Åskoväder och SVT:s meteorolog

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s meteorolog Maria Augutis berättar om varför plötsliga åskväder kan uppstå och hur du ska göra gör att skydda dig. Foto: SVT

Åskovädret gick under radarn: ”Kan bubbla upp från ingenstans”

Uppdaterad
Publicerad

Flera ungdomar träffades av blixten i samband med en fotbollsträning på Lidingö utanför Stockholm, varav åtta fick föras till sjukhus.

På torsdagen, när olyckan inträffade, fanns ingen vädervarning utfärdad av SMHI i Stockholmsområdet.

– Det kan verkligen gå från strålande solsken till blixtrar och dunder på nolltid, säger SVT:s meteorolog Maria Augutis.

Under torsdagen drog ett kraftigt åskoväder in över delar av Svealand och Götaland. Åtta ungdomar fick föras till sjukhus på kvällen efter att blixten slagit ned vid en fotbollsplan på Lidingö utanför Stockholm.

Men åskvädret hade gått under meteorologernas radar och ingen varning hade utfärdats. Det menar SMHI beror på att åskan uppstod i varmluft vilket gör den svårare att förutse.

Blixtnedslaget på Lidingö

– Det var jättesvårt för våra modeller att fånga upp det här, säger SVT:s meteorolog Maria Augutis.

– Det kraftiga bandet som rörde sig över Värmland och nordvästra Götaland fångade vi upp bra, men inte det som kom över Stockholm, så kan det vara ibland.

”Kan bubbla upp från ingenstans”

Plötsliga oväder och åska är särskilt vanliga på sensommaren, enligt meteorologen, vilket bland annat beror på att luften är varm och fuktig då.

– Det är mycket energi i luften och då kan de här åskovädren bubbla upp från ingenstans. Det kan verkligen gå från strålande solsken till blixtrar och dunder på nolltid, säger SVT:s meteorolog Maria Augutis.

SMHI har på fredagen utfärdat gula varningar för åskoväder i östra Svealand, Stockholms län och delar av Södermanlands- och Uppsala län, där kraftiga regn och åskoväder väntas.

– Man måste vara på sin vakt, det kommer vara fortsatt stökigt även i dag i de östra landskapen, säger meteorologen Maria Augutis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blixtnedslaget på Lidingö

Mer i ämnet