• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Andersson, Erdogan och Niinistö ska träffas

Uppdaterad
Publicerad

Ett möte mellan statsminister Magdalena Andersson (S), Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, Finlands president Sauli Niinistö och Nato ska ske på tisdag för att diskutera Sveriges och Finlands Natoansökan.

Under tisdagen inleds Natos toppmöte i Spaniens huvudstad Madrid, men det är tveksamt om mötet kommer innebära några genombrott vad gäller Turkiets inställning till Sverige och Finlands Natomedlemskap.

– Deltagande i det här toppmötet betyder inte att vi tar ett steg tillbaka från vår position, säger Erdogans talesperson Ibrahim Kalin till turkisk tv, enligt det engelskspråkiga turkiska regeringsorganet Daily Sabah.

Sverige och Nato

Turkiet väntar sig ett tydligt svenskt och finskt ställningstagande mot den kurdiska gerillaorganisationen PKK samt det syriskt-kurdiska partiet PYD och dess väpnade gren YPG, säger Kalin vidare.

– Vi har sagt till dem att bollen ligger på deras planhalva nu, säger Kalin.

”Haft ett bra samtal”

I lördags talade Andersson och Erdogan i telefon, ett samtal som Andersson beskriver som ”bra”.

”Enades om vikten av att göra framsteg inför Nato-toppmötet i Madrid nästa vecka, där jag ser fram emot att träffa president Erdogan och andra allierade ledare”, skrev Andersson då på Twitter.

”Kan komma fram ändå”

Utrikesminister Ann Linde (S) vågade inte lova att Sverige skulle få grönt ljus av Turkiet under mötet när hon på söndagen gästade Agenda.

– Jag tror inte vi kommer så långt att vi kommer hela vägen fram, men det finns klara möjligheter till att ta konkreta steg.

Hon kallar de pågående diskussionerna intensiva.

– Vi har samma syn när det gäller till exempel PKK och därför tror jag man har sett från Turkiets sida att vi är seriösa i de diskussioner vi har. Det har gjort att vi har en rad olika samtal.

Ann Linde säger att hon hoppas man kan komma överens så småningom, trots de olika synsätt som råder mellan parterna.

– Som i alla förhandlingar kan man konstatera att en del saker har man olika syn på, men man kan komma fram ändå genom att man respekterar varandras olika ingångar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet