De nya avtalen omfattar total när 200 000 anställda. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tvåårigt avtal klart inom handeln: 7,4 procent

Uppdaterad
Publicerad

Ett tvåårigt avtal har slutits inom handeln, enligt Svensk handel. Nivån är på 7,4 procent, i linje med industriavtalet.

Avtalsvärdet är fördelat på 4,1 procent första året och 3,3 procent andra året.

– Det här är de högsta löneökningarna som vi fått igenom någonsin, säger Linda Palmetzhofer, förbundsordförande för Handelsanställdas förbund på en pressträff.

Det är detaljhandelsavtalet samt lager- och e-handelsavtalet som nu förhandlats mellan Svensk handel och fackliga Handelsanställdas förbund.

Detaljhandelsavtalet omfattar närmare 160 000 anställda och är därmed det största kollektivavtalet på den privata arbetsmarknaden. Totalt omfattar de två avtal som nu tecknats nära 200 000 anställda, skriver Svensk handel.

Svensk handel: ”Styrkebesked”

”Det är ett styrkebesked att handeln levererar avtal som följer industrins märke och vi hoppas att det också kan bidra till stabilitet på arbetsmarknaden i den fortsatta avtalsrörelsen. Den höga nivån på årets märke kommer vara mycket utmanande för stora delar av handeln, men i ett långsiktigt perspektiv är det viktigt att nu stå upp för den svenska lönebildningsmodellen och märkessättningen”, säger Svensk handels förhandlingschef Ola Axelsson i ett pressmeddelande.

Industrin var som vanligt först ut i avtalsrörelsen där 450 kollektivavtal som omfattar två miljoner lönetagare omförhandlas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.