När nyanlända fått uppehållstillstånd är tanken att de ska flytta till en kommun där de sedan kan starta sin etablering. Men många kommuner tar inte alls emot nyanlända, vilket gör att trycket ökar hos andra kommuner, och på flyktingförläggningarna, där nyanlända blir kvar om de inte får någon plats hos en kommun.
Marie Dahlin (S), är kommunalråd i Vänersborgs kommun, där en av de största flyktingförläggningarna i Sverige ligger. Hon tycker att fler kommuner måste börja ta emot nyanlända. Vänersborg räcker snart inte till, anser hon.
– Vi känner att vi inte räcker till som kommun hjälpa dem på ett bra sätt. Vi mäktar inte med. Det här är ju människor som inte vill något hellre än att lära sig vårt språk, få jobb och hitta någonstans att bo. Men vi kan inte erbjuda allt det i vår kommun, säger hon.
Många avtal är gamla
Uppdrag granskning har gått igenom samtliga överenskommelser som tecknats mellan kommunerna och staten. En stor del av avtalen är inte anpassade efter dagens verklighet. Antalet nyanlända bara ökar – men avtalen hänger inte med.
2013 börjar antalet flyktingar som söker sig till Sverige att öka. De flesta kommer från Syrien, får därför permanenta uppehållstillstånd och många behöver därefter en bostad någonstans i en svensk kommun. Men många av avtalen är gamla, visar Uppdrag gransknings genomgång. Knappt 100 kommuner har slutit nya avtal med staten åren 2014 och 2015. Över 130 avtal är undertecknade åren 2010-2012.
Stor skillnad mellan kommuner
Vänersborg erbjuder i år 40 platser för nyanlända, men det är stor skillnad på hur många platser för nyanlända som olika kommuner erbjuder, visar Uppdrag gransknings genomgång. Den välmående kommunen Vellinge erbjuder exempelvis inga platser. Andra kommuner, som Lomma i Skåne, Kungsbacka i Halland och Lerum i Västergötland erbjuder få i förhållande till sin storlek.
Istället är det de allra minsta kommunerna som ser ut att vara bäst på att upplåta bostäder till nyanlända. Som Dorotea och Sorsele i Västerbottens inland. Storfors i Värmland, Strömsund i Jämtland och Norberg i Västmanland. I Vänersborg, där man alltså erbjuder 40 platser för nyanlända under 2015, ser Marie Dahlin en liten ljusning – en byggnad där Handelsbanken tidigare hållit till kan komma att inrymma några av alla de pensionärer, studenter, nyanlända och andra som behöver någonstans att bo.
– Som det ser ut nu så finns det inga lediga lägenheter i Vänersborg. Vi har på gång och bygga men det är klart att man bygger ju inte bostäder på en vecka, säger hon.
Kommunerna med flest platser för nyanlända per capita 2015
Sorsele 15,5
Aneby 11,4
Dorotea 10,8
Uppvidinge 10,8
Storfors 9,8
Åre 9,5
Härjedalen 9,2
Åsele 7,0
Vilhelmina 5,9
Strömsund 5,7
Berg 5,7
Mullsjö 5,6
Ydre 5,5
Bräcke 5,4
Grästorp 5,3
Gagnef 5,2
Sollefteå 5,1
Bjurholm 4,9
Norberg 4,9
Malå 4,8
De saknar avtal för nyanlända 2015
Bjuv 0,0
Burlöv 0,0
Hallsberg 0,0
Hammarö 0,0
Helsingborg 0,0
Hällefors 0,0
Olofström 0,0
Rättvik 0,0
Skurup 0,0
Staffanstorp 0,0
Strängnäs 0,0
Tjörn 0,0
Vellinge 0,0
Öckerö 0,0