Abdul Rashid Mohammed vid Göteborgs moské ger en version i en öppen intervju – och en helt annan i den dolda inspelningen. Foto: SVT

Imamen: ”Hon behöver inte ringa polisen”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

”Kvinnoförtryck är myter och propaganda mot islam”. Så låter det när imamen i Göteborgsmoskén intervjuas öppet.

I en dold inspelning slår han samtidigt fast att det finns bara två tillfällen när en kvinna kan neka sin man sex. När hon är sjuk – och när hon har mens.

Saudiarabien är ett land där könsapartheid är satt i system och sharialagar utformade på medeltiden styr kvinnornas liv.

Saudiarabiska staten och saudiska affärsmän och prinsar sprider på olika sätt dessa ultraortodoxa tolkningstraditioner ut över världen.

De finansierar moskéer, delar ut stipendier och utbildar imamer som sen arbetar i andra länder.

Det var också saudiarabiska staten som gav Göteborgs muslimer en egen, riktig moské genom ett bidrag på 67 miljoner kronor.

Nu har moskén en imam – Abdul Rashid Mohammed – som delvis är utbildad i just Saudiarabien.

När Uppdrag gransknings reporter intervjuar Abdul Rashid Mohammed öppet om synen på kvinnans rättigheter låter det så här:

– Det finns ingen skillnad på kön och självklart ska de ha ha samma rättigheter och samma skyldigheter inför Gud.

Är det en missuppfattning då om det går omkring män som tror att de får gifta sig med flera?

– Ja. Och sen det här med kvinnoförtryck, jag tycker att det är mer myter och att man sprider propaganda mot islam, säger imamen.

Han håller med om att kvinnan själv har rätt att bestämma över sin kropp, men säger att båda mannen och kvinnan är skyldiga att lyssna till varandra.

– Det står att hon ska lyssna på sin man. Det finns gränser, han kan inte till exempel begära av henne något som Gud förbjudit. Eller något som är skadligt för henne eller som kränker hennes personlighet, det får han absolut inte göra, säger han.

När Uppdrag gransknings medarbetare besöker honom med dold kamera förmedlar han en annan syn till kvinnan, som uppger sig blivit misshandlad av maken.

– Alltså, det är ingenting som hon behöver ringa polisen för.

Han har bara slagit mig så här för att jag gav inte kärlek?

Det är något att lösa inom familjen, så jag anser inte att det är farligt, säger Abdul Rashid Mohammed då.

I den öppna intervjun var imamen också tydlig med att mannen inte fick kränka kvinnans personlighet. Ändå svarar han så här på frågan, om kvinnan är skyldig att ha sex med mannen som slagit henne, och som gift sig med en annan:

– Jag har läst en del böcker angående det här, och det är på två sätt kvinnan kan säga nej. När hon är sjuk och under perioden när du har mens. Det är de två gångerna du kan säga nej, slår Abdul Rashid Mohammed fast.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.