Kan skada för livet – kliniken marknadsför det som riskfritt

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Laserfettsugning blir allt vanligare i skönhetsbranschen. Men riskerna med ingreppet göms undan och det som sägs vara ett säkert ingrepp kan i själva verket ge tredje gradens brännskador.

Att fettsuga sig med hjälp av laser innebär att man skär upp små hål i huden där man för in en fiber och fettcellerna smälts ner med hjälp av den varma lasern. Sen sugs fettet ut.

Och i Sverige får vem som helst utföra ingreppet, det är bara att köpa utrustningen och sätta igång. Marknaden är nämligen fortfarande oreglerad.

UG – skönhetsindustrin

Kliniken Liteaway i Stockholm, som säger sig vara störst i landet på laserfettsugningar, uppger i sin reklam att det är både riskfritt och ger ett snyggt resultat. Men verkligheten visar något annat. Resultat långt ifrån det utlovade och ibland med skador för livet.

– Eftersom jag har sett en hel del patienter med kraftiga problem efter laserfettsugningar så blir jag upprörd när jag hör den här reklamen. Tekniker som utstrålar värme kan resultera i ojämnheter och till och med tredje gradens brännskador på huden, säger Ulf Samuelson som är ordförande för branschorganisationen Svensk förening för estetisk plastikkirurgi.

En rundringning visar att Ulf Samuelssons bedömning av riskerna delas av många. Ingen av de tio största privatklinikerna i Sverige erbjuder laserfettsugning. Det anses vara alldeles för farligt.

Men på en oreglerad marknad kan kliniker sälja en operation med vackra löften om snabba och snygga resultat – och undvika att berätta om allvarliga risker.

En kvinna som genomgått en laserfettsugning hos Liteaway betalade 40 000 kronor för ingreppet. Hon fick så stora skador att magen aldrig kan återställas. Kliniken erbjöd då ett förlikningsavtal om hon lovade att inte stämma kliniken eller kontakta media.

Uppdrag granskning har varit i kontakt med flera kvinnor som gjort laserfettsugning hos Liteaway – och fått magarna förstörda.

Uppdrag gransknings reporter Jorun Collin besöker Liteaway med dold kamera och utger sig för att vilja göra en laserfettsugning. 85 000 kronor ska ingreppet kosta och att det skulle finnas några risker känns kliniken först inte vid.

– Vi går aldrig under muskler och kan skada någonting. Det är väldigt ofarligt faktiskt, säger Paula Enander som undersköterska och VD på företaget.

När Uppdrag gransknings programledare, Karin Mattisson, senare söker upp Liteaways VD och låter henne titta på reportaget erkänner hon att det finns risker med laserfettsugning.

Här hör man ju dig säga till vår reporter att det inte finns några risker?

– Självklart innebär alla behandlingar någon sorts risk som vi går igenom väldigt tydligt med varje kund som kommer hit inför en behandling. Just den reportern som var här och filmade skrev ju inte på några papper. Det var ett allmänt informationsmöte, men inför en behandling går vi igenom alla frågor punkt för punkt, säger Paula Enander.

Hon säger sedan att det är en väldigt liten del, endast en handfull av över 3000 behandlingar, där resultat inte blir lyckat.

Varför tror du då att expertisen – kirurgerna – säger att de inte vill befatta sig med det här, de går ju till och med ut och varnar för det?

– De har tyvärr inte den erfarenhet som krävs. De har inte jobbat med laserfettsugning, säger Paula Enander.

Reporter: Jorun Collin

Text: Magnus Johansson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – skönhetsindustrin

Mer i ämnet