• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Björn Ranelid äter ett äpple i sin äppellund på Österlen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inför SVT:s besök utlovade Ranelid ”den vackraste meningen om äpplen som tv har hört” – här är resultatet. Foto: Mikael Nilsson

Björn Ranelid om passionen för äpplen: ”Det är en helig plats”

Publicerad

2024 ser ut att bli ett riktigt äppelår. Det märks inte minst hemma hos författaren tillika äppelfantasten Björn Ranelid, som har 4 000 träd intill knuten.

– Det är för mig en helig plats av många skäl, säger han när SVT besöker honom i Kivik.

Björn Ranelids passion för äpplen vet inga gränser. Varje dag han är hemma i Kivik på Österlen springer han löprundor genom de långa raderna av träd. Tidigare i livet åt han uppemot 15 äpplen varje dag. Idag är det något färre.

– Nu ligger antalet på fem eller sex. Man måste tänka på magen också.

2024 ser också ut att bli ett bra år för äppelälskare. Flera odlare som SVT talat med tror att det kan bli ett rekordår, delvis på grund av bra väderförhållanden under våren.

Stora mängder slängs

Det finns dock en baksida med de stora skördarna. Siffror från såväl Sveriges lantbruksuniversitet som konsumentorganisationen Äkta vara visar att bara en bråkdel av de äpplen som odlas i svenska trädgårdar äts upp. Enligt vissa uppskattningar rör det sig om så lite som fem procent.

Ett vanligt problem är att äpplena inte skördas i tid och därmed börjar ruttna på marken som fallfrukt. Det är något Björn Ranelid försöker undvika till varje pris, förklarar han.

– Barn växer på alla världens träd, och när små barn faller gäller det att man är framme med händerna och vårdar och aktar det så att det inte blir till fallfrukt, säger författaren och tillägger att han faktiskt äter fallfrukt också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.