Varförvalde du att ta på dig uppdraget
– Jag är troende muslim men jag tror lika mycketpå gud som på mänskliga rättigheter och lika rättigheter och jämställdhetmellan kvinnor och män. Samtidigt är jag född i ett land som styrs av en diktatorsom i religionens namn förtrycker, förnedrar och mördar genom avrättningaroskyldiga kvinnor och i vissa fall unga pojkar och män. Jag har lärt mig redani min ungdom att politiker och makthavare i religionens namn kan utföra vilkaförbrytelser som helst.
När jag kom till Sverige upptäckte jag till minförskräckelse och fasa att även i ett demokratiskt land som Sverige, som ärjämställdhetens paradis, finns det isolerade och segregerade enklaver därmännen styr med samma medeltida normer och värderingar som i mitt hemland, där jaglevt under trakasserier och dödshot. Anledningen att jag tog på mig denna rollför Uppdrag granskning var att jag ville göra allt för att varna våra makthavare som tolereraroch blundar inför situation i det här landet.
Hur kändes det att gå in med dold kamera?
– Rädsla och nervositet i början, men när vi fick de svar som vi förväntade ossså kom en oerhörd lättnadskänsla. Efter intervjuerna så kom någon konstigångestkänsla. Det har varit ganska blandade känslor totalt sätt.
Vad är ditt tydligaste minne?
– Kvinnoförnedringen, jag upplevde migmindervärdig i deras ögon. Jag upplevde mig mest som en betjänt till mannen iett officiellt system. En imam ansåg att min man skulle köpa guld och presenteråt mig för att blidka mig då han skaffat en andra hustru. Detta gav mig enkänsla av prostitution. All detta i Guds namn.
Vad blev du mest överraskad över?
– Jag kommer från den miljön där dessa normer ochvärderingarna är officiella. Vad jag är överraskad över är svenska politikerslikgiltighet och samhälles hjälplöshet, som leder till att dessa medeltidanormer kan konserveras i Sverige år efter år.
Vad hoppas du att er insats ska leda till i framtiden?
– Jag hoppas på att våra politiker vaknar ur denlånga sömnen och sätter igång nödvändiga åtgärder så att dessa normer ochvärderingar som jagar våra kvinnor och barn demokratiseras.
Intervju: Nadja Yllner