– Vissa pappor blir mindre betraktade som omsorgsgivande föräldrar, säger Maria Eriksson, professor i socialt arbete. Foto: Bengt Löfgren/SVT

”Man underskattar pappor som föräldrar”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Safet Makas fru och tre barn dog samma dag som de skulle vräkas från sitt hem. Socialtjänsten kände till att familjen hade problem, de gjorde till och med en utredning av barnens situation. Trots det pratade de aldrig med deras pappa.

– Ur den ena vårdnadshavarens perspektiv har det ju uppenbarligen varit helt rättsosäkert, säger Maria Eriksson, professor i socialt arbete.

Hans fru hade dragit på sig skulder. Hans barn hade utretts av socialtjänsten och fem orosanmälningar hade kommit in om obetalda hyror. Till slut skulle familjen vräkas från sitt hem.

Inget av detta kände Safet Makas till, eftersom socialtjänsten inte såg till att han nåddes av informationen. De pratade bara med hans fru Magdalena – som hemlighöll problemen.

Safet och sanningen

– En tolkning kan vara att det är ett uttryck för att man underskattar, undervärderar och utdefinierar pappor som föräldrar. Att det handlar om att man i första hand har kontakt med mamman och ser henne som förälder på gott och ont, säger Maria Eriksson, professor i socialt arbete vid Ersta Sköndal Bräcke Högskola.

“Pappor blir marginaliserade”

Magdalena Makas sa bland annat till socialtjänsten att hennes make inte hade någon telefon. Dessutom visar det sig, när Uppdrag granskning tar del av socialtjänstens handlingar, att det finns brev som gäller familjens situation som endast skickats till henne.

Maria Eriksson menar att det finns forskning som skulle kunna ge en förklaring till varför socialtjänsten inte såg till att komma i kontakt med barnens pappa.

– Studier pekar på att man, i synnerhet i den sociala barnvården, framförallt förhåller sig till mammor som föräldrar och pappor blir marginaliserade av olika skäl.

Forskning som gjorts pekar, enligt Maria Eriksson, även på att det faktum att pappan kommer från en minoritetsbakgrund kan spela in – att det finns föreställningar om att de är mindre involverade i sina barn.

– Vissa pappor blir mindre betraktade som omsorgsgivande föräldrar eller blir tagna på allvar som föräldrar på samma sätt som andra. Om det varit avgörande i det här enskilda fallet, det går inte att uttala sig om.

“Båda ska vara informerade”

Att utredningen endast bygger på mammans uppgifter är inte rimligt, menar Maria Eriksson. Socialtjänsten borde, enligt henne, tagit mer ansvar för barnens trygghet.

– Här har man kunnat arbeta i ärendet utan att fullfölja det som är ett grundläggande krav när det handlar om ett barn med två vårdnadshavare, att båda ska vara informerade och finnas med i utredningen av barnens situation.

Socialtjänsten medger att de borde ha ansträngt sig mycket mer för att få kontakt med Safet Makas, men menar att det inte är det faktum att han är barnens pappa som gjort att de inte aktivt sökt honom.

Reportaget Safet och Sanningen: del 1 till 4 publicerades onsdag den 26 september 2018 och finns att se på SVT Play. I programmet har Uppdrag gransknings team följt Safet Makas försök att förstå det som hände honom och hans familj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Safet och sanningen

Mer i ämnet