Polisen: ”De svenska flickorna beskrivs som horor”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Flickor med somalisk bakgrund får inte umgås med flickor med svensk bakgrund – eftersom ”de svenska flickorna beskrivs som horor”. Uppdrag granskning kan visa polisens egna rapporter om läget i riskområdet Tjärna Ängar.

Uppdrag granskning har tillgång till samtliga rapporter som Borlängepolisen lämnat in till Nationella Operativa avdelningen, NOA, sedan 2015. Rapporterna ligger till grund för att Tjärna Ängar finns med på listan över utsatta områden. 

I dokumentationen, som sträcker sig fram till december 2021, ger polisen en detaljerad bild av vilka problem de ser i området.

Se reportaget: Riskområde: Tjärna Ängar – SVT Play

I en polisrapport från 2019 berättar områdespoliser om ”rasism från utlandsfödda mot svenskfödda” – och om förbud i vissa kretsar mot att beblanda sig med personer med svenskt ursprung. 

– Det var information som nådde oss då. De ungdomar som bor i Tjärna Ängar, de går ju på många olika skolor i kommunen, säger områdespolisen Anna Ställ. 

Polisen: “Alla har fördomar”

I rapporten ”Områdesdokument Tjärna Ängar 2019” står det att: ”Områdespoliserna beskriver att somaliska unga flickor inte får umgås med svenska flickor. Anledningen är att de svenska flickorna beskrivs som ’horor’ utifrån sitt leverne, bland annat klädstilen.”

Liknande formuleringar finns med i polisens områdesrapport från 2021. Poliser berättar att skolpersonal vittnar om att den här inställningen är ett problem även i skolmiljö.

– Jag tänker att det är föräldrar som har fördomar, alla har fördomar. Jag tror att utlandsfödda föräldrar har fördomar om de svenska ungdomarna precis som tvärtom, och att man då vill på sitt sätt försöka skydda sina egna döttrar i det här fallet, säger områdespolisen Marie Edlund. 

Skydda dem från svenska flickor som de beskriver som horor, eller?  

– Ja, jag tolkar det så utifrån de uppgifterna som vi fick höra då, att det pratades på det sättet. 

Fakta: Tjärna Ängar

• Tjärna Ängar i Borlänge har klassats som ett riskområde sedan polisen upprättade sin lista över utsatta områden 2015.

• Mellan 2017 och 2020 blev endast hälften av högstadieeleverna i Tjärna Ängar behöriga till gymnasiet.

• 2019 förvärvsarbetade endast 40 procent av befolkningen i Tjärna Ängar – lägst andel i hela Borlänge.

• Under 2019 minskade antalet anmälda brott i Tjärna Ängar kraftigt – men polisen ser inte det som någonting positivt. Tvärtom ser man det som en signal på att rättssystemet är satt ur spel.

Missa inte Uppdrag granskning

Reportaget ”Riskområde: Tjärna Ängar” finns på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.