Björn Ranelids passion för äpplen vet inga gränser. Varje dag han är hemma i Kivik på Österlen springer han löprundor genom de långa raderna av träd. Tidigare i livet åt han uppemot 15 äpplen varje dag. I dag är det något färre.
– Nu ligger antalet på fem eller sex. Man måste tänka på magen också.
2024 ser också ut att bli ett bra år för äppelälskare. Flera odlare som SVT talat med tror att det kan bli ett rekordår, delvis på grund av bra väderförhållanden under våren.
Stora mängder slängs
Det finns dock en baksida med de stora skördarna. Siffror från såväl Sveriges lantbruksuniversitet som konsumentorganisationen Äkta vara visar att bara en bråkdel av de äpplen som odlas i svenska trädgårdar äts upp. Enligt vissa uppskattningar rör det sig om så lite som fem procent.
Ett vanligt problem är att äpplena inte skördas i tid och därmed börjar ruttna på marken som fallfrukt. Det är något Björn Ranelid försöker undvika till varje pris, förklarar han.
– Barn växer på alla världens träd, och när små barn faller gäller det att man är framme med händerna och vårdar och aktar det så att det inte blir till fallfrukt, säger författaren och tillägger att han faktiskt äter fallfrukt också.