Tidslinje: Turerna kring Sveriges coronatestning

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

I mitten av mars meddelar Folkhälsomyndigheten att Sverige har en allmän spridning av det nya coronaviruset i samhället. Världshälsoorganisationen uppmanar världens länder att testa, testa, testa. Men just testningen har kommit att bli en av de centrala frågorna i debatten om den svenska hanteringen av pandemin. Här är en kort genomgång av vad som sagts, och gjorts i frågan.

Spela klippet för att se en tidslinje över coronatestningen i Sverige.

31 januari • Sverige får sitt första bekräftade fall av covid-19. En kvinna i Jönköping bekräftas smittad efter ett besök i Wuhanområdet i Kina.

Coronapandemin

11 mars • Världshälsoorganisationen, WHO, klassar covid-19 som en pandemi.

13 mars • Folkhälsomyndigheten meddelar att man koncentrerar testningen till de prioriterade grupperna patienter på sjukhus samt arbetande inom vården.

16 mars • Världshälsoorganisationens generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus ger budskapet “testa, testa, testa – testa varje misstänkt fall” till världens alla länder.

29 mars Moderaterna går ut och kräver masstestning av covid-19. En storskalig provtagning skulle hjälpa både en pressad sjukvård och en skakig ekonomi, anser partiet. 

31 mars • Regeringen utlovar utökad nationell testning. Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att öka testningen och testa bredare

5 april • Folkhälsomyndigheten uppger att man inom några veckor vill kunna testa 100 000 personer i veckan.

17 april • Folkhälsomyndigheten presenterar den nationella strategin för att utöka provtagningen av covid-19. Fler ska testas utanför vården. 

20-26 april • Den uppskattade kapaciteten för laboratorieanalys av covid-19 passerar 100 000 tester i veckan. Endast 26 592 tester analyseras samma vecka.

4 maj • Socialminister Lena Hallengren (S) säger att Sverige ska testa 100 000 personer i veckan.

8 maj • Regeringen vill öka takten på testningen och tillsätter Harriet Wallberg, professor i fysiologi och tidigare rektor vid Karolinska institutet, till testkoordinator. Hon ska se över vilka problem och flaskhalsar som finns i regionerna.

16 maj • SVT Nyheter rapporterar att knappt en tredjedel av de 100 000 testerna i veckan genomförs. Enligt regeringens nytillsatta testkoordinator Harriet Wallberg beror det bland annat på problem med att få in provsvar digitalt i vårdsystemet – och att transportera testkit till och från platserna där de ska tas.

4 juni • Regeringen skjuter till ytterligare 5,9 miljarder kronor för testning och smittspårning. Alla med symtom ska erbjudas kostnadsfri provtagning, och antikroppstestningen utökas kraftigt.

15 juni • Sveriges största region sett till invånare, Stockholm, inleder testning för alla med misstänkt smitta.

31 augusti-6 september • Antalet genomförda tester passerar för första gången 100 000 i veckan. 

Uppdrag granskning: Den svenska strategin

Varför testade vi inte som våra grannländer när smittan kom? Uppdrag gransknings Petter Ljunggren har följt Folkhälsomyndigheten och statsepidemiolog Anders Tegnell sedan i mars, för att undersöka en central del av den svenska strategin.

Reportaget finns på SVT Play den 11 november klockan 12.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet