• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Larmen slutade fungera. Problemen drabbade tustentals gamla och sjuka i över hundra kommuner. I Luleå avled en kvinna som larmat förgäves flera gånger. Foto: SVT

Tunga smällen efter granskningen: Bolaget bakom trygghetslarmen utesluts från stort avtal

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Tunstall kommer inte att få vara med i det nya stora ramavtalet om trygghetslarm för Sveriges kommuner. Det står klart efter att kommunernas upphandlingsbolag Adda nu färdigställt sin utredning. Beskedet blir en tung smäll för Tunstall – tidigare ramavtal användes av ungefär 200 kommuner. Tunstall anklagas bland annat för att under utredningen ha ”undergrävt vårt förtroende”.

En person avled och många fick vänta i timmar på larm när Tunstalls larm slutade fungera. Tunstall beklagade kaoset som man förklarade med en uppdatering som gått snett. Men en rad kommuner har krävt ersättning från bolaget, och SVT:s granskningar har också visat hur bolaget haft andra problem vid en rad tidigare tillfällen.

Kommunernas upphandlingsbolag Adda (tidigare SKL Kommentus) valde att pausa undertecknandet av ett nytt stort ramavtal för trygghetslarm. Man ville göra en utredning innan man skrev under avtalet med Tunstall, och tecknade tillfälliga avtal med några av Tunstalls konkurrenter.

De otrygga trygghetslarmen

Tunstalls huvudkontor, som ligger i Malmö, skrev i en kommentar till SVT att man lämnat över en handlingsplan och hoppades kunna underteckna avtalet inom den närmaste tiden.

Men när utredningen nu är klar så blir slutsatsen den motsatta: Adda väljer att utesluta Tunstall från upphandlingen.

Motiveringen är mycket hård: dels har Tunstall brutit mot tidigare avtal ”i flera avseenden”, dessutom har bolagets medverkan i själva utredningen ”undergrävt vårt förtroende för dem som bolag och tydliggjort att de i nuläget inte kan leva upp till våra krav när oförutsedda problem uppstår i deras tjänster”.

Borta från ramavtalet i fyra år

Effekten blir att Tunstall inte kommer att finnas med i det nya ramavtal som kommunerna kan använda för larmtjänster och trygghetslarm de kommande fyra åren. Ett ramavtal är ett slags övergripande avtal som anger ramarna för kommande affärer. Inom de ramarna kan kommuner sedan teckna egna mer detaljerade kontrakt om till exempel köp av trygghetslarm eller larmtjänster.

Addas avtal är populära bland kommunerna. Ungefär 200 kommuner använde det tidigare ramavtalet om trygghetslarm, där Tunstall fanns med.

Kommuner kan fortfarande välja att teckna egna avtal direkt med Tunstall, och de kontrakt som tecknats under det gamla ramavtalet kommer att vara i kraft tills de löper ut eller hävs. Men när det gäller nya affärer som görs via det stora ramavtalet så är Tunstall alltså ute ur leken för fyra år framåt. Tunstall säljer både larm och larmmottagning på företagets trygghetscentral i Örebro.

Man utesluts samtidigt också från en näraliggande upphandling om ”trygghetsskapande teknik”.

Tunstall avböjer intervju men skriver i en kommentar att man är besvikna över beskedet, inte håller med om kritiken och nu analyserar beslutet för att ta ställning till om man ska överklaga det.

Vet du mer? Kontakta SVT:s grävande reportrar.

Så skriver kommunernas upphandlingsbolag om Tunstall

Utredningen har visat att Tunstall brutit mot det tidigare ramavtalet i flera avseenden. Tunstalls medverkan i utredningen har även undergrävt vårt förtroendet för dem som bolag och tydliggjort att de i nuläget inte kan leva upp till våra krav när oförutsedda problem uppstår i deras tjänster. Då vi måste ha hög tillit till våra leverantörer av samhällskritiska tjänster, som trygghetslarm och trygghetsskapande teknik, har vi beslutat att utesluta Tunstall som leverantör från både Trygghetslarm och larmmottagning 2019 och det närliggande ramavtalet Trygghetsskapande teknik 2018. Det innebär att vi har fattat nya tilldelningsbeslut i båda dessa upphandlingar där Tunstall inte längre ingår som leverantör.

Källa: adda.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De otrygga trygghetslarmen

Mer i ämnet