Ozonskiktet ovanför Sverige mäts av SMHI i Norrköping och i Vindeln sedan decennier, på uppdrag av Naturvårdsverket. Graferna är inte helt lättolkade eftersom ozonhalten varierar kraftigt även naturligt över året, och mellan år.
– Men vi ser ingen statistiskt signifikant förbättring över Sverige ännu, säger meteorolog Thomas Carlund på taket till SMHI i Norrköping.
Ozonskiktet skyddar oss mot delar av solens skadliga ultravioletta strålning, som bland annat orsakar hudcancer.
Forskare varnade redan på 60-talet att skiktet tunnades ut på grund av nya ozonförstörande kemikalier. Särskilt klorfluorkarboner, så kallade freoner, som använts i kylskåp och som drivmedel i sprayburkar, bedömdes vara en viktig bov i dramat.
Ozonlarmet 1985
1985 kom larmet om ett stort hål i ozonskiktet ovanför Antarktis, som skrämde många. Två år senare i Montreal lyckades världens länder därför enas om att reglera och fasa ut nära 100 ozonförstörande kemikalier. Det är ett avtal som beskrivs som en riktig framgångssaga för internationellt samarbete.
I en ny FN-rapport uppges protokollet ha fasat ut 99 procent av kemikalierna. Ozonskiktet bedöms vara på väg att återhämta sig och kan runt år 2066 hamna på samma nivåer som före larmet, enligt rapporten.
– Montrealprotokollet har verkligen varit framgångsrikt för att minska användningen av ozonförstörande ämen. Men när det gäller hur det går med själva ozonskiktet, är bilden fortfarande oklar, säger Thomas Carllund.
Graferna från mätningarna i Vindeln och Norrköping är inte identiska, men ingen visar en statistiskt signifikant förbättring av skiktet. Enligt modellerna som FN:s expertpanel lutar sig mot i sina beräkningar kommer det inte heller ske en tydlig förbättring förrän om flera år.
– Men vi ser att förtunningen av ozonskiktet under 80- och 90-talen verkar ha hejdats.
Kan hjälpa klimatet
Avtalet som slöts i Montreal på 80-talet har också stor betydelse för klimatet. Enligt FN-panelen kan det hejda jordens uppvärmning med mellan 0,5 och 1 grad fram till sekelskiftet.
– Många av kemikalierna som skadar ozonet är samtidigt starka växthusgaser, som nu fasas ut. Det är väldigt glädjande för klimatet, och vi behöver all hjälp vi kan få.