Tre män står vid ett äppelträd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så lyckas du med äppelskörden – hör odlingschefens tre bästa tips. Foto: Mikael Nilsson

Lista: Tre tips för att lyckas med äppelskörden

Uppdaterad
Publicerad

Hösten är här och med den är äppelsäsongen i full gång. Under kommande veckor kommer många svenskar ge sig ut i trädgården för att skörda, men för att få frukten att hålla långt in på säsongen krävs lite finess.

– Man ska tänka exakt som när man tar ett nyfött barn på huvudet, säger äppelfantasten Jan Jansen.

För Jan Jensen, som till vardags arbetar som odlingschef på ett musteri i Kivik, är äpplen mer än bara frukt. Han beskriver dem som ett ”mirakel” som varje år trotsar den bitande vinterkylan.

– När jag går i odlingarna på vintern tänker jag att det aldrig kommer att bli någonting. Men sen när våren kommer och bladen börjar komma så tänker jag ”oj, miraklet hände igen”, säger Jansen när SVT träffar honom i författaren Björn Ranelids äppellund på Österlen.

Hur gör man då för att ta vara på all den frukt som träden ger? Enligt Jansen finns tre viktiga saker att tänka på: timing, försiktighet och förvaring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.