– Jag har fått två barn, och var inte nöjd med min mage som den såg ut efter de gravidkilona jag hade och ville få tillbaka den som den var innan, säger Lena när Uppdrag gransknings reporter träffar henne.
Lena hörde talas om laserfettsugning och gick till kliniken Liteaway i Stockholm som marknadsför laserfettsugning som en metod som ger ett gott resultat fritt från allvarliga risker.
Enligt Socialstyrelsen ska en patient inför ett ingrepp informeras på ett sådant sätt att han eller hon ”kan föreställa sig konsekvenserna av olika behandlingar och eventuella risker.”
Pratade ni något om vilka risker det fanns med ett sånt här ingrepp?
– Nej inte vad jag kan komma ihåg, utan det var bara hur lätt det var och hur snabbt det gick, att man inte behövde bli nedsövd. Allt lät jättebra, säger Lena.
Hon betalade 40 000 kronor och fick magen fettsugen med laser. Men resultatet var en katastrof. Efter att senare ha anmält Liteaway till klinikens eget försäkringsbolag kommer nästa chock.
Försäkringsbolaget lät docenten och överläkaren i plastikkirurgi, Anders Berggren, utvärdera resultatet av fettsugningen och han skrev:
“Resultatet är förskräckligt dåligt och kommer aldrig att kunna korrigeras på ett tillfredsställande sätt... Det är skrämmande att denna verksamhet på Liteaway kan fortsätta på detta sätt utan att någon myndighet ingriper.”
Lenas mage är förstörd för livet. Och hon är inte ensam.
Uppdrag granskning har varit i kontakt med sju kvinnor som alla vänt sig till Liteaway för laserfettsugning. Alla har liknande historier att berätta.
”Idag är magen bucklig och jag har ingen känsel i den. Jag kan nypa i den utan att det känns”, skriver en kvinna.
En annan skriver att ”Jag blev brännskadad... Jag gick till vårdcentralen och de sa ’vad sjutton har du gjort!?’”
Liteaway skickar senare ett förlikningsavtal till Lena där de erbjuder henne en summa pengar om hon inte stämmer kliniken eller kontaktar media. Lena skriver inte på.
När Uppdrag gransknings programledare Karin Mattisson träffar Liteaways VD, Paula Enander, konfronterar hon henne med bilder på Lena och några av de andra patienter som fått sina magar förstörda av Liteaway.
Det här är resultatet, vad säger du om det?
– Det är 3000 behandlingar vi har utfört, en handfull har varit mindre lyckade.
Då får man räkna med att en del kommer se ut så här efteråt?
– En handfull av 3000 behandlingar.
Vi har ringt de tio största privatklinikerna som bestämt avråder från den här typen av behandling?
– Det är väldigt beklagligt, jag är väldigt stolt över den här behandlingen och jag tycker att fler kliniker borde ta in den, säger Paula Enander.
Reporter: Jorun Collin
Text: Magnus Johansson