Arbetsförmedlingens krav på bolagen

Uppdaterad
Publicerad

Uppfyller företaget som ska hjälpa dig kraven som Arbetsförmedlingen ställt? Gör din egen granskning!

Arbetsförmedlingen ställer en rad krav på de så kallade kompletterande aktörerna, till exempel jobbcoachföretag och etableringslotsar.

Här kan du själv se några exempel – och även ladda ned hela underlaget från Arbetsförmedlingens upphandling. Hur väl stämmer kraven överens med verkligheten i ditt fall?

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Hör av dig till SVT och berätta hur väl du anser att företaget som ska hjälpa dig lever upp till kraven i verkligheten.

Personliga coacher

”Deltagaren ska vara aktiv med sitt jobbsökande och ha en återkommande kontakt med en jobbcoach för att få stöd med det. Jobbcoachen ska regelbundet ge personlig återkoppling på deltagarens arbetssökande samt stödja och visa på konkreta möjligheter för fortsatt arbetssökande.”

”Genom aktiviteterna ska deltagaren också få möjlighet att utveckla färdigheter för att på olika sätt hitta och söka lediga arbeten. Deltagaren ska även få övning i att presentera sig för arbetsgivare med anställningsbehov.”

”Deltagarens regelbundna kontakt med jobbcoachen för personlig uppföljning är en obligatorisk aktivitet som ska genomföras individuellt och omfatta minst en halvtimmes möte per vecka...”

Det måste finnas toalett, pausutrymme och handikappanpassning. Man ska också tillhandahålla till exempel datorer med internetuppkoppling, skrivare och telefon.

Jobb- och utvecklingsgarantin

”Jobbsökaraktiviteter med coachning utgör huvudsysselsättningen under hela placeringstiden och ska regelbundet dokumenteras, följas upp och på begäran redovisas för Arbetsförmedlingen.”

”Leverantören hjälper deltagaren att finna och vidtala en lämplig arbetsplats för praktik eller arbetsträning. (...) Jobbsökaraktiviteter fortgår under arbetspraktiken (minst 4 timmar per vecka för deltagare inskriven i UGA)...”

”Efter de första sex veckorna från placeringens startdatum träffar leverantören deltagaren minst två halvdagar per vecka (2X4 timmar), enskilt eller i grupp. Minst en timme per vecka måste dock utgöra individuell tid med varje deltagare.”

”Personal som arbetar med tjänsten, exklusive administrativ personal, får vardera ansvara för högst 20 deltagare.”

Etableringslots

”Varje anställd hos Etableringslotsen, exklusive administrativ personal, får lotsa maximalt 30 nyanlända samtidigt.”

”Det åligger Etableringslotsen att personligen träffa den nyanlände minst tre timmar per månad under hela den nyanländes placeringstid.”

”Etableringslotsen är skyldig att bidra till att den nyanlände under den resterande tiden har aktiviteter d.v.s genomför aktiviteter i etableringsplanen, som kan påskynda att den nyanlände når egen försörjning.”

”Det ingår i Leverantörens uppdrag att anlita tolk om behov föreligger, alternativt ha egen personal som behärskar det aktuella främmande språket.”

Personalen ska ha dokumenterad erfarenhet av att bland annat leda coachande samtal, jobba med integration och studie- och yrkesvägledning.

Rehab

Det ska bland annat finnas en legitimerad sjukgymnast, psykoterapeut och arbetsterapeut på företaget.

”När deltagaren placeras hos företag eller förening ansvarar leverantören för att deltagaren får stöd av en arbetsledare som har en handledande funktion. Leverantören ansvarar även för att arbetsledaren på arbetsplatsen får utbildning/introduktion och att arbetsledaren och deltagaren får stöd under insatsen.”

”Leverantören ansvarar för anskaffning och uppföljning av lämpliga rehabiliterings-, arbetsprövnings-, praktikplatser.”

Deltagaren ska parallellt med andra insatser ha tillgång till datorträning och friskvårdsaktiviteter

Hjälp SVT att granska företagen som lovar hjälp till arbetslösa. Lämna ditt tips och diskutera granskningen här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Mer i ämnet