Centerledaren Annie Lööf. Foto: TT

Arbetsgivaravgifter sänks med halv miljard i vårbudgeten

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer bli billigare att anställa unga under 18 år och för enmansföretag att anställa sin första medarbetare. Förändringarna kommer i vårändringsbudgeten och ska börja gälla från och med den den 1 augusti.

Förhandlingarna pågår om den så kallade vårändringsbudgeten, som presenteras av regeringen i april. Centerpartiet har drivit frågan om sänkta arbetsgivaravgifter och har fått igenom två förändringar, som innebär sänkta skatter med ungefär en halv miljard.

Lööf: ”Viktigt med en första rad på CV:et”

Dels slopas arbetsgivaravgiften helt för den som anställer unga under 18 år. Den reformen beräknas kosta strax under 400 miljoner.

– Vi måste se till att unga får sin första rad i CV:et och att man uppmuntrar både sommarjobb och extrajobb. Vi måste också se till att fler människor kommer i arbete. Därför är det viktigt att sänka arbetsgivaravgifter för små företag, säger Annie Lööf (C) till SVT Nyheter.

Sänkta avgifter för enmansföretag som anställer

Dessutom utvidgas och förlängs skattelättnaden för de enmansföretag som expanderar och anställer en första medarbetare. De får sänkta arbetsgivaravgifter de första två åren istället för ett. Och så ska också enskilda firmor omfattas, en återställning till hur det var innan den nu gällande M/KD-budgeten. Den reformen beräknas kosta ungefär 100 miljoner.

Miljöskatter ska höjas

I vårbudgeten i april kommer också höjda skatter. Det har socialdemokraterna aviserat och det bekräftas av Annie Lööf.

– Vi är ju också förespråkare av en grön skatteväxling. Där man höjer skatten på miljöskadliga verksamheter och då använder det för att sänka skatten på jobb och företag. Exakt utformning får vi återkomma till när vårbudgeten presenteras, säger Lööf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.