– Det handlar ofta om det som vi kallar samvetsstress. Man känner sig otillräcklig, man känner att man inte får göra ett riktigt bra jobb, att förutsättningar inte finns på plats, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
Sjukskrivningar med psykiska diagnoser ökar bland lärare, enligt färska siffror från Försäkringskassan som Lärarförbundet sammanställt. Och risken att bli utbränd eller drabbas av depression är större för lärare än sammantaget för alla yrken.
Läget just nu är värst bland grundskolelärarna, där 33 av tusen lärare sjukskrivs. I gymnasiet är motsvarande siffra 30.
”Det har blivit en helt annan press”
Enligt Johanna Jaara Åstrand är en enormt hög arbetsbelastning anledningen till att så många blir utbrända eller av någon annan anledning sjukskriver sig för stressrelaterade sjukdomar. SVT Nyheter har tidigare berättat om lärare som känner press från föräldrar, som mejlar och ringer, för att påverka sina barns betyg.
– Det är onekligen så att det blivit en helt annat press och ett ifrågasättande av professionen. När det handlar om föräldrasamarbete och samverkan, som är otroligt avgörande för elevernas utveckling, så har ju föräldrar och lärare samma mål. Det är att höja eleverna till toppen av deras förmåga. Men här behöver det verkligen hända något, i dag är det helt orimligt.
– En stor del av den administrativa bördan finns i just mejl från föräldrar, mejl som kommer alla tider på dygnet. Här behöver man bättre former för hur samarbetet kring barnen ska se ut.
Ställer föräldrar för höga krav på lärare?
– Jag tycker att föräldrar ska ha höga krav på lärare. Vi har höga krav på oss själva. Men man måste inse vad som krävs, att man har tillit till att lärare utför sitt arbete på bästa sätt. Kraven kan inte vara lika med att ständigt ifrågasätta, man måste hitta former för dialog och större ömsesidigt förtroende.
”Går åt totalt fel håll”
Sjukskrivningarna ökar. I år har 13 procent fler gymnasielärare sjukskrivit sig på grund av psykiska diagnoser än förra året, och under en femårsperiod är ökningen 87 procent. I grundskolan har sjukskrivningarna ökat med 57 procent under fem år.
– Det är en utveckling som går åt totalt fel håll. Det var redan höga siffror för fem år sedan. Lärare sticker ut inom alla områden när det gäller sjukskrivningar, och det är hög tid att på allvar göra något åt situationen, säger Johanna Jaara Åstrand.
– Jag träffade häromdagen socialminister Annika Standhäll, för att titta på det här och se vad alla parter kan göra. Både regering, huvudmän och lärarorganisationer måste ta sitt ansvar för att vända den här utvecklingen.
Så tar sig stressen uttryck
En av de lärare vi pratat med, Mikael Bruér, berättar om hur de ständiga påtryckningarna från föräldrar får konsekvenser. Bland annat skrev en förälder och anklagade honom för att försöka förstöra sina elevers liv. De nedlåtande mejlen gör honom ledsen, och går ut över arbetet.
– Personligen har jag svårt att koncentrera mig på rätt saker. Då fokuserar jag på det och då hamnar andra delar av mitt yrke i andra hand, säger Mikael Bruér.
Det faktum att läraryrket blivit ett ensamarbete är en annan faktor till att så många lärare sjukskriver sig för bland annat depression eller utbrändhet, enligt Johanna Jaara Åstrand.
– Vi behöver varandra. Vi behöver få komplettera varandra, utvecklas tillsammans och känna arbetsglädje med andra lärare och elever. Det får stryka på foten när enskilda lärare sitter ensamma och ska rätta nationella prov, eller dokumentera till överdrift, istället för att få ägna sig åt undervisningen.
Fakta: Så många fler sjukskrivningar nationella
- 33 av 1.000 grundskolelärare sjukskrevs 2014 för psykiska diagnoser, för gymnasielärare var motsvarande siffra 30.
- I arbetsmarknaden i stort ligger antalet sjukskrivna för psykiska diagnoser på 26 av 1.000.
- På ett år har sjukskrivningarna för psykiska diagnoser ökat bland gymnasielärare med 13 procent, bland grundskolelärare 8 procent.
- På fem år ligger öningen på 87 procent bland gymnasielärare, och 57 procent bland grundskolelärare. För hela arbetsmarknaden är ökningen under fem år 66 procent.
- Accelerationen har däremot avtagit, särskilt för grundskolelärare är ökningen det senaste året betydligt mindre än för arbetsmarknaden i allmänhet.
Källa: Lärarförbundet/Försäkringskassan
Berätta din historia för oss!
Har du egna erfarenheter kring betygspressen i skolan – som förälder eller lärare? Vill du berätta?
Vi vill lyfta fler berättelser i vår journalistik.