyckade kärloperationer privat eller på sjukus som görs av kärlkirurger. m.m. Välkommen till det nya lagförslaget som nog nästan alla gillar inom branschen.

UG – Jorun Collin:  Vi gjorde ett reportage om bröstoperationer förra året. Det blev nominerat till stora journalistpriset.

Frida: Evertina! Det handlar inte enbart om fåfänga! Har blivit mobbad för min mage sedan jag var 8 år. Sedan 15 års ålder har jag fått frågan om jag är gravid varje dag! Jag är smal i övrigt men har en mage som står rakt ut. Därför valde jag att fettsuga den. Alla har inte turen att födas smala och snygga.

UG – Jorun Collin:  Jag hoppas att du inte fick några komplikationer Frida.

Utsatt: Hej Jorun, vart kan man vända sig för att få en korrigering utförd efter att ha utsatts för liteaway?

UG – Jorun Collin:  Hej! Se tidigare svar.

Andreas: Hej och tack för ett bra program. Kvinnan på företaget påpekar att endast ett fåtal av tre tusen behandlingar per år gått fel. Finns det nån statistik som visar hur vanligt det är med olykor och permanenta men efter fettusgnignar på det klassiska sättet? Är det stor skillnar vad gäller olyckor och felbehandlingar mellan de båda?

UG – Jorun Collin:  Nej det finns tyvärr ingen statistik Andreas.

Lena: Liteaway har inte försökt hjälpa sina ”offer” ett dugg, vilket Paula hävdade i programmet. De hänvisar enbart till försäkringsbolaget. Skillnaden mellan bra och dåligt är ofta i hur man hanterar komplikationer och reklamationer.

UG – Jorun Collin:  Jo, det är många som menar att det är just omhändertagande efter att en operation gått dåligt som visar om en klinik är seriös eller inte.

Nöjd kund: Ser att min kommentar inte dyker upp... Granska svenska sjukhus också – där sker många misstag – ofta betydligt allvarligare

UG – Jorun Collin:  Kom gärna med tips!

Guldklimpen: Ni beskriver inte vad för skillnader det är mellan lyckade och misslyckade ingrepp. Beror det på läkaren eller själva metoden eller är det skillnader o värmealstringen i olika maskiner?

UG – Jorun Collin:  Det beror på många olika saker. På läkaren, metoden och erfarenheten.

Lissan: Vore så intressant att få input på min tidigare fråga ang den andra kliniken som oxå förekommit i anmälning/-ar. Till dem som gör inlägg om att detta är ”lyxproblem” och vi som drabbats får skylla oss själva. Om man för övrigt är smal, åker vasalopp, tränar mkt, springer halvmara, men har en mage som inte går att träna bort utan man får frågan om man är gravid hela tiden..så blir det ett psykiskt lidande till slut. Ingen läkare i offentligvården har kunnat hjälpa mig. Sista chansen att få hjälp och så blir det bara värre!

UG – Jorun Collin:  Jag förstår helt klart varför man väljer att göra en fettsugning. Det viktiga är att man får rätt information om risker och att man kollar upp och tar referenser på kliniken man väljer.

Erik G: Att de inte informerade om skaderisk är helt förkastligt. Men det frågan jag ställde var är om det verkligen är en (i rätta händer) värre behandlingsform? Expertisen varnade för den i programmet – men är skadorna fler än för traditionell fettsugning? En väldigt befogad fråga tycker jag.

UG – Jorun Collin:  Enligt expertisen är det en metod som det än för länge finns för lite forskning på. Det är mycket möjligt att det om några år kommer att bli allt vanligare med laserfettsugning och att metoden då är än mer förfinad och läkarna ännu duktigare.

monica: När det pratas om ”ersättning”- vilka summor handlar det om då?

UG – Jorun Collin:  Oftast för lite för att bekosta en rekonstruering.

Bo: Som vanligt ett oerhört gediget program, väldigt bra inläsning av faktaunderlag och skrämmande fakta som rapporteras, inklusive den helt häpnadsväckande uppgiften att den här verksamheten är helt oreglerad. I praktiken kan alltså vem som helst syssla med detta!! Men en väldigt viktig sak tyckte jag saknades: hur kan människor vara så troskyldiga att de köper skönhetsoperationer för jättebelopp, utan att ta grundligt reda på vilka människor de lämnar ut sina kroppar åt? Varför gör inte den som skall behandlas en ordentlig undersökning av kvalifikationer, erfarenhet etc som behandlaren har? Man lämnar ju ut sin kropp och stora belopp till någon som man egentligen inte vet något om, men vars ord man helt enkelt tar för gott! Detta tycker jag hade varit väldigt värdefullt om ni tog upp, alltså det egna personliga ansvaret att informera sig i en så viktig fråga som att lämna ut sin kropp för ett operativt ingrepp till någon som man egentligen inte vet något om. Jag skulle önska att ni tryckte mer på den aspekten, annars tror jag tyvärr att vi kommer att få se fler rapporter om människor som råkat illa ut hos charlataner. Vi måste alla bli mera kritiska och inte tro på alla skojare som lovar guld och gröna skogar! Om något låter för bra för att vara sant är det som regel så!

UG – Jorun Collin:  Ja du Bo... Jag tror att man bli så sugen på en ”snabb fix” att man glömmer bort en del andra bitar. Därför är det ofta svårt att göra sådana här program för inga vill vara med och berätta sin histora. De skäms.

Tubalkain: Hej, självklart är det tråkigt att det finns så många missnöjda och självklart ska ni klaga om ni inte är nöjda. Dock får ju de som valt att inte anmäla skylla sig själva. Så typiskt svenskt att bita ihop och inte våga säga ifrån. Jag gjorde en fettsugning på Liteaway för några år sedan. Jag hade tur och blev nöjd med resultatet. Fick en helt annan konsultation än den som visades i tv. Jag skulle inte göra om det idag och inte rekommendera till någon men för mig vände livet mer eller mindre iom med detta ingrepp. Problemet är att 40-åriga kärringar och gubbar tror att de ska fåen 20-årings kropp. Det får de inte och det är inte därför man gör detta ingrepp.

UG – Jorun Collin:  Bra att du blev nöjd Tubelkain!

UG – Jorun Collin:  Så otroligt många frågor ikväll! Ni som inte fick svar och som har frågor eller tips – hör av er till mig på jorun.collin@svt.se. Tack och god natt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – skönhetsindustrin

Mer i ämnet