Bild på reklam för Adda inne på SKR:s huvudkontor i Stockholm

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sveriges kommuner och regioner (SKR) har ramavtal, via dotterbolaget Adda, med 11 av 18 HVB-bolag på polisens gänglista. Adda fungerar som en inköpscentral för många av Sveriges kommuner. Foto: Emil Larsson

11 av 18 HVB-bolag på polisens gänglista har upphandlats av SKR

Publicerad

Sveriges kommuner och regioners (SKR) inköpscentral har avtal med 11 bolag som enligt polisen har kopplingar till kriminella nätverk.

De tar också ut provision från bolagen för att agera mellanhand till kommunerna.

– Ja, det är ju inte tanken att vi ska tjäna pengar på kriminell verksamhet, utan det måste naturligtvis stoppas, säger SKR:s ordförande Anders Henriksson.

SKR:s inköpscentral Adda har ramavtal med bolag inom olika sektorer – bland annat HVB – som kommunerna kan avropa från. För att agera mellanhand tar Adda ut en provision – en så kallad administrativ avgift – på 1,5 procent på allt som bolagen fakturerar kommunerna för HVB. Cirka en miljard årligen.

Men nu kan SVT berätta att det bland HVB-bolagen som Adda erbjuder kommunerna finns elva bolag som enligt polisen har kopplingar till organiserad brottslighet.

Brister i HVB-hem

Provision för att agera mellanhand

På SKR:s hemsida beskrivs tjänsten som ett sätt för kommunerna att höja kvaliteten i HVB-placeringar och uppger att Adda arbetat hårt för att bli ”ännu mer träffsäkra i att inte släppa in oseriösa aktörer”.

Hur de aktuella bolagen ändå kunnat skriva avtal med Adda är oklart. Enligt SKR:s ordförande Anders Henriksson (S) har varken kommunerna, SKR eller Adda fått ta del av polisens lista – och vet därför inte vilka bolag det gäller.

– Alla behöver hjälpas åt för att se till att den här kriminella verksamheten kommer ur våra HVB-hem. För det är oacceptabelt, säger han.

Hur ser du just på den aspekten att ni också tjänar pengar på de bolagen?

– Ja, det är ju inte tanken att vi ska tjäna pengar på kriminell verksamhet, utan det måste naturligtvis stoppas så att våra avtal ska tåla granskning. De avtal som vi tecknar ska vara med seriösa givare och företag.

Idag används tjänsten av cirka 190 kommuner och i en enkät som SVT har skickat ut uppger majoriteten att de har hög tillit till Addas kontroller av företagen.

Andra kommuner, som Huddinge, väljer att upphandla HVB själva.

– Jag kan tycka att man kanske inte bör vara överallt som inköpscentral, HVB- hem är inte är det allra vettigaste, säger kommunens upphandlingschef Roger Himmelsköld.

– Inköpscentraler historiskt har haft sin tyngd på upphandlingar av varor medan just HVB kräver en annan sorts kontroll.

Rekordvinst

I fjol gjorde Adda rekordvinst, drygt 58 miljoner kronor. Merparten av omsättningen kommer från det privata.

David Pålsson, docent som forskat i samhällsvården av barn, menar att SKR-bolagets upplägg är problematiskt.

– Risken med det är att då är man kanske inte en helt och hållet en opartisk instans. Utan man får ju en del av kakan av de här HVB-hemmen, säger David Pålsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brister i HVB-hem

Mer i ämnet