(Sändningsdatum 19/9 2012)
I våras kunde Uppdrag granskning avslöja hur Teliasonera i hemlighet samarbetat med säkerhetstjänster i några av världens hårdaste diktaturer. Ett av de länder där man släppt in säkerhetstjänsten i sina egna telefonväxlar var Uzbekistan där familjen Karimov styr med järnhand sedan 20 år tillbaka.
När telekomjätten Teliasonera, med svenska staten som största ägare, etablerade sig i Uzbekistan för sex år sedan släppte man in vad som kallades ”en lokal partner”. Till partnern, det gibraltarbaserade bolaget Takilant Ltd, har Teliasonera sedan dess betalat ut över 2,2 miljarder kronor i utbyte mot 3G-licenser och telefonnummerserier i Uzbekistan.
Ägaren till bolaget, som enligt Teliasonera är den som fått pengarna, är en ung kvinna från modevärlden i Uzbekistan, Gayane Avakyan. Uppdrag gransknings kartläggning visar nu att hon har starka kopplingar till den uzbekiska diktatorns dotter Gulnara Karimova och att Avakyan är centralfigur i en gigantisk ekobrottsutredning iSchweiz.
Utredningen startade i juli i år när två personer som står nära presidentens dotter greps utanför den anrika banken Lombard Odiers kontor i Genève i Schweiz. Hittills har utredarna fryst stora belopp på schweiziska konton som misstänks tillhöra diktatorns dotter Karimova. Trots att utredningen ännu är i sin linda har man redan beslagtagit större summor än man gjort i samtliga utredningar mot de diktatorer som föll i den arabiska våren.
Diktatorn Islam Karimovs äldsta dotter Gulnara Karimova har många ansikten: popstjärna, professor, diplomat, modeikon – och är en affärskvinna med stort inflytande. I praktiken är hon en av regimens mäktigaste personer. Formellt saknar hon makt över landets telekommarknad – men Gulnara Karimova pekas ut som den som styr och skor sig på de lukrativa telekomkontrakten.
I dokument som läckt ut från amerikanska utrikesförvaltningen via Wikileaks beskrivs hon som en ”rövarbaron” och enligt samstämmiga källor är hon den som ska godkänna vilka som får etablera sig på den uzbekiska marknaden.
Det är också endast uzbekiska myndigheter som kan dela ut licenser – ändå har Teliasonera betalat ut miljardbelopp till ett litet, privat bolag i ett skatteparadis för att komma över licenserna – enligt Teliasonera en helt normal process.
Koncernens företrädare har flera gånger försvarat affären och sagt att man noga undersökt sin lokala partner – och att denna inte har någon koppling till regimen. Men när Uppdrag granskning hittar partnern Takilant i skatteparadiset Gibraltar och tittar närmare på de delar av redovisningen som är offentliga finns inte ett spår av de 2,2 miljarder kronor som Teliasonera har betalat i pengar och aktier.
Den tidigare kriminalinspektören Lars Hammar, med mångårig erfarenhet av stora ekobrottsutredningar, anser att varningsklockorna ringer direkt när han ser upplägget.
– Det kan ju tyda på att de här pengarna gått till presidentens dotter. Det tror jag varenda svensk förstår att då är det inte sunda affärer som ligger bakom, säger Lars Hammar.
Trots att Teliasonera betalat ut miljardbelopp till Takilant Ltd och Gayane Avakyan uppger bolaget för Uppdrag granskning att ingen i koncernledningen ens träffat Avakyan.
Gayane Avakyan och Takilant är nu i fokus för en stor polisutredning Schweiz som gäller penningtvätt. Där ingår Teliasonera, där ingår Takilant. Har ni mutat Gulnara Karimova och denuzbekiska regimen?
– Vi har betalat pengar till ett bolag som var den rättmätiga ägaren av frekvenser och licenser i Uzbekistan som vi behövde för att bedriva telekomverksamhet i landet. Vi har undersökt att den person som representerade bolaget hade mandat att göra det och därutöver har vi inte haft möjlighet att belägga om det fanns några andra personer bakom eller vilka de var, säger Cecilia Edström, kommunikationsdirektör på Teliasonera.
Varför betalade ni 2,2 miljarder kronor till ett offshorebolag i Gibraltar för en licens ni får av uzbekiska myndigheter?
– De hade en tillgång vi behövde för att bedriva vår verksamhet och vi följde den legala processen, den formella processen i Uzbekistan, där man inte kan föra över licenser mellan ägare utan man måste lämna tillbaka dem till myndigheterna som sen i sin tur utfärdar dem till en annan operatör, säger Cecilia Edström.
Så ni betalar ett offshore-bolag 2 miljarder kronor och sen får ni en licens från myndigheterna?
– Vi betalade den rättmätiga ägaren av licenserna och den formella gången är att licenserna då går tillbaka till myndigheterna som sen utfärdar licenserna igen, säger Edström.
Uppdrag granskning har sökt Gulnara Karimova och Gayene Avakyan för en kommentar genom flera kanaler. De har inte återkommit med en kommentar.