Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Storyblocks och SVT

Bedragare passar på när deklarationen landar i brevlådan – så försöker de lura dig

Publicerad

Det du trodde skulle bli ett välkommet tillskott i plånboken kan sluta med en rejäl kalldusch – om du går i bedragarnas deklarationsfälla. Men med några enkla knep går det att undvika en blåsning, menar Björn Appelgren, folkbildningsansvarig på Internetstiftelsen.

I dagarna får miljoner svenskar ett brev i sin fysiska eller digitala brevlåda. De flesta hoppas nog på skatteåterbäring – en lockelse som också utnyttjas av bedragare.

Stora händelser, högtider och katastrofer används ofta i bedrägerier, säger Björn Appelgren, folkbildningsansvarig på Internetstiftelsen.

– Deklarationen är ytterligare en sådan omvärldshändelse som bedragarna använder. Vi går och väntar på deklarationsbeskedet och kanske sänker garden lite, säger han.

Mer än varannan internetanvändare utsatt

Vissa bedrägerier, framförallt de som sker över telefon, riktas främst mot äldre. Andra typer av bedrägerier drabbar yngre i högre utsträckning. Enligt Internetstiftelsens undersökning Svenskarna och internet har sex av tio internetanvändare utsatts för bedrägeri eller bedrägeriförsök det senaste året.

– Ser man på just bluffmejl och bluff-sms är det personer i arbetande ålder som utsätts i högst utsträckning. Men oavsett hur gammal man är ska man vara på sin vakt. Bedrägerier drabbar alla, säger Appelgren.

Så ser deklarationsbluffarna ut och så genomskådar du dem – Björn Appelgren visar i klippet ovan.

Expertens tips – så undviker du fällorna

Så kan du undvika att bli lurad:

  • Undvik att klicka på länkar du får i mejl och sms
  • Undvik att öppna, eller ladda ner, filer i mejl
  • Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller inloggningsuppgifter till någon som kontaktar dig via telefon, mejl eller sms. Svara aldrig på mejl eller sms som du misstänker är en bluff – det bekräftar bara att din mejladress eller telefonnummer används.

Det ska du göra om du redan blivit lurad:

  • Om du har råkat lämna ut dina kortuppgifter, spärra omedelbart kortet. Och gör en polisanmälan om du upptäcker att någon obehörig har använt ditt kort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.