Lidingö

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så skakade blixtnedslagen Lidingö – SVT går igenom hela händelseförloppet. ”Vi hörde värsta braket”, säger Léon som var på plats. Foto: SVT/Marco Nilsson

Léon, 13, om blixtarna på fotbollsplanen: ”Jag har aldrig varit så rädd i mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Léon, 13, spelade fotboll på Lidingö strax före blixtnedslaget där åtta ungdomar skadades.

När blixten träffade trädet satt Léon i en bil tillsammans med några av sina lagkamrater bara ett tiotal meter därifrån.

– Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv, säger han.

Under torsdagskvällen skadades åtta tonårspojkar – varav två fortfarande vårdas för mycket allvarliga skador – efter ett blixtnedslag på Lidingö. Ungdomar tränade fotboll när de överraskades av ett skyfall och tog skydd för regnet under några träd.

13-åriga Léon tränade på samma plan under kvällen.

Blixtnedslaget på Lidingö

– Det började småregna och åska lite. Blixtarna var ändå rätt långt bort i början, men sedan började det regna mer och det började åska mer. Då började jag bli rädd, säger han.

Blixten slog ner

Ju närmre åskan kommer desto oroligare kände sig Léon. När träningen var slut öste regnet ner.

– Sedan hörde vi värsta braket. Då blev jag livrädd, säger han.

Léon berättar hur spelarna trängde ihop sig i tränarens bil för att komma undan ovädret. Från bilen kunde de se killarna som tagit skydd under träden.

När blixten träffade uppskattar Léon att de var max 50 meter bort.

Vad tänkte du när du hörde att killarna under trädet hade blivit träffade?

– Jag fick panik. Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv. Det var jätteotäckt. Jag var rädd för min mammas skull, mina kompisars och min egen. När jag vaknade på morgonen i dag var jag inte lika rädd, men jag tycker väldigt synd om dem som är på sjukhus, säger Léon.

Fönstren skallrade

Leons mamma Charlotte var på föräldramötet när ovädret slog till. Hon berättar om skräcken när hon inte lyckades få tag på Léon.

– Jag har aldrig varit med om ett värre oväder och det var så hemskt att jag inte fick tag i mitt barn. Vi båda var väldigt skärrade, säger hon.

Hon beskriver hur fönstren skallrade av nedslaget.

– Det kändes som att man var mitt i ett krig för det var fint väder och sen så kom det så snabbt.

Minst 100 blixtar på Lidingö

Enligt SMHI slog minst 100 blixtar ner på Lidingö inom loppet av en knapp timme. I Stockholmsområdet ska det rört sig om runt 900 blixtnedslag.

Men åskvädret hade gått under meteorologernas radar och ingen varning hade utfärdats.

– Ofta har vädermodellerna svårt att fånga åskoväder. I det här fallet fanns det varningar utfärdade längre västerut för åskoväder men ingen över Stockholmsområdet där det slog till, säger SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blixtnedslaget på Lidingö

Mer i ämnet