”Det är väldigt svårt” säger Andrea Hjärne Dalhammar, kommunjurist i Malmö. Foto: SVT

Kommunjuristens rop på hjälp

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Kommunjuristen i Malmö, Andrea Hjärne Dalhammar, har sedan starten försökt lösa problemet med EU-migrantlägret i Malmö. Men nu ber hon om hjälp – uppifrån.

Hon är den som kanske varit mest involverad i turerna kring EU-migrantlägret i Malmö. Stadsjuristen har själv stått inne i lägret och försökt förklara att kommunen ska avhysa migranterna.

– Det var svårt att se deras ögon, för jag ser att de har det svårt, säger Andrea Hjärne Dalhammar.

Migrantlägret i Malmö

Brott mot miljölagstiftningen

Men samtidigt innebär situationen i lägret på Industrigatan i Malmö brott mot miljö- och hälsolagstiftning. Eftersom EU-migranterna använder mark som de själva inte äger blir problemet än mer komplext, menar Andrea Hjärne Dalhammar.

– Vi kan inte ställa krav på markägaren att denne ska anordna med sanitära faciliteter på en mark för ockupanter. Vi kan inte ställa krav på Malmö stad eftersom det inte är stadens mark, och vi kan inte ställa krav på de enskilda. Enda alternativet är ju att se till att personerna avvisas från marken och att lägret stänger, säger hon.

Reporter: Kan man inte ställa dit sopcontainrar och flera toaletter och erbjuda dem vatten exempelvis?

– Nej, det går inte, för då skulle vi bryta mot lagen och understödja en olaglig ockupation av mark.

”Jag är bara en handläggare på kommunen”

Malmö stads planerade stängning av lägret stoppades dock efter överklagan till länsstyrelsen som krävde att alla i lägret – omkring 400 personer – skulle vara identifierade för att en avhysning skulle kunna genomföras. Eftersom Malmöpolisen inte hjälper till att identifiera EU-migranter leder problematiken runt i cirklar, och Andrea Hjärne Dalhammar säger nu att hon inte klarar av att lösa problemet på egen hand, och att hon behöver hjälp.

– Det är en kommunal fråga enligt statsministern. Men det finns ingen övergripande plan. Det är väldigt svårt. Jag är bara en handläggare på kommunen och jag kan inte lösa det här stora problemet själv. Vi kan inte, säger hon.

Det enda långsiktigt hållbara, anser hon, är att se till att alla följer lagen.

– Om vi skulle gräva ner det här ärendet och inte göra någonting, lägga det längst ner i prioriteringsordningen och låtsas att det inte finns. Det är inte heller bra. Det är inte bra för de boende, eller för någon annan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Migrantlägret i Malmö

Mer i ämnet