I veckan deltog Jimmie Åkesson i P3:s partiledarutfrågning, som precis som vanligt inleds med ett satirinslag där aktuell partiledare häcklas. Jimmie Åkesson kallades bland annat för ”landsförrädare”, ”viktpendlare” och ”spelmissbrukare” (i september 2014 rapporterade Ekot att Jimmie Åkesson hade satsat mer än en halv miljon kronor på nätcasinon under det året).
Efteråt kallade SD-ledaren P3 för en ”skitkanal”.
– Hade jag varit chef här hade jag lagt ner P3 för länge sedan. Jag tycker det är vänsterliberal smörja rakt igenom, sa Jimmie Åkesson bland annat.
Partiledarens utspel fördömdes av flera politiker.
”SD vill alltså lägga ner en radiokanal av politiska skäl. Det osar 1930-tal lång väg”, twittrade exempelvis justitieminister Morgan Johansson.
”Ett sätt att markera sin ståndpunkt”
Jimmie Åkesson uppgav senare att han inte alls vill lägga ner P3. Däremot är han fortsatt kritisk mot kanalens satir.
– Jag blev kränkt av det. Det var genuint dåligt. Inget som public service ska ägna sig åt alls, sade han till Morgonstudion.
Kajsa Falasca, forskare i politisk kommunikation på Mittuniversitetet, tror dock att Jimmie Åkessons utspel kan var en utstuderad taktik från SD.
– Det här är ett sätt att markera sin ståndpunkt i valrörelsen, och han vet att detta kommer få mycket uppmärksamhet. Det här budskapet appellerar till SD:s väljare, säger Kajsa Falasca, forskare i politisk kommunikation på Mittuniversitetet.
Ökad valpåverkan enligt Säpo
Med en dryg vecka kvar till valet har Säkerhetspolisen larmat om att man ser en ökning av antalet aktiviteter som syftar till att påverka förtroendet för valet. Bland annat används kapade och falska konton i sociala medier för att sprida desinformation ”i syfte att polarisera och skapa splittring inför valet”.
Ryska medier uppges också i stor utsträckning ha spridit bilder och artiklar som handlar om bilbränder i Västsverige och demonstrationer i Stockholm för att framställa Sverige som ett land i kaos.
Samtidigt har det kommit en ny rapport från Försvarets forskningsinstitut, FOI, som visar på en markant ökning av misstänkta botar som diskuterar svensk politik och det svenska valet på Twitter. Botarna har också en tydlig politisk slagsida – de sympatiserar med SD.
– Där har vi sett att automatiserade konton i högre grad ger stöd för Sverigedemokraterna, sa FOI-forskaren Johan Fernquist till SVT.
Utspel och lögner från Socialdemokraterna
Under tisdagen presenterade Socialdemokraterna sitt valmanifest. En av de största nyheterna är att partiet föreslår en en extra veckas ledighet per år för föräldrar vid skollov, studiedagar eller terminsstart – en så kallad familjevecka.
– I dag är det alltför många föräldrar som känner att tiden inte räcker till. Man har inte råd att ta tjänstledigt eller tillräckligt många semesterdagar. De kan innebära stress och att barn lämnas ensamma hemma, sa statsminister Stefan Löfven.
I samma veva uppdagades det att en lokal S-politiker spridit ett Facebook-inlägg på arabiska som innehöll lögner om SD:s och M:s politik. Inlägget hon delade hade skrivits av en annan S-politiker i Jönköping. Båda har nu avgått.
– Det är fullkomligt oacceptabelt, sa Eva-Marie Rasmusson, förste ombudsman för S i Göteborg.