Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister (S), reagerar på Uppdrag gransknings avslöjande. Foto: Claudio Bresciani/TT

Ministern: ”skolan ska handla om kunskap – inte marknadsföring”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Igår avslöjade Uppdrag granskning att rektorer pressar lärare att sätta för höga betyg. Det här ställer sig gymnasieminister Anna Ekström (S) kritisk till. Hon tror att det beror på att skolor måste konkurrera om elever och säger att det fria skolvalet är ett dilemma.

– Jag tycker som jag antar att de allra flesta tycker, att betygen ska spegla vad eleven har lärt sig och inte sättas efter press, säger Anna Ekström (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister.

Hon menar att som det ser ut idag – att skolor konkurrerar om elever – gör att det blir ett högt inflationstryck på betygen.  

Glädjebetygen

– Jag tycker inte att det ska vara ett så högt tryck på betygen och de lärare som hamnar under tryck, de ska ha stöd av sin rektor. De ska inte få ytterligare press. 

”Man ser elever som kunder”

Vad är orsaken till att det ser ut som det gör? 

– En viktig orsak som gör mig ganska upprörd, är att man ibland ser elever och föräldrar som kunder. Skolan kommer att handla mer och mer om marknadsföring och inte om kunskap och bildning, vilket ju ska vara fallet.  

Du säger att man konkurrerar skolorna emellan, ska man inte konkurrera? Vad föreslår du för att komma åt detta?

– Det man kan fundera på är: ska man knyta betygen hårdare till resultaten i de nationella proven? Och det tycker jag att man ska fundera över. Men jag vill påpeka att vi ska vara väldigt försiktiga med är att inte hamna i ett läge där ett enskilt prov, en enskild dag, avgör en elevs öde.

”Det fria skolvalet ett dilemma”

Du har tidigare uttalat dig kritiskt om det fria skolvalet, var står du nu som minister i den frågan?

– Jag tycker som jag tyckt ganska länge – att det fria skolvalet, det är ett dilemma. För många elever är det en möjlighet att välja en skola och en utbildning som passar just honom eller henne, men det fria skolvalet innebär också ett dilemma. 

Vad säger du om det fria skolvalet, ska ni tar er an det på något sätt eller inte?  

– Jag väntar på den skolkommission som tittar på den här frågan, för den är komplex och stor. Den är också väldigt viktig för många elever, föräldrar och lärare, så man ska inte hasta i de här frågorna utan man ska ta fram beslutsunderlag som håller.

SVT granskar betygen i svenska skolan

Samtidigt som kunskapsutvecklingen enligt de internationella kunskapsmätningarna, PISA, sjunker i Sverige ökar elevernas genomsnittsbetyg. Varför? Uppdrag granskning och SVT Nyheter har granskat betygsättningen i den svenska skolan.

Har du tips? Hör av dig till reporter Anna Wallin Adersjö, anna.wallin@svt.se, Ida Andersson, ida.andersson@svt.se, eller Ulrika Zaccheus, ulrika.zaccheus@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Glädjebetygen

Mer i ämnet