Psykologen Yassin Ekdahl, som tidigare var hos samordnaren mot våldsbejakande extremism, är den som haft kontakt med IS-kvinnornas föräldrar här i Sverige.
– Det handlar om föräldrarna till en man och tolv kvinnor. När offensiven mot Raqqa inleddes ökade föräldrarnas oro, säger Yassin Ekdahl.
Anhöriga förfärade över beslutet
Ekdahl säger att de anhöriga i Sverige är förfärade över att deras döttrar anslutit sig till IS. Samtidigt tar de sina barnbarn i försvar – och menar att de inte gjort några egna val.
Enligt Ekdahl är de han har kontakt med inte några IS-sympatisörer.
– Absolut inte. De som är radikala kommer aldrig i kontakt med mig. De skulle aldrig höra av sig till myndigheterna.
Vilka är då de här kvinnorna som befinner sig i Syrien?
– Det är allt från individer som konverterat till islam till unga kvinnor som gav sig iväg med någon de förälskat sig i, eller gift sig med. Sedan finns det några som varit ideologiskt motiverade.
Männen är döda
Majoriteten av de som rest från Sverige för att ansluta sig till IS åkte i början av 2015 och det var många unga kvinnor som rekryterades av män. I de fall Yassin Ekdahl känner till finns männen inte kvar, de är döda och kvinnorna är änkor.
– Jag vet inte hur de lever nu. En del verkar sitta i fångläger, andra är fortfarande fria och försöker ta sig ut ur landet, säger Ekdahl.
Inga id-handlingar
Av det 30-tal barn som Yassin Ekdahl känner till är många födda i det område som IS utropade till sitt kalifat. De barnen har inga svenska id-handlingar, eller pass, och kvinnorna har därför svårt att lämna landet med sina barn på laglig väg.
Om de skulle lyckas ta sig till Sverige kommer de sannolikt klara sig utan straff i och med att de reste ner till IS före den första april 2016 – då lagen om förbud mot terrorresor infördes.