Historien börjar i ett galleri i en villa utanför skånska Gislöv i mitten av 00-talet. Joanna Segelströms affärsidé är enkel. Hon vill sälja konst till investerare med ett löfte att senare köpa tillbaka konsten – med en garanterad vinst för den som satsat.
Det blir början på en av Sveriges största konsthärvor, som liknats vid ett pyramidspel.
Sonen Mikael Segelström deltar också i verksamheten, som växer. Galleri i Malmö, Gdynia och Bialystok i Polen, Marbella, Miami och Dubai. Konstnärer ställer sina verk till förfogande. Investerare satsar, får betalt och satsar på nytt.
– Ett pyramidspel kan hålla i gång så länge det växer. Men när det slutar växa, då faller det, säger konkursförvaltaren Patrik Kalman som under flera år utrett härvan.
Efterlysta av Interpol
Investerarnas pengar används, enligt de utredningar som senare görs, för att ge sken av en framgångsrik verksamhet: man köper bilar, båtar och hus.
Det är ett liv i lyx fram till 2017, när konstimperiet hamnar på polska finansinspektionens varningslista. Joanna Segelström misstänks för bedrägeri och penningtvätt i Polen – samtidigt som Sydsvenska dagbladet börjar rapportera om problemen i Sverige.
Sedan går det snabbt. Efter konkursen 2018 reser mor och son på ”affärsresa” och är sedan dess försvunna. I dag är de efterlysta av Interpol.
Ett spår leder till brevlådeföretaget Clayrock Trading Limited på Cypern. Men här tar det stopp. Uppgifter om den egentliga ägaren är hemliga.
Spår i nya läckan
Men i Pandoraläckan finns hundratals dokument om bolaget Clayrock Trading Limited. Bolaget hanteras av juristfirman DADLAW på Cypern, och det är bland annat deras bolagshandlingar som läckts till journalistnätverket ICIJ.
I läckan framgår vem som står bakom brevlådeföretaget Clayrock Trading (1, 2, 3, 4), och ytterligare ett brevlådeföretag (1, 2, 3, 4) som misstänks vara kopplat till härvan. Mannen är polack och bror till en av Joanna Segelströms polska affärspartners.
Konkursförvaltaren vill nu använda uppgifterna för att i domstol kräva tillbaka delar av de försvunna pengarna.
– Jag har haft mina misstankar vem som har stått bakom de här bolagen men att ha misstankar är inte samma som att kunna visa och styrka vem som har varit den faktiska ägaren. Och de här dokumenten ger mig en möjlighet att följa pengarna, säger Patrik Kalman.
Ingen av de inblandade har gått att nå för en kommentar.
Pandoraläckan är ett globalt samarbete mellan SVT och journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists.
Fakta
DETTA ÄR: Pandoraläckan
Pandoraläckan är ett globalt samarbete mellan SVT och journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists.
- Pandoraläckan, Pandora Papers, består av 11,9 miljoner dokument. De kommer från 14 olika juristbyråer och bolagsfixare, företag som hjälper till att skapa och sköta bolag i skatteparadis, runt om i världen.
- Läckan kom först till det internationella journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists, som har delat materialet med över 600 journalister i 117 länder. SVT:s Uppdrag granskning är den enda svenska redaktionen som deltagit i samarbetet.
- De läckta dokumenten spänner över en period från början av 1970-talet till 2020 och avslöjar bland annat hur politiker, miljardärer och kungligheter använder anonyma bolag i skatteparadis för att dölja sina tillgångar.