2011 rankades Rosengårdsskolan som Sveriges sämsta grundskola, med bara 13,4 procent av eleverna som nådde målen i alla ämnen. Stadsdelspolitikerna lovade bättring, men våren 2013 gav man upp och beslutade att stänga skolans högstadium.
Då hade Skolinspektionen också fått in flera anmälningar från lärare som vittnade om hur situationen på skolan spårat ut allt mer.
”Det finns flera elever i nästan varje klass (…) som mobbar och slår, hotar skrämmer och misshandlar flertalet av de andra eleverna dagligen. Barnens framtid står på spel. Snälla hjälp oss”, löd en anmälan.
Ett videoklipp publicerat på Youtube visar några elever som kastar stolar och barrikaderar dörren i ett klassrum och en lärare som tappat all kontroll. En av de tidigare eleverna på filmen är ”Fofo”.
– Varje dag gjorde vi så, säger han.
Gjorde ni så varje dag?
– Nästan varje dag gjorde vi så. Fast det här är bara skoj du vet. Det är inte så allvarligt. Hon är bästa läraren.
Men tycker du att det var okej att göra så?
– Klart man nu tänker att det inte var okej, men vi var små då. Vi var 15 år.
Vad tänker du om att de stängde skolan?
– Det är synd, det är en bra skola. Men om du sätter 200 nyimporterade flyktingar i en skola, hur ska de klara sig? De kan inte klara sig, säger ”Fofo”.
Läraren på youtubeklippet heter Bodil Torstensson. Sex år efter händelsen möter hon ”Fofo” tillsammans med Uppdrag gransknings reporter hemma i sitt kök. Bodil frågar ”Fofo” vad han känner när han ser klippet.
– När jag ser det, det var roligt på den tiden. Vi skojade alltid. Men folk har tagit det på allvar, säger ”Fofo”.
– Jag tror alla har tagit det på allvar. Att de trodde det var så varenda lektion. Nä, det var ett tillfälle, säger Bodil.
Vad tänker du om det här beslutet att lägga ner högstadiet på Rosengårdsskolan?
– Jag tycker det är ett svek. Jag tycker det är skamligt rent ut sagt. Det är ett politiskt misslyckande, de klarar inte av det på något sätt och då gör man så här, en desperat åtgärd. Det handlar inte om skolan, utan om hela området. Det är ett segregerat område. Det är ett klassamhälle. Klass är plats. Vissa områden är bättre, andra är sämre, vissa områden duger, andra duger inte. Det har ju alltid varit så sedan Rosengård byggdes, säger Bodil Torstensson.
Khaltoum Saad har fem barn som alla har gått på Rosengårdsskolan. Hon är däremot glad över att högstadiet har stängt.
– Det kändes som att jag fått en miljon i present. Jag ville att skolan skulle stänga för längesen, men ingen lyssnade. Det är bara invandrarbarn som går där, jag tror inte att det finns ett enda svenskt barn, så de lär sig dålig svenska. När vi lämnar barnen i Rosengårdsskolan får de ingen utbildning och inget jobb. Det är mer än en katastrof. Jag önskar att de stänger hela Rosengårdsskolan. Inte bara högstadiet, säger hon.
Reporter: Joakim Lamotte
Text: Magnus Sandelin