– Antingen tar polisen sitt ansvar och ger mig skydd. Eller så blir jag skjuten, säger Josef till Uppdrag granskning. Scenerna med Josef är en rekonstruktion på grund av hotbilden mot honom. Foto: SVT

Josef lever med hot – får inget personskydd av polisen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Josef är hotad och har suttit i flera möten med polisen om att få personskydd. Men skyddet uteblir – trots att han hjälpt polisen att gripa en kriminell. När han begär ut sitt eget ärende för att bevisa vad han lovats sekretessbelägger polisen ärendet.

– Jag ångrar att jag inte bandade när jag träffade polisen, säger Josef.

Livet förändrades snabbt och oväntat för Josef, en höginkomsttagare med fru och barn. Plötsligt en dag fick han ett samtal. Mannen i telefonen hävdade att en av Josefs vänner var skyldig honom en stor summa pengar, men eftersom vännen inte gick att få tag på hade nu Josef fått ta över skulden.

Pengarna måste in. Och Josef lydde.

– Jag mådde inte så bra och blev hotad. De kontaktade även folk i min närhet och man är inte så stark när ens barn blir inblandade, säger Josef.

Fick inget personskydd

I hopp om att kunna betala sig fri gjorde Josef som gänget sa.

– Då ville de ha mer pengar. Det var som om det jag hade betalat plötsligt inte räckte. Då fattade jag att jag ska pumpas på mer pengar.

Han vände sig till polisen och berättade om hoten och önskan att få skydd. Josef berättar för SVT att de tog honom till en psykolog och han att under möten med polisen fick veta vilka efternamn han skulle kunna få byta till. Han skulle också fundera på tänkbara orter att flytta till.

Men plötsligt kom kallduschen. Han fick inget personskydd.

– Jag blev chockad, förvånad och rädd. Jag tycker att jag hade gjort allt som jag blev ombedd att göra. Jag står ju helt själv och vet inte om det kommer bli reaktioner från det här gänget.

Säger att Josef mörkar

Men han vägrade ge sig. Han lyckades på omvägar få information om att folk som hotat honom planerar ett brott. Han tipsade polisen om exakt var och när brottet skulle ske. Polisen lyckades gripa personerna medan brottet pågår, och då räknade Josef med att få hjälpen han tycker att han lovats.

Men än i dag har Josef inte fått någon hjälp från polisens personskyddsgrupp. Detta trots att han får stöd från den polisutredare som Josef hjälpte.

– Jag tycker ju att du har gjort vad du kan göra. Men det har jag tyckt hela tiden. Men sen är det inte jag som bestämmer. Du har gått in till polisstationen, berättat att du är hotad, och du har namngett, säger utredaren när Josef ringer.

Den förklaring han får från personskyddsgruppen är att han mörkar något, men inte exakt vad det ska vara. Och när han försökt begära ut sitt ärende för att se vad polisen dokumenterat under deras möten – får han i princip bara tomma blad. Polisen sekretessbelägger nästan allt.

Det gör det omöjligt för Josef att bevisa vad polisen sagt till honom under mötena.

Lämnar inte ut dokumentation

Uppdrag granskning ringer upp ansvarig polischef i länet.

– Jag förstår att han uppfattar det som ett problem. Men vi har gjort en sekretessprövning som vi gör i alla ärenden, och då är det så att det finns vissa typer av dokumentation som vi inte lämnar utav skyddsintresse.

Men ser du något problem med att individerna inte kan bevisa vad som hänt i de här rummen där ni haft möten?

– Jag kan väl se att om man vill granska det, så kan man uppfatta det på det sättet. Men det här är viktigt för att det är ändå så att de personer som hamnar i skyddsplanerna måste vi kunna garantera säkerheten för före.

Polischefen säger också att polisen aldrig lovar någon individ en specifik åtgärd innan en riskanalys är färdig.

Uppdrag gransknings 20-minuters reportage Personskydd finns att se på SVT Play. På grund av hotbilden mot Josef är samtliga personer i artikeln anonymiserade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.