Butiksfasaderna skimrar och blänker. Från taket, högt däruppe, som kristaller. Det är ofantligt stort, som i Amerika, eller nåt. Det är november och snart ska portarna öppnas för Skandinaviens största köppalats. Utanför trängs tusentals människor. Men allt är inte guld som glimmar på Mall of Scandinavia.
Anonym1: Det är som jag sa till dig: Gå inte med i facket! Då kommer du knulla mig, allihopa. Mitt bolag måste håva in pengar, för att betala. Då ska du åka ut i skärgården och glida runt och ha det skönt? Anonym2: Men jag trodde att man fick ta ut semester.. Anonym 1: Nej. Jag sa till: gå inte med i facket, det sa jag från första början. För vi får inte vara där inne. För det blir problem. Jag vill inte ha tjafs, jag vill inte ha jidder.
Anonym2: Ja, men det blir väl inget tjafs för det.
Anonym1: Det blir jidder, förstår du inte det?
Anonym2: Jag vet inte, jag trodde att alla fick vara med. Det är det.
Anonym1: Hade jag vetat om det om det här, hade du inte fått börja jobba.
Det klirrar i de fyllda vinglasen. Snart ska man skåla. Kändisarna först.
Men alla är inte inbjudna till festen. Fortfarande fejas det och byggs det. Öppningen av Mall of Scandinavia är redan uppskjuten en gång. Men flera butiker är ändå inte klara.
Reporter: Blir det klart då? Anonym: Nej.
Flera tusen arbetare har jobbat och byggt på nästan ofattbara 300 000 kvm, galleria med biograf och restauranger. Men de senaste veckorna har det rått närmast panik på bygget.
Reporter: Har ni jobbat 24 timmar? I sträck? Utan att sova?
Anonym: Ja.
Reporter: utan att åka hem och sova?
Anonym: Ja.
Reporter: Hur orkar ni det?
(ohörbart svar)
Jag har bestämt mig för att spåra de som var med om att från sten och damm, förverkliga visionärernas dröm om Skandinaviens största köpcentrum. Jag har fått ta del av hemliga inspelningar som visar vad som hänt bakom fasaden på storbygget Mall of Scandinavia.
De ska visa sig bli en nyckel till att förstå hur prispressen, och den internationella konkurrensen som idag skakar byggbranschen, kan sätta svensk lag och kollektivavtal ur spel.
Claes Melkersson: Ska du ha kaffe, eller?
Reporter: Ja, gärna.
Vi har åkt hem till Claes Melkersson, elektriker och före detta skyddsombud på Mall of Scandinavia.
Claes Melkersson: Man märker att du inte är en riktig hantverkare. För vi dricker ju inte med mjölk i.
Reporter: Okej.
Claes Melkersson har någonting att visa oss. som visar på som riskerat säkerheten för dem som arbetat på byggarbetsplatsen Mall of Scandinavia.
Claes Melkersson: De här skåpen ska vara låsta. Och det var de inte. Och den här kabeln är ikopplad i andra ändan. Om du får en stöd 60 ampere då är det hejdå.
Claes Melkersson: Och här står den här killen och jobbar: Vad hindrar honom, om han snubblar? Vad som helst, han kan ramla ner. Det finns inga skyddsräcken här.
Ett skyddsombud väljs av de andra fackliga medlemmarna där man jobbar. Det är skyddsombudet som ska slå larm om arbetarna på ett bygge, jobbar i en farlig miljö.
Claes Melkersson: Här ser du här är utrymningsvägen, men här har man byggt staket så du kommer inte ens dit. Alltså, utrymningsväg, det fanns ju liksom inte.
Claes Melkersson: Den här dörren är fastskruvad, den går inte att öppna. Och det är då utrymningsvägen.
Skylten visar att man ska springa neråt. Men i trappan ligger ett golv. Det finns hur många bilder som helst, på samma problem.
Claes Melkersson: Man ser skylten, pekar utåt. När du öppnar den här dörren möts du av byggstaket som var fastskruvade i väggen. Tänk er då att 50 personer, 100 personer, 150 personer kommer här. Vad hade hänt?
Claes Melkersson: Bensin, diesel. Reporter: Men det finns en brandsläckare där också? Claes Melkersson: Haha ja, men börjar det brinna så släcker nog inte den släckaren den branden, för det blir så pass mycket. Det ska inte stå där vecka ut och vecka in, vilket det gjorde.
Där är eld. Så ser du: Där är plast och träskivor. Reporter: Ja Vart var han som höll på med det? Reporter: Va? Claes Melkersson: Ja. Ingen aning. Reporter: Så du kommer och ser... Claes Melkersson: Ja. Och ser det här. En gasolbrännare är det, som bara ligger på golvet. Så jag är inte fjantig eller någonting, eller hittar på som säger att det kan börja brinna utan det är sådant som händer.
Men att Claes låg på och påtalade riskerna och farorna i arbetsmiljön, var inte populärt.
Claes Melkersson: Cheferna från Peab var med. Alla. Då ställer sig den här på Peab och skäller ut mig på mig, säger att jag är militant. Hittar på saker. Jag fabricerar de här felen. Alltså verkligen skriker på mig.
Claes Melkersson: Det är väldigt jobbigt att stå upp som chefer, beställare, de är ju höjdarna. Man mådde sjukt dåligt när man kom hem.
Men Claes Melkersson vägrade låta sig tystas. Han är bara 24 år. Men som fackligt skyddsombud har han ansvar, , att stoppa arbetet på företaget om han bedömer att det finns risker för kollegornas liv och hälsa. Att förhindra någons arbete som skyddsombud är olagligt.
Claes Melkersson: Någon måste ju vara den här som står upp liksom och säger ifrån. Men som sagt, det blir väldigt ensamt, ibland. När man står där.
Jag tar del av en stor mängd dokumentation kring arbetsmiljön på Mall of Scandinavia och om bristerna i brandskyddet. Både i Arbetsmiljölagen och i Peabs egna föreskrifter står det att det ska finnas brandlarm på byggena. Men dokument visar att det krävdes upprepade påtryckningar från skyddsombuden, innan man till slut installerade ett sådant på Mall of Scandinavia. Det var den 23 juli, i somras, cirka 4 år efter byggstarten. 3
Claes Melkersson: Här ser du en skylt som visar att hit ska du springa om det börjar brinna. Så är det massa pallar med gipsskivor som står framför. Strömmen går, då blir det svart. I värsta fall så springer man in i grejerna. Eftersom det är svart.
Även de regionala skyddsombuden som är heltidsanställda av facket la flera skyddstopp.
Daniel Eriksson: Det här är ju en röd tråd på Mall of Scandinavia. De har ju hela tiden negligerat och spelat rysk roulette med folks liv och hälsa. Om det hade blivit en olycka som hade varit stor, därinne, en riktig brand, en rejäl brand, då hade det ju dött folk i drivor där inne.
Reporter: Vem är ansvarig för det här då?
Daniel Eriksson: Peab.
Reporter: Vad har de sagt då till er?
Daniel Eriksson: Det är bara tyst. Man vill bara sopa det här under mattan. Är ett skyddsombud något högljutt och hittar problem som är av den större karaktären, lite jobbiga, då blir man ganska fort flyttad till något annat jobb någon annanstans.
Reporter: Men det är ju mot lagen?
Per Söderlund: Ja, men de utnyttjar arbetsledningsrätten och att försöka bevisa att man blir flyttad för att man är obekväm, de är ju omöjligt.
Reporter: På grund av att man är facklig och gör sitt jobb som skyddsombud?
Per Söderlund: Ja.
Daniel Eriksson: Det går inte att bevisa.
Men den här gången finns det bevis, och det finns någon som nu låter mig ta del av det.
Claes Melkersson: Jag kom från ett möte. Ett nomineringsmöte, där jag hade fått reda på att jag var nominerad till årets skyddsombud på grund av mina insatser som skyddsombud på Mall of Scandinavia. Så direkt efter satte jag mig i bilen för då hade han sagt att du ska komma in på firman, vi ska ha möte. Så åker jag dit.
Claes Melkersson kände på sig att någonting var i görningen. Det var hans chef på underentreprenören APQ som kallat honom till möte. Claes slog på inspelningsfunktionen på sin mobiltelefon. Tillsammans lyssnar vi på det samtal som då följde.
Hemlig inspelning: Ulf Fontér, APQ chef Stockholmsregionen: Måndag morgon, så jobbar ju du igen. Då vill jag att du åker till Mosen och plockar ihop dina kläder och dina verktyg. Sedan tar du dig hit.
Claes Melkersson: Vaddå är det något speciellt eller?
Ulf Fontér: Ja. Du får inte vara kvar där längre. Vi har fått påtryckningar från beställarledet.
Claes Melkersson: Är det Goodtech eller Peab?
Ulf Fontér: Ja, det är nog hela vägen.
Claes Melkersson: Shit vilken nivå.
Ulf Fontér: Så du får komma hit. Så får du sätta dig här och så ska vi se vad vi hittar på för lösning. Just idag så vet jag inte vad jag ska göra av dig. Vad jag kan sätta dig. Om jag kan sätta dig någonstans.
Claes Melkerssons chef gör tydligt att Claes inte handlat fel i sak. I ett annat samtal bekräftar han också att Claes får högsta betyg som elektriker. Att Claes ska bort från Mall of Scandinavia beror på att hur han agerat som skyddsombud.
Hemlig inspelning: Ulf Fontér: Du har rätt i sak i allt du har drivit, men man kan inte driva det så som du gör. Det är bara det, kort och koncist.
Företag APQ som är underentreprenör vill alltså rätta sig efter de företag som anlitat APQ: Goodtech, Peab och Unibail Rodamco som är beställare av Mall of Scandinavia.
Hemlig inspelning: Ulf Fontér: Vi är ett affärsdrivande företag och vi ska få jobb. Ibland så händer det såhär att Peab eller Skanska, eller vilka det nu är, de säger att ni får jobbet men de här tre personerna kommer inte in på det här projektet.
Claes Melkersson: Men så får man inte göra.
Ulf Fontér: Men så gör de. De som jobbar på svenska elfirmor de blir ju utan jobb på sikt för det kommer komma in andra som gör det här billigare och tummar på reglerna. Här är ett tomt rum, här kan du sitta och rulla tummarna så länge medan vi funderar på vad vi ska göra.
Claes Melkersson: Jaha.
Reporter: Vad var det för rum där du satt i där du skulle sitta och rulla tummarna?
Claes Melkersson: Om man går förbi förrådet.. och sedan förbi förrådet, så fanns det ett rum längst bort i hörnan där man liksom inte syntes.
Claes Melkersson blev efter ett tag flyttad till ett annat av företaget APQ:s byggen. Han har tidigare inte vågat låta någon lyssna på inspelningen som bevisar varför han blev förflyttad bort från Mall of Scandinavia, inte ens sitt eget fack, Elektrikerna.
Claes Melkersson: Jag tvekade jättemycket innan jag sa ja till det här också, för som sagt, jag är rädd för vad som ska hända efter.
Reporter: Du sa till mig att om jag ställer upp i intervju och med de här inspelningarna, då kommer jag att få sparken.
Claes Melkersson: Ja, det är ju vad jag tror.
Reporter: Varför vill du göra det här? Claes Melkersson: Jag ser det som, att det jag gör nu. Jag står upp för alla förtroendevalda som får utstå det här dagligen. Det är så jag ser det. Jag står upp för alla, inte bara mig själv. Jag vill verkligen att det ska uppmärksammas hur det är att vara skyddsombud och fackligt förtroendevald. Det är inte lätt. Alltså på golvet. Det är ju vi som gör skillnad på riktigt. Det är vi som får gliringarna, som är på arbetsplatsen.
Reporter: Hej! Mostafa: hej! Mostafa.
Reporter: Anna-Klara Reporter: Hur mycket jobbade du? Hur många timmar?
Mostafa: Normalt bara 8 timmar, sedan 10 , sedan 12, sedan var det 27.
Reporter: 27 timmar?
Mostafa: 27 timmar.
Reporter: Jobbade du det?
Mostafa: Ja. Sedan min kompis var där 32 timmar – utan sömn.
Mostafa är nervös. Först har han ringt och velat ställa in. Sen bestämmer han sig ändå för att vara med – för han vill att det han upplevt som byggstädare, ska komma fram. På Peabs byggen måste alla underentreprenörer ha kollektivavtal. Själv fick han lön enligt avtalets lägsta nivåer, men han berättar om sin arbetskamrat från ett annat byggstädföretag.
Mostafa: Han frågade mig ”hur mycket tjänar du”, jag sa 125 kronor i timmen, och han sa ”jag får 30 kronor i timmen”. Vi gjorde alltid samma jobb.
Reporter: Hur kändes det då, när man jobbar bredvid någon som tjänar.
Mostafa: Mindre.
Reporter: Väldigt mycket mindre. 30 spänn.
Mostafa: Ja.
Byggstädarna, det är ett tungt och okvalificerat jobb. Och här har en ny låglönemarknad uppstått. Mostafa är bara en av dem som vi träffat som jobbat som byggstädare. Han berättar om att de jobbat sida vid sida med människor från jordens alla hörn, som inte ens kunnat göra sig förstådda på engelska. Men det är inte bara byggstädare som jobbar billigt.
Mostafa: Min kompis, han snackade med några ryssar också. Han: ”Hur mycket tjänar du?” 25 i timmen.
Reporter: 25 i timmen? Var det här på Mall of Scandinavia?
Mostafa: Ja, fast då var det ett ryskt företag som ägde dem. De kom alltid i grupp in i bygget.
Reporter: Vad gjorde de för jobb då?
Mostafa: De var byggare.
Reporter: Byggnadsarbetare?
Mostafa: Ja. De var byggare.
Vi har stämt träff på Mall of Scandinavia med ombudsmannen Krister Strömberg från Byggnads. Han säger att det ofta är svårt att bevisa att någon kör med slavlöner. Men han vill gärna visa upp ett företag som är ett seriöst exempel där man betalar avtalsenliga löner och inte fuskar.
Krister Strömberg: Där ska du ha, och den där. Det är inga särskilda grejer i de här. Det är en isskrapa. Vem som nu behöver en isskrapa.
Byggnads ombudsmän uppger att det är svårt att värva utländska jobbare som medlemmar i facket. För att de är populära hos företagen just för att de accepterar låga löner och osäkra anställningar. Men på byggstädföretaget Tema fick facket ändå med en grupp mongoliska arbetare som medlemmar som idag har avtalsenlig lön. Men så har det inte för dem på alla ställen de jobbat.
Reporter: När du har jobbat någonstans, vad var din minsta lön? 100?
Migmar: Nej, 50-60 kronor.
Reporter: 50-60 kronor i timmen?
Migmar: Ja. När jag sa 120-130, då ville han inte betala det. Han ringde: ”I morgon behöver du inte komma.”
Reporter: Vad tycker cheferna om att du går med i facket då?
Migmar: Alla chefer vill inte, tror jag.
Ronny Heininen: Fullt av ryssar, lettländare och polacker..
Reporter: Känner ni varandra? Pratar ni med varandra då, här?
Ronny Heininen, rörmokare: Nä, det går ju inte att prata med dem. Jag tycker det är en säkerhetsrisk med massa utländsk arbetskraft.
Reporter: Varför det?
Ronny Heininen: De förstår ju inte vad man säger. Och så med arbetsskydd och sådant här, de skiter ju i allting i stort sett.
Reporter: Men om det behövs folk är det väl bra att det kan komma?
Ronny Heininen: Det finns ju så många svenska ungdomar som är utan jobb.
Reporter: Men är det många som tänker så här som du, då?
Ronny Heininen: Ja det är ju 90 procent utav de svenska arbetarna. Vi trivs inte med att ha dem här.
Reporter: Vad pratar ni om det här med facket då?
Ronny Heininen: Nä, men facket har ju lagt sig, det såg man ju på det här Laval-målet eller vad det heter. De blir ju överkörda. Alltså det är ju skitjobbigt alltså. Man är ju förbannad hela dagarna.
Reporter: Han säger här: ”man förstår inte vad de säger”. Det är farligt tycker han.
Christer Strömberg, ombudsman Byggnads: Ja men har han provat att prata med dem? Det är min fråga till honom. Hur många har du pratat med som kommer från andra länder som är på din arbetsplats? Hur många gånger har du sagt god morgon? Hur många gånger har de sagt god morgon till dig? Har du någon gång frågat vilket land de kommer ifrån?
Hur lätt är det att prata då, vi försöker ta kontakt med några som skakar på huvudet och visar att de inte gillar vår kamera.
Reporter: Sorry, you speak English?
Anonym: Little bit.
Reporter: Sorry what language, country? What? Ukraine? Poland? Holland? Litaunia! Ok..
Mathias Holgersson, som facket vill lyfta fram som förebild, driver byggstädfirman Tema Allservice som är underentreprenör till Peab på Mall of Scandinavia.
Mattias Holgersson: Jag är över 40 år nu. Jag har hållit på i städbranschen sedan jag var 13. Jag kan ingenting annat än städning. Det är allt. Sedan tycker jag att jag är jävligt bra på det. Men det är det jag kan.
Det är jobba halvt ihjäl sig, eller försvinna, som gäller för en entreprenör på dagens svenska byggarbetsplatser, säger Mathias. Det råder en mördande konkurrens.
Mattias Holgersson: Jag brände ut mig så mycket så brorsan var tvungen att köra hem mig dagen innan invigningen. Då satt jag och skakade i en hörna. Men det är mitt ansvar, som delägare kan ingen säga någonting om hur jag jobbar.
Men att Mathias anställda är med i facket och att han idag betalar avtalsenliga löner, kan komma att kosta honom firman, säger han.
Mathias Holgersson: Vi är mer eller mindre rökta efter det här!
Reporter: Så du tror att Peab hellre tar in någon annan nästa gång då?
Mathias Holgersson: Allting beror på hur mycket konkurrenterna pressar ner. Det är det det hänger på ju. Utländska bolag som kommer in, de kan ju pressa ned. Om man säger att du kommer från öststaterna, de gamla öststaterna, och kommer över hit, om du betalar skatten där borta, så har du lägre löneskatt, då kan du ju fortfarande faktiskt ligga avtalsenligt, sedan om de gör det eller inte, det vet jag ju inte, men du kan göra det, men du kan ju sänka priset.
För att kunna kontrollera att inga svarta företag eller företag som inte har kollektivavtal, verkar på ett bygge, måste underentreprenörer godkännas av Peab och skrivas upp på en lista, en lista som facket också har tillgång till. Detta är något som facket och Sveriges Byggindustrier avtalat om.
Krister Strömberg: Det här är ju inga problem när man har att göra med sådana seriösa företagare som Mattias här. Vi välkomnar ju det från facket såklart.
Alla som jobbar på ett bygge ska bära sk ID06-kort. ID06-kortet ska man också registrera vid in och utpassering i grindarna.
Mathias Holgersson: Jag kan visa dig hur det ser ut.
Reporter: Tema. Men om man jobbar på ett bemanningsbolag eller underentreprenör till Tema?
Mathias Holgersson: Nej, då ska det stå deras. Så ser det ut.
Sedan januari i år är det lag på att ID06-registreringarna ska vara kopplade till ett datoriserat system, sk personalliggare, så att Skatteverket kan gå in och upptäcka om det finns svartjobbare på bygget.
Reporter: Du måste väl ändå ibland ha tummat på den där moralen?
Mathias Holgersson: Men hur?
Reporter: Jamen till exempel.
Mathias: Du menar svarta löner eller liknande?
Reporter: Ja, eller att ta in ett företag som du inte får ta in och veta att de jobbar för lägre lön?
Mathias Holgersson: Men alla som man tar in här, man får ju en personlig kontakt till dem.
Reporter: Ja men om du ville, då skulle du kunna göra det?
Mathias Holgersson: Ja, det är klart. Det finns hur många som helst som gör det.
Reporter: Är det enkelt?
Mathias Holgersson: Ja.
Det verkar faktiskt gå att jobba helt utan ID06-bricka också. Jag har fått en mobilfilm inifrån Peab-bygget Mall of Scandinavia. Filmen visar: En kille registrerar sitt kort, men det är två som passerar in. Och så en gång till: En kille registrerar sitt kort. Två passerar in.
Det som den här filmen visar från Mall of Scandinavia, får vi höra mer om när vi följer med några killar från Byggnads ungdomsförbund när de besöker ett annat Peab-bygge.
Tommy Johansson, byggnadsarbetare: Några som kom i morse, någon firma, 4-5 gick in via grinden som man ska, så gick de runt och släppte in sina kolleger från sidodörrar, som antagligen inte har ID06.
Reporter: Så de drog inte sina id-kort, registrerade sig inte här när de gick in på bygget?
Tommy Johansson: Nä, precis. Jag tror det är någon form av svartarbete. Sedan sitter det ju folk och äter på vinden.
Reporter: Häruppe?
Tommy Johansson: Ja folk sitter och käkar matlåda på vinden. Där vet jag inte varför de sitter där, men så är det.
Reporter: Men vad är det för nationalitet på de här jobbarna? Är det svenska arbetare?
Tommy Johansson: Nä, någon form av öststatare. Jag har nämnt det för Peab, tagit upp det med Peab.
Reporter: Vad säger de då?
Tommy Johansson: Inte mycket.
Reporter: Hejhej, hade du rast eller?
Filip Johansson: Nänä.
Reporter: Nu fick vi veta här att folk gick in här idag utan att registrera sina ID06-brickor.
Filip Johansson: Jaha, okej, hur vet ni det då? Alltså det räcker ju att man loggar in en gång ju och sedan kan man hålla på och gå ut och in här sedan ju. Här har vi alla som är inloggade.
Reporter: Men tror du att alla är där, som finns här inne på bygget?
Filip Johansson: Ja det tror jag.
Reporter: Så du har inte blivit uppmärksammad på det här då, att folk går in utan att registrera sitt ID06-kort?
Filip Johansson: Nej. Men det är inte så att jag springer och jagar folk. Utan det är ett eget ansvar att sköta det här ju. Mitt jobb är inte att jaga folk. Utan vi ska bygga det här huset.
Reporter: Kan vi inte åka upp till ryssarna då? Det är väl intressant?
Platschef Peab: Eh... jag vet inte om de är här nu. Alltså där, måste jag faktiskt dra i en liten handbroms. De har käkat på vinden utav ren lättja för egen del.
Reporter: Vaddå hur kan man välja att äta på en vind?
Platschef: Tja, det finns ju dem som väljer att slita bort toalocket och sitta på huk och skita lite överallt också. Det finns ju alla sorter.
Killarna från Byggnads ungdomsförbund har inte auktoritet att kolla ID06 och när vi kommer till vinden är det tomt, förutom på några män från Polen.
X: Ni borde ju verkligen inte sitta här uppe och äta alltså. Det är för er skull, sitta såhär och äta, det är inte bra. Det är mycket skönare att gå ner och få lite ljus.
Men Byggnads får en ny medlem.
Skylt: Informationsfilm från Peab
I ett sådant här stort projekt finns det mycket kunskap som vi delar med oss av till varandra. Jag tycker att det är roligt. Jag vill faktiskt inte vara någon annanstans.
Det är den här bilden av Mall of Scandinavia, som Peab vill visa upp av deras största byggprojekt någonsin. Här om någonstans borde lagar och regler gälla. Men det finns en annan bild också. Och ju mer vi gräver, desto fler exempel får vi på hur den ser ut.
Anonym: 48 timmar.
Reporter: Vänta här, jobbade ni?
Anonym: Tisdag, slutade torsdag.
Reporter: Nej. Dubbla. Men ni sov här då, eller?
Anonym: Nä inget sova.
Reporter: Men det orkar man inte. Eller?
Anonym: Ibland, man måste.
De säger att ingen tvingade dem att jobba 48-timmars-pass. Men att de ville tjäna pengar. Men hur är det ens möjligt, ställer jag mig frågan. Men det finns en annan anställd på Mall of Scandinavia som mot löfte om att få vara anonym, berättar för oss om ett sätt, som han använt, för att jobba länge.
Reporter: Hörde du eller såg du någon som tog amfetamin på Mall of Scandinavia?
Anonym: Jag kan ju inte förneka att det förekommer. Oavsett vad någon säger så, är det ju lite bränslet i byggbranschen när den är stressad, liksom.
Reporter: Du tog amfetamin på Mall of Scandinavia? Anonym: Ja, det gjorde jag. Det var flera i vårt arbetslag som gjorde det till en grej att man gick tillsammans och gjorde ett jobb och sedan när man behövde påfyllning så sökte man upp rätt personer och så gick man och så körde man vidare liksom. Man känner på sig på människorna man träffar liksom och ser ju det, oj hur länge har du jobbat, 12 timmar typ? Och så, du kan hjälpa mig, jag vill också jobba liksom, och så går det.
Reporter: Man frågar?
Anonym: Ja man frågar.
Alexander: Det ska skina så himla mycket utåt, mot folket: Det här är en pang-galleria. Det här är nordens största galleria! Men folket tänker inte på hur vi har haft det, vi som har byggt den här gallerian, för deras glädjes skull.
Alexander jobbade för en underentreprenör till Peab, med byggstädning under hösten. Han jobbade bredvid en kille som han uppfattade som papperslös.
Alexander: Han kom från Kazakstan, gjorde han. Han kunde lite engelska och det var en av killarna som ingick i mitt arbetslag, till och från. Framförallt är det förbannat jävla taskigt emot dem. Att de inte har något skyddsnät som de kan backa sig mot, som har deras ryggar.
Alexander berättar om när han följde med sin arbetskamrat till sjukhuset efter att kollegan fått en arbetsskada.
Alexander: När vi kommer upp till sjukhuset så frågar de om hans legitimation. ”Nä, jag har inget.” Ditt personnummer? ”Nä, men jag vill gå härifrån”. Han var rädd för att vara hos läkaren när han hade gjort sig illa.
Alexander hamnade i en konflikt med sin chef, om hur många timmar han hade jobbat, och hur mycket lön han skulle ha. Han säger att han inte fick något anställningskontrakt.
Alexander: Jag skulle få. De skulle kopiera, sade de. Men det hände ju aldrig.
Byggnads har i sitt avtal med Sveriges Byggindustrier drivit igenom något som heter . Det innebär att om en underentreprenör till tex Peab inte betalar löner som man ska, ja då kan facket vända sig till Peab som då ska hjälpa till och se till att pengarna betalas ut.
Alexander: Huvudentreprenören hyr in underentreprenörer, underentreprenörer hyr in andra småfirmor. Småfirmor tar in folk.
Reporter: Men det finns ju ett huvudentreprenörsansvar som man införde, även om man inte får lön så ska man ju..?
Alexander: Kunna få lön från högre upp? Ja, pröva, säger jag bara. Det går inte. Det här är som en ond pyramid, liksom.
Alexander fick klara sig själv. Han var inte med i facket.
Alexander: Jag känner mig väldigt dum. Jag känner mig dum och väldigt lurad. Det är ju nordens största bygge som vi pratar om. Och jag är inte ensam säkerligen.
För att visa vilket företag man är anställd av, ska ju alla jobba med korrekta ID06-kort. Men det följs i en del fall inte. Trots att det Peab uppger att man kontrollerar ID06 flera gånger i månaden.
Så här var det som chefen på Tema uttryckte det till oss:
Mattias Holgersson: De vi hade här hos oss, det var ju kollektivavtal de fick ta direkt.
Men, stämmer det?
Här bor Mimmi, som jobbat för Tema med Mattias Holgersson som chef. Men hennes anställningsförhållande är ett virrvarr.
Reporter: Hejhej
Mimmi Oscarsson: Ja, jag har ju arbetskläderna kvar, men jag vet inte riktigt vart, kan kolla lite, om jag hittar. T-shirten hittar jag.
Reporter: Tema?
Mimmi: Precis, en Tema-t-shirt. Ja då har jag ju då t-shirten och min lönespecifikation: 1kelt.
Reporter: Där står det 1kelt?
Mimmi: Precis och på min ID06 står det ju då Täckproffsen, på ett härligt Peab-band.
Reporter: Vänta, en , två, tre, fyra företag?
Mimmi: Ja, precis. Ja det är lite skrattretande kanske. Men så ser det ut, helt enkelt.
Varken 1kelt eller Täckproffsen vill svara på några frågor från mig. Men MathIas, han sa ju till oss att hans företag Tema aldrig anlitar otillåtna bemanningsbolag. Men det här bevisar motsatsen. Mimmi och flera andra, fick sin lön från bemanningsföretaget 1kelt – ett företag som inte har kollektivavtal och som inte finns bland Mall of Scandinavias godkända och registrerade företag. På hennes ID06 står det Täckproffsen.
Mimmi: Så jag har varit anställd av ett företag, varit inskriven vid ett annat företag, och jobbat för ett tredje företag.
Jag behöver stämma träff med Temas chef, Mathias Holgersson, igen och ställa några fler frågor.
Reporter: Ni får ju inte, , ta in bemanningsbolag som inte har kollektivavtal? Som inte är godkända av Peab.
Mathias Holgersson: Där trodde jag att de var det, vi hade problem med folk och så sa Täckproffsen att de kunde hjälpa till med folk för att de hade mycket folk. För vi behövde ha in mycket folk och jag kunde inte få fram det själv. Åh vad trött jag blir, förlåt.
Reporter: Det måste ju stå 1kelt på deras ID06-bricka, annars är det fusk ju?
Mathias Holgersson: Ja det har du helt rätt i.
Reporter: Men det där vet ju du?
Mathias Holgersson: Nä.
Reporter: Du vet ju allt det där mycket bättre än vad jag vet.
Mathias Holgersson: Nej, jag har inte tänkt tanken om jag ska vara helt ärlig.
Men det tar ju inte slut här. Det finns fler exempel på otillåtna bemanningsbolag utan kollektivavtal, som funnits på Mall of Scandinavia. Och som inte tycks sky några medel.
”Det är som jag sa till dig: Gå inte med i facket. För då kommer du knulla mig: allihop.”
Mannen som pratar med sin anställde i det här inspelade telefonsamtalet är chef på ett bemanningsbolag. Han är förbannad för att den anställde vill ta ut sommarsemester och för att han gått med i facket.
Alvaro Lopez, Lopez Bygg & Allservice AB: Mitt bolag måste håva in pengar, för att betala. Och då ska du åka ut i Skärgården och glida runt i och ha det skönt?
Anonym: Men jag trodde att man fick ta ut semester? Lopez: Nej! Jag sa till dig: Gå inte med i facket och det sa jag från första början. För vi får inte vara där egentligen för det blir problem.
Anonym: Jag vet inte, jag trodde att alla fick vara med, det är det.
Lopez: Hade jag vetat om det här, då hade du inte fått börja jobba! Mall of Scandinavia är så kollat! Det är Peabs flaggskepp. Tema, får inte ha mitt bolag där egentligen. För vi måste bli godkända utav Peab. Om facket tar ditt ID06 och får reda på att du är på bygget och du är facklig medlem, då kommer de att ta ut dina löner, okej får du rätta lönen blablabla, får vi se på dina lönespecar för de är så! Kommer du ihåg att jag sade till dig: Det här är upplägget: Mitt bolag är inte godkänt. Du måste säga att du jobbar för Tema. Och du får inte vara facklig medlem. Du får inte vara fackligt ansluten för då får de reda på saker och ting! Mattias han blir orolig att du ska ställa till problem. Nu är jag ärlig med dig. Och jag vill inte ha problem. Men när du kommer med de här fackliga grejerna då blir han nojig som fan. Mongolerna är ju fackliga, förstår du? Det är ett jävla problem. De knullar dem hårt. Då tycker inte jag att det är schysst att vara med i facket. Du kommer knulla varenda jävel!
Mathias Holgersson: När jag fick reda på det här flög den här killen ut med huvudet före. Det kan jag säga rakt av. Hade jag vetat om det här också, att det var sådana hot, då hade jag polisanmält honom också.
Reporter: Han säger att han pratar för dig här?
Mathias Holgersson: Att han säger det ja, det är ju en sak.
Reporter: Stämmer inte det inte?
Mathias Holgersson: Nä de är klart att det inte stämmer. Jag bryr mig inte om någon är med i facket.
Reporter: Varför säger han såhär då?
Mathias Holgersson: Om jag ska tro, rent generellt, för att han är icke godkänd underentreprenör och är rädd för att det ska komma ut. Inte att han inte håller fackenligt, på så sätt. Men själva grejen att han inte skulle få vara där.
Reporter: Har inte du varit orolig för att det här skulle komma ut?
Mathias Holgersson: Nej, det är klart att det är inget kul att se att människan var en idiot när han hotar på det sättet.
Reporter: Men du sa ju till mig när vi träffades förra gången, att du inte tagit in några otillåtna, hemliga bemanningsbolag?
Mathias Holgersson: Ja, men..
Reporter: Du sa ju det.
Mathias Holgersson: Ja. Det är klart att jag gjorde.
Reporter: Det var ju inte sant då?
Mathias Holgersson: Nej, det är klart att inte det var sant.
Reporter: Varför gör du så ändå då?
Mathias Holgersson: För att jag ville hjälpa någon som jag trodde var min vän.
Jag söker den före detta vännen, chefen för Lopez Bygg och Allservice AB. Det blir ett mycket kort samtal.
Reporter: Ja, hej, är detta Alvaro Lopez?
Alvaro Lopez, Lopez Bygg & Allservice: Ja, det är jag.
Reporter: Hej, Anna-Klara Bankel heter jag. Jag är reporter och jobbar på Uppdrag granskning, Sveriges television.. det är du som har det här företaget Lopez Bygg och Allservice, eller hur?
KLICK
Reporter: Hallå?
Alvaro Lopez lägger på luren och svarar inte sedan på mina sms när jag ber om en kommentar.
Reporter: Du tycker ju att det är orättvist att du sitter i den här stolen och blir utfrågad av mig? Det har jag ändå uppfattat, för du tycker att det är andra som är mycket värre?
Mathias Holgersson: Ja alltså, det är så många. Det är inte att jag säger att gud det är så synd om mig. Jag vet om att jag har varit ute och flaxat i en gråzon här. Men vi försöker. Vi försöker verkligen. I en skitbranch så försöker vi verkligen göra allting, annars hade jag varit rik nu och du och jag hade inte ens suttit här.
Reporter: Men varför är du i d en här branschen då?
Mathias Holgersson: Jamen, jag kan ju ingenting annat! Det här är ju hela mitt liv!
Byggstädaren som fick en utskällning när han ville ta semester och för att han blivit medlem i facket, han heter Enzo. Han lät sig inte skrämmas från att vara med i facket. Han är idag anställd direkt av Tema. När han kan, åker han och andra från Byggnads ungdomsförbund ut och informerar om facket på andra byggen. Till exempel hit, till bygget av Nya karolinska sjukhuset.
Enzo: Vi har värvat nu fyra stycken som inte pratar så bra svenska och som har velat gå med i facket länge. Och bara väntat på att vi skulle komma ut och prata med dem. Och de visste vad det handlar om och så där. Så jag tror att det där är en myt, att folk inte vill gå med i facket. Varför ska man inte vilja.
Reporter: Men så säger de ju på Byggnads, om man frågar ombudsmännen där så säger de ju det..? Det sa de till mig.
Enzo: Det kan vara en generalisering som vissa ombudsmän har och det är tråkigt. Men går man ut på arbetsplatsen, det gäller ju hur man bemöter folk också.
Men på några killar från Polen går de fackliga bet.
Anonym: Nej, jag behöver inte facket.
Reporter: Har ni bra lön då som ni är nöjda med?
Anonym: Japp.
Felix: Det är inte bara för hjälp just nu. Det är för att upprätthålla det som vi redan har. Annars, om facket inte fortsätter få medlemmar, då kommer du i framtiden inte att vara intresserad av att komma till Sverige.
Anonym: Nähä.
Felix: Du förstår hur jag menar, eller hur..?
Anonym: Ja. Felix: Okej. Fortsätt jobba ...
Plötsligt ser jag ett ansikte jag känner igen.
Reporter: I see you in Mall of Scandinavia. I met you there. You work here now?
Det är en mycket ung kille som ser sliten ut.
Anonym: No. I don’t know where is any paper. I have hand.
Reporter: How much money do you make every hour?
Killen ritar 80 på väggen.
Reporter: 80 kronor – i timmen?
Anonym: Ja.
Reporter: Okej.
På Nya Karolinska är Skanska huvudentreprenör. Under vårt besök på deras bygge möter vi arbetare som när vi frågar dem, uppger löner som är lägre än avtal, och som inte verkar ha anställningskontrakt.
Skanska säger i en kommentar till Uppdrag granskning att man ser ”mycket allvarligt på uppgifterna. Och att man för att säkra att alla ska ha löner i nivå med kollektivavtalet tecknar bindande avtal med underleverantörer, gör stickkontroller och har ett nära samarbete med facket”
Felix och Enzo tycker att huvudentreprenörsansvaret borde skärpas så att företagen måste kunna visa redan i upphandlingarna att pengarna räcker till för att betala avtalsenliga löner. Det skrev de en motion om till Byggnads och tyckte att facket skulle driva den frågan.
Enzo: Den fick avslag någonstans.
Reporter: På vägen?
Enzo: Ja någonstans på vägen.
Reporter: Blev ni besvikna när den inte gick igenom?
Enzo: Ja jag blev skitbesviken.
Enzo: Ja, Jag blev riktigt sur. För mig är det så självklart – kolla bara på upphandlingarna så ser ni om det ens är rimligt för det här företaget att betala sina anställda för de värdiga villkor som avtalen tar fram.
Reporter: Men man säger att man inte kan tvinga igenom det? Enzo: Nä, jag tror inte att det är sant. Om vi har många medlemmar. Det finns till och med ombudsmän som säger att vi ska visa att vi kan göra någonting. Jamen gör någonting då! Vi kan agera i de här frågorna.
Reporter: De pratar inte svenska?
X: Nä ingen.
Reporter: Vad pratar de då?
Felix: Ryska, eller?
X: Nä jag tror att de där är bulgarer eller något sådant. Företaget är från Belgien eller Holland. De är skitstora. De har gjort hela Dubai.
Reporter: Hela Dubai?
X: Ja inte långt därifrån.
X: Och nu är de här?
X: Ja det är överallt.
Reporter: Jaha.
På de svenska storbyggena ska det funka, trots den utländska konkurrensen. Här gäller svensk lag och här ska svenska avtal gälla. Här ska den svenska modellen triumfera. Och visst ser det snyggt ut på fasaderna. Men bakom, hittar vi en annan verklighet.
På Peabs flaggskepp Mall of Scandinavia har vår granskning kunnat avslöjat både fusk och allvarliga brister i arbetsmiljön. Arbetare har vittnat om arbetspass på upp till 48 timmar utan vila. Vi har också fått bevis för hur trakasserier och repressalier mot fackliga aktiva använts för att dölja missförhållanden.
Enzo: Jag trodde att alla fick vara med, det är det.
Lopez: Hade jag vetat om det här då hade du inte fått jobba!
Skyddsombud flyttades bort från bygget efter att ha larmat om farorna.
Ulf Fontér: Du får inte vara kvar där längre.
Claes Melkersson: Vaddå då?
Ulf Fontér: Vi har fått påtryckningar från beställarledet.
Men vänta, för historien är inte slut här. Tillbaks till den 12 november. De förväntansfulla besökarna som då, pressar sig mot entrédörrarna i väntan på att klockan ska slå åtta, och gallerian öppnas, tänker förstås inte på villkoren för dem som byggt Mall of Scandinavia.
Här hände det andra saker. Omkring 50 000 personer trängs för att komma in i köppalatset. Gallerian har godkänts för öppning, trots att brandlarmsystemet är långt ifrån färdigställt. Istället har man mänskliga brandvakter.
När en rulltrappa går varm o det kommer larm om rök, väljer en del butiker att försöka utrymma, andra ignorerar. Enligt Räddningstjänsten försöker olika aktörer på egen hand springa runt och leta efter vart det kan tänkas brinna.
med ett innehåll som skrämmer. Här står det, svart på vitt:
Samtliga korridorer och utrymningsvägar var belamrade med hindrande och brännbart material. De flesta av dörrarna i brandcellsgränserna var uppställda med kilar och annat vilket innebar risk för brand och hindrande vid utrymning.
Samtliga nödutgångsdörrar till de inre korridorerna var olarmade och obevakade där vem som helst hade kunnat ta sig in i dessa utrymmen för att anlägga en brand eller eventuella terroraktioner.
När man släppte in allmänheten blev det snabbt mycket fullt vid ingångar och i gångytor. Detta gjorde att personer som ville lämna inte kunde komma ut genom ordinarie utgångarna och även en snabb utrymning genom dessa dörrar blev omöjlig.
Räddningstjänsten på plats konsterarar att det under invigningen fanns flera brister som kunde utgöra stor risk för personskada.
Christer Johansson, besökare: Det kändes kaosartat. Jag tänkte att händer det någonting härinne, då är det kört alltså. Tänkte jag. Det värsta var ju när man skulle ut därifrån. Då var det ju ännu värre för då hade de ju fyllt på med ännu mer människor. Så jag tyckte det var jätteobehagligt, för då kunde man ju inte komma ut.
Hur kommer det sig att man släpper in tiotusentals människor i ett köpcentrum utan att de har en rimlig möjlighet att snabbt ta sig ut, när något händer? I ett intyg från samma morgon som invigningen, har ju Peab garanterat att utrymningsvägar är röjda och säkra? Vad var det som gjorde att man på Mall of Scandinavia satte både arbetarnas och allmänhetens säkerhet på spel? Det är frågor som vi inte får svar på.
Charlotte Hagö, Peab kommunikationschef: Vi kommer inte att ställa upp på någon intervju, så du behöver inte jaga oss för att få en intervju.
Reporter: Men får jag fråga dig, för vi tycker att det är så konstigt att ni inte vill ställa upp på en intervju, för ni behöver svara på det här?
Charlotte Hagö: Du, jag upprepar mig bara: Vi kommer inte att ställa upp på någon intervju.
Daniel Eriksson: Den kontrollverksamheten som facket ändå utför, oavsett vad man tycker om facket, om man tycker vi är värdelösa och sopor, vad ska ersätta den här kontrollverksamheten? Vad ska ersätta att folk inte far illa? Vi har en tvådelad arbetsmarknad där man gör skillnad på folk och folk. Och det skiter man ifrån politiskt håll, helt och hållet.
Claes Melkersson gjorde som skyddsombud allt han kunde för att larma om att människors liv sattes på spel i Peabs prestigeprojekt: Mall of Scandinavia.
Claes Melkersson: Jag visste ju att det var kaos fram till invigningen men sedan trodde jag faktiskt att på riktigt, att när man öppnade, då var det ”good to go”, då var det schysst.
Vad visar det här, tycker du? Det visar bara på hur fel branschen är. Att det ser ut såhär.
Varken ägarbolaget för Mall of Scandinavia, Unibail Rodamco eller Peab vill ställa upp på intervju. Via mail får vi veta att Peab anser att arbetsmiljöarbetet på Mall of Scandinavia skötts på ett bra sätt. Peab anser inte att man spelat rysk roulette med folks liv, tvärtom har de haft ett gott samarbete med underentreprenörer och skyddsombud. Bristerna som vi sett på bilder, har enligt dem, omedelbart åtgärdats.
Och enligt Peab har dom inte fått vetskap om brott mot gällande kollektivavtal eller arbetstidslag på deras bygge. Man har heller inte hört talas om att de under byggtiden förekommit både trakasserier mot fackliga och att en del tagit amfetamin för att arbeta långa pass. Om man vetat detta, skriver säger Peab, skulle man agerat.
Ägaren, Unibail Rodamco skriver i ett mejl att man anser att brandskyddet på Mall of Scandinavia är fullgott. Och att man haft fortlöpande dialog med polis och räddningstjänst.