Regeringen och Sverigedemokraterna har beslutat om att ta fram en ny strategi för biståndspolitiken som omfattar totalt 3 miljarder kronor för perioden 2024-2028.
Det meddelade bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) och Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson Ludvig Aspling på en pressträff.
Vill öka hjälpen i närområdet
Syftet är att biståndet ska öka hjälpen i närområdet vilket man hoppas ska leda till en minskad asylinvandring.
– Kan svenska biståndsmedel gå till att människor kommer in på den lokala arbetsmarknaden och inte vill migrera mot Europa och Sverige, då är det ju verkligen en vinst för alla parter, säger Benjamin Dousa på pressträffen.
Tanken med strategin är även att den ska minska den irreguljära migrationen,
Ska gagna svenska intressen
Ludvig Aspling lyfter fram att irreguljär migration, det vill säga att människor från länder utanför EU rör sig över gränsen utan att uppfylla kraven för att bosätta sig här, öppnar upp för människosmuggling och trafficking.
– Strategin kommer att syfta till att gagna svenska intressen och motverka de negativa effekterna av irreguljär migration. När personer saknar laglig rätt att vistas i ett land inte återvänder undermineras förtroendet för migrations- och asylsystemen och skuggsamhällen riskerar att breda ut sig, säger han.
Kan gå till ökade gränskontroller
Sida ska ansvara för att implementera den nya strategin. De tre miljarderna en liten del av den totala biståndsbudgeten och ska enligt regeringen och SD ses som ett komplement till andra åtgärder inom migrations- och biståndsområdet.
Ett exempel på vad pengarna ska gå till kan vara att förbättra gränsförvaltningen för att säkerställa att de asylsökande som inte har rätt till skydd återvänder till sina hemländer.
Det kan även handla om att villkora delar av biståndet för att sätta press på länder att återta sina medborgare som ska utvisas från Sverige.
Andra exempel vad pengarna kan användas till är stöd för återintegrering, återvändarcenter eller stärkt kapacitet för migrations- och asylhantering i partnerländer.