Swedish House Mafia skapade bolag i skatteparadis

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Den svenska dj-trion Swedish House Mafia skapade ett brevlådeföretag i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna i syfte att äga rättigheterna till gruppens låtar, namn och logotyp. Det visar dokument i den nya internationella Pandoraläckan som Uppdrag granskning tagit del av.  

– Generellt handlar det om att plocka ut pengar från en lönsam verksamhet så att dessa hamnar i bolag i länder med låg eller ingen beskattning, säger skatterevisor Johan Lundberg om upplägget. 

Året är 2009 och Swedish House Mafia har precis slagit igenom internationellt. Axwell, Sebastian Ingrosso och Steve Angello är ett nytt inslag på den internationella musikscenen och fyller jättearenor.

Samtidigt skapar en förmögenhetsrådgivare i Schweiz ett brevlådeföretag i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna. Dokument i den nya läckan, bland annat e-postkommunikation och hemliga bolagshandlingar, visar att man vill döpa bolaget till Swedish House Mafia LTD, men får avslag.   

Pandoraläckan

”the word 'mafia' is not acceptable for use in a company name”, skriver bolagsverket på Brittiska Jungfruöarna.  

Istället bildas SHM Holdings LTD. Syftet med bolaget är att äga immateriella rättigheter kopplade till gruppen, såsom upphovsrätten till bandet namn, logotyp – och kanske ännu viktigare: låtarna. 

Upphovsrätter är lätta att flytta mellan länder och lämpar sig därför väl för skatteplanering eller för den delen skattefusk. Vissa länder har låg skatt på royaltyintäkter för att locka till sig så kallade immateriella rättigheter, säger Skatteverkets Johan Lundberg, skatterevisor med särskild inriktning mot utlandskontroll.  

Den som på pappret äger SHM Holdings tre aktier är ytterligare ett brevlådeföretag, Marsham LLC på Nevis, som i sin tur kontrolleras av förmögenhetsrådgivaren i Schweiz.  

Men dokumenten i läckan visar att det kommer nya krav. 2017 vill man på Brittiska Jungfruöarna veta vilka som är de egentliga ägarna av brevlådeföretaget SHM Holdings Ltd, varpå förmögenhetsrådgivaren svarar i ett mejl:  

Axel Christoffer Hedfors  

Sebastian C. Ingrosso  

Steve A. Josefsson  

Rättigheterna till stora hits  

Swedish House Mafia gjorde paus 2013, men räknas fortfarande som några av världens mest framgångsriks DJ´s, och enligt affärstidningen Forbes ska de tillsammans vara goda för 100 miljoner dollar.    

Hanteringen av rättigheterna till många av de mest kända låtarna, som ”Don´t you worry child” och ”Save the world”, går att koppla till brevlådeföretaget SHM Holdings Ltd. Men hur mycket pengar som landat i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna framgår inte av dokumenten i läckan. Det går heller inte att se hur mycket bolaget omsatt, eftersom inga finansiella dokument där är offentliga.   

En talesperson för Swedish House Mafia bekräftar i ett mejl till SVT uppgifterna om brevlådeföretaget, men hävdar att upplägget – och samarbetet med förmögenhetsrådgivaren – avbröts år 2013.   

”(Det) fanns frågetecken om konstruktionen kunde uppfattas som ett sätt att så att säga dölja tillgångar vilket kunde vara till förfång för varumärket SHM.”  

Man kan inte svara på varför bolaget fortfarande var i drift i DJ-trions namn så sent som år 2017 – och hävdar att bolaget sannolikt aldrig drog in några pengar – och om så var fallet skattades de i bandmedlemmarnas hemländer.  

”Syftet med bolaget var inte att undanhålla skatt.”  

Pandoraläckan är ett globalt samarbete mellan SVT och journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists. 

Fakta

DETTA ÄR: Pandoraläckan

Pandoraläckan är ett globalt samarbete mellan SVT och journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists. 

  • Pandoraläckan, Pandora Papers, består av 11,9 miljoner dokument. De kommer från 14 olika juristbyråer och bolagsfixare, företag som hjälper till att skapa och sköta bolag i skatteparadis, runt om i världen.  
  • Läckan kom först till det internationella journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists, som har delat materialet med över 600 journalister i 117 länder. SVT:s Uppdrag granskning är den enda svenska redaktionen som deltagit i samarbetet.  
  • De läckta dokumenten spänner över en period från början av 1970-talet till 2020 och avslöjar bland annat hur politiker, miljardärer och kungligheter använder anonyma bolag i skatteparadis för att dölja sina tillgångar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pandoraläckan

Mer i ämnet