Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gifte sig förra helgen. Foto: Johan Nilsson/TT

Åkesson om bröllopsgästens gängkoppling: ”Visste inte”

Uppdaterad
Publicerad

En av gästerna på Jimmie Åkessons (SD) bröllop förra helgen är president inom en lokal mc-klubb som enligt Expressen pekats ut som en del av den kriminella miljön i Sverige.

Nu kommenterar Åkesson händelsen på X.

"Det har under de senaste dagarna ställts fullt rimliga frågor kring hur det kommer sig att en person med påstådd koppling till den kriminella mc-miljön deltog som medföljande respektive vid mitt bröllop förra helgen. Det korta svaret är att min fru och jag inte kände till dessa kopplingar", skriver han på plattformen.

Vid bröllopet deltog hundratals personer, däribland näringsminister Ebba Busch (KD).

Polisen: Det är bekymmersamt

Expressen som avslöjade nyheten rapporterar i dag att polisen är kritisk till att en ledare för mc-gänget Comanches bjöds in.

– Allt närmande mellan organiserad brottslighet och i det här fallet lagstiftare är bekymmersamt, oavsett om det är oavsiktligt eller inte, säger Mats Karlsson, chef för underrättelseenheten i polisregion Syd till tidningen.

Åkesson skriver vidare på X: ”Den uppmärksammade personen är sedan ett par år tillbaka gift med en gammal vän och kollega, som jag känt i 25 år och som under en period i livet stått mig väldigt nära. Hennes nuvarande man känner jag inte mer än ytligt, men vi har träffats ett antal gånger i samband med olika tillställningar.”

Kritik från oppositionspartier

De senaste dagarna har flera personer riktat kritik mot Åkesson. V-ledaren Nooshi Dadgostar skriver på X om det faktum att mc-ledaren bjöds in är ”ett enormt förakt för alla som drabbas av brottsligheten”.

Socialdemokraterna vill att Säpo kommer till justitieutskottet för att svara på frågor om säkerhetsarrangemanget kring Åkessons bröllop. S-politikern Annika Strandhäll säger att händelsen är ”chockerande, och väcker väldigt allvarliga frågor.”

SVT Nyheter har varit i kontakt med Sverigedemokraternas pressavdelning som hänvisar till Åkessons uttalande på X.

Comanches MC

Danskt mc-gäng som etablerat sig i Sverige i två så kallade chapters.

I Danmark har organisationen uppskattningsvis runt 170 medlemmar och prospects, och erfarna medlemmar från Hells Angels ska ha gått över till Comanches. Man ska även ha tagit in medlemmar från förortsgäng. Det finns även uppgifter om att Comanches har börjat umgås mer och mer med Bandidos i Danmark.

Källa: Acta Publica

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.