• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Uppdrag granskning har pratat 25 personer som har arbetat eller arbetar på Hälsans förskola. Flera vittnar om att det fanns så lite pengar till mat att barnen fick knäckebröd och vatten till frukost och mellanmål. Foto: svt

”Barnen fick knäckebröd och vatten”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Hälsans förskola skulle ge barnen en hälsosam start i livet med allsidig kost – men med matbudgetar, som enligt kockar anställda på företaget, var så låga som nio kronor per person och dag fick barnen äta knäckebröd och dricka vatten. – De små barnen fick tugga med gommen, berättar Maria Vallenor, tidigare kock på Hälsans förskola i Älvsjö.

Hälsans förskola startades 2007 i stockholmsförorten Rinkeby men expanderade efter två år till förorterna Märsta och Nacka. Det var då, 2009, som ensamstående småbarnsmamman Jannika Drugge bestämde sig för att hennes son på 13 månader skulle börja i förskolan. Valet föll på Hälsans förskola.

– Först låg det nära, sen så var det ju ”Hälsans förskola”: så de skulle ju ha fokus på hälsa, rörelse och bra mat, berättar Jannika Drugge.

UG – Hälsans förskola

Jannika ska tillbaka till sin heltidstjänst och är beroende av förskoleverksamheten, men hon märker snart att något inte står rätt till.

– Det som vi reagerade på var att trots att de hade en sådan fruktansvärd personalbrist, så tog de in fler och fler barn. Man visste aldrig vem som tog emot barnen när man lämnade dem, det var alltid vikarier, säger Jannika Drugge.

– De var ju hungriga, de fick jättelite mat. De fick knäckebröd och vatten, säger Jannika Drugge.

Flera föräldrar klagade på att personal lämnades ensamma med stora barngrupper. Krav ställdes på att ledningen skulle ta tag i problemet. Föräldrarna märkte även att barnen fick för lite mat – de var hungriga när de hämtades på eftermiddagen.

Efter två år av klagomål och stor personalomsättning anställde Hälsans förskola en ny verksamhetschef.

– Jag kom till förskolan en morgon och då visade det sig att barnen fick vatten och hårt bröd till frukost. Och nu pratar vi igen om väldigt små barn. Och jag reagerade jättestarkt på det. Och frågade personalen ”men hur tänkte ni nu?” ”Varför ger ni barnen vatten och hårt bröd till frukost?” Och då svarade de ”ja vi har bett om mer pengar flera gånger men vi får inte mer”, berättar den före detta verksamhetschefen. Hon har gått med på att bli intervjuad av Uppdrag granskning mot löfte om att vi inte publicerar hennes namn.

– Och jag trodde ju att det var ett skämt. Att det var ett missförstånd såklart, så jag sa att ”jag har ett kort här till affären – jag går och handlar”, fortsätter verksamhetschefen.

Men när verksamhetschefen köpt in leksaker och mat till barnen kallas hon till styrelsen för Hälsans förskola.

– På huvudkontoret. Och jag fick sitta själv och de satt mitt emot mig tre personer – spände ögonen i mig och sa att jag hade gjort ett väldigt dåligt jobb. Och att de var väldigt upprörda för de behövde de här pengarna för att kunna skaffa fler förskolor, säger verksamhetschefen.

Efter mötena med ledningen valde hon att sluta. Matbristen på förskolan Nacka fortsatte och föräldrarna startade en Facebookgrupp för att hjälpas åt med att handla mat till barnen. Det är först när Nacka kommun ställer krav på att förskolan ska öka säkerheten som något händer. 2011 lägger Hälsans förskola ner sin verksamhet i Nacka, men fortsätter sin expansion i andra kommuner.

– Det var jätteskönt. Då kändes det som att vi hade vunnit. Och sen marknadsföra sig som Hälsans förskola – det är helt sjukt bara det. Tycker jag, säger Jannika Drugge.

Uppdrag granskning har pratat med 25 personer som har arbetat eller arbetar på Hälsans förskola. Allt ifrån höga chefer på huvudkontoret, till kockar, förskolechefer och barnskötare. Och alla vittnar om samma situation med återkommande problem som drabbat barnen: ofta om att det finns för lite pengar till mat. Trots det så har Hälsans förskola gått med vinst flera år i rad. 2011 och 2012 gjordes en sammanlagd på vinst på åtta miljoner kronor.

Ett exempel är Maria Vallenor hon var kock på Hälsans förskola i Älvsjö. Hon fick uppleva drastiska förändringar i förskolans matbudget när Hälsans förskola tog över verksamheten på hennes arbetsplats.

– De kom på vårkanten, om det var februari eller mars det kommer jag inte ihåg, men de kom på våren i alla fall och köpte hela verksamheten och i april fick vi reda på att vi gjort av med hela årets matbudget, säger Maria Vallenor.

Malin Hökeberg, vd på Hälsans förskola, har valt att inte ställa upp på intervju men svarar Uppdrag granskning via mejl:

”Hälsans förskolor har haft och har i viss mån fortfarande problem i verksamheten och vi jobbar hårt på att komma tillrätta med dem. (…) För att komma tillrätta med hur vi leder verksamheten och därmed personalomsättningen har vi genomfört ett antal förändringar under 2012 och 2013. Vi har givit våra förskolechefer budgetansvar, vilket innebär att de har möjlighet att själva avgöra hur de bäst kan fördela utgifter i verksamheten. Det innebär att besluten idag fattas så nära verksamheten som möjligt. (…) Det ska inte finnas någon tvekan om att Hälsans förskolor serverar bra mat till våra barn.”

Reporter: Jorun Collin

Text: Gunnar Rensfeldt

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Hälsans förskola

Mer i ämnet