Kalle, som egentligen heter något annat, har jobbat som lärare i drygt sex år. Han säger att han har upplevt tveksamheter på samtliga skolor som han varit anställd på när nationella prov har genomförts.
En av de situationer som Kalle berättar om var när en kollega lät provet ligga framme öppet i ett rum som även eleverna hade tillgång till. Det strider mot reglerna som tydligt säger att ett prov ska förvaras så att innehållet inte blir känt före provdatum.
Mobiltelefoner på provet
På en annan skola berättar Kalle att eleverna fick ha mobiltelefonerna med sig på ett av delproven i svenska.
– Det stod klart och tydligt att eleverna inte fick använda mobil men snacket gick i lärarrummet att nej, man kan ju tolka den här instruktionen som man vill så vi låter dem ha mobilen under provet. Och vad elever gör med en mobil under ett prov… Ja, det vet nog alla vad man kan göra.
I den information som går ut till lärarna innan varje nationellt prov står det att ”skolan måste minska risken för fusk genom att bland annat se till att nätuppkoppling inte finns tillgänglig under provet, varken via datorer eller telefoner.”
Skolverket utredde inte
När Kalle mejlade Skolverket om att eleverna hade haft mobiltelefoner med sig på proven svarade de att det är ett tydligt brott mot reglerna. Men de tog ingen kontakt med skolan för att utreda det som Kalle berättade om. När Uppdrag granskning når rektorn på den aktuella på skolan säger han att han inte hört talas om händelsen. Han återkommer dagen därpå när han pratat med lärarna.
– När jag frågade de lärare som har ansvaret för svenskan så sa de att de absolut inte hade tillåtit några mobiltelefoner.
Är du säker på att de hade erkänt det för dig när det egentligen inte är rätt?
– Jag är säker på att de skulle erkänna det för mig.
Ombads rätta om prov
Kalle berättar också att en rektor en gång bad honom att rätta om de nationella proven. Kalle vägrade men så här berättar hans kollega:
– Jag blev inkallad till rektorn och hon bad mig att rätta om för att se om det inte gick att hitta fler poäng. Hon sa att ”har vi flera som inte klarar nationella så kommer vi att få frågor från Skolverket”, säger kollegan som liksom Kalle har valt att vara anonym.
Både Kalle och hans kollega fick senare höra att betygen senare hade ändrats och att de flesta fick betyg som låg i nivå med det omrättade provresultaten som var högre än de ursrpungliga. Men rektorn som hade ansvaret på den skolan vill inte ge sin bild av vad som hände.
– Jag vill inte uttala mig om en verksamhet som jag inte längre arbetar i.
Du vill inte ens veta vad det är de berättar om?
– Du kan ju berätta men jag tänker inte ge dig något svar.
Spelar roll för betygen
Även om resultaten på de nationella proven inte ska vara avgörande för vilka betyg en elev får, menar Kalle att de på många skolor har inverkan på elevernas slutliga betyg. Och eftersom proven ofta hanteras på fel sätt blir det ett problem, menar Kalle.
– Jag har både varit på friskolor och kommunala skolor och jag har märkt det på båda. Jag ser ingen skillnad.
Tipsa Uppdrag granskning
Har du erfarenheter av fusk med nationella prov? Hör av dig till Uppdrag gransknings reporter Ida Andersson, ida.andersson@svt.se.