Foto: Hanna Josefsson/SVT

Läs chatten om sömn

Uppdaterad
Publicerad

Måndagens Fråga Doktorn handlade om när sömnen inte fungerar som den ska. 

Efter programmet svarade sömnforskaren och professorn John Axelsson på frågor i chatten. Här nedan kan du läsa chatten i efterhand.

Se Fråga doktorn på SVT Play

Chatta om sömn

Nadia • Hej har provat allt när det gäller sömn KBT sömnmedel och pratat med psykolog inget hjälper kan inte somna alls .Vad finns mer att göra

Hej, det är jättejobbigt för dom som provar många behandlingar men inte lyckas bli bättre. Det är svårt att säga varför och vad som kan fungera för dig är svårt. Det som ändå är en bra insikt är att du faktiskt sover (det gör alla även om det är ytterst svårt att själv veta vad som är sömn eller inte när man ligger i sängen under natten). Vi får båda hopppas att du får lite mer sömn än vad du tror. Du bör undersöka att genomföra en ny KBT-behandling (med en ny terapeut), och se till att följa behandlingen ordentligt. Du bör även se till att vara fysiskt aktiv varje dag (minst 1-2 timmar), vara utomhus på förmiddagen och undvika tupplurar. Även om du säkert provat att införa en lugnande sömnrutin så prova det (ta bort skärmar timman innan läggdags) så prova tex med en varm dusch ca 15-20 minuter innan du ska sova. Förhoppningsvis kan det hjälpa dig att sova lite bättre. Och kom ihåg att en viktig faktor är hur du fungerar dagtid.

Hej, stort tack för alla frågor. Även om det är svårt att få bra sömn för många, hoppas jag att ni fick några tips som kan vara värda att prova.
Lycka till och tack för mig

Tack för alla frågor! Nu stänger vi chatten för ikväll.

Vi tackar också John Axelsson som svarat på era frågor!

Berit • Kan det vara farligt, att sätta kroppen processer ur spel, att ta en melatonintablett varje kväll?

Hej, melatonin anses inte har några stora biverkningar, men det är sjävklart bra att vara försiktig. Framförallt som många tar mycket starka melatonindoser. Då melatonin är ett mycket dynamiskt kroppseget hormon som ska utsöndras på kvällen bör du inte var så orolig för att det sätter kroppens processer ur spel.

Selena • Det har framgått av flera experter i media att man bör exponera sig för dagsljus tidigt på dagen för att ställa in den biologiska klockan på en god, alltså naturlig, dygnsrytm.
1. Fungerar det att få dagsljuset genom fönster eller ska man vara utomhus?
2. Hur lång tid i dagsljus tidigt på dagen behövs?
3. Måste det vara i absolut mening tidigt på morgonen, eller är huvudsaken att få dagsljus kort efter uppvaknandet?
Om man vaknar klockan elva; är det då till nytta att få dagsljus före klockan tolv?

Hej, dagsljus fungerar klart bäst. Har man inte möjligheter bör man vara i ett ljust rum, och står man precis bredvid ett fönster så får man mycket mer ljus än bara någon meter in i rummet. För att bli mer morgonmänniska så gäller det att börja precis när man går upp (och sedan kan man tidigarelägga ljuset gradvis). Om du har en mycket sen rytm (tex vaknar kl 11) så är det faktiskt bra att inte göra det kl 7 på morgonen utan gör det lagom då du brukar gå upp. Gärna en timme om du kan vara ute en stund. OBS! En viktig aspekt är att undvika stark belysning på kvällen för att lyckas tidigarelägga sin rytm.

Eva Orrling • Vem får bli remitterad till sömnklinik? Vad händer på en sömnklinik?

Det finns många olika typer sömnstörningar, och man remitteras till en sömnklinik för vissa av allvarliga sömnstörningar. Vad man gör på en sömnklinik beror på vad man har för symptom och vad man misstänker är orsaken. Det kan innebära att man fyller i en sömndagbok under vecka, att man har på sig en aktigraf under en period (mäter sovtider), ibland får man sova på sömkliniken (eller i sitt hem )med utrustning som mäter hjärnaktivitet, andning, om man har benrörelser mm under sömnen.

John håller på att chatta fram till 20:30. Så fortsätt gärna skicka in era frågor :)

Lena i Umeå • Jag skrämmer min omgivning ca 30 efter läggdags, vid insomning. Det är katastrofläge, handgranatet i väggarna, tsunamivarning, hunden far in i väggen och okända varelser ligger uppe på garderoben. Jag skriker men är aldrig medveten om vad jag gör, min man berättar på morgonen och jag fattar ingenting. Hur ska jag göra för att slippa detta. Somnar ändå relativt snabbt och sover bra resten av natten...

Hej, du lider av nattskräck (vilket ofta kommer i början av sömnen). Du behöver inte vara så orolig för din skull men det är ofta jobbigt för partner och familj. Det kan blir värre av stress och alkohol så var försiktig med det timmarna innan du lägger dig. I vissa fall kan man även behandla med läkemedel.

BamBam • Ett som har ställt till det lite för mig nu är att jag gått upp i vikt och rör mig mindre! Jag tror jag blir mycket piggare efter min sömn om jag kommer tillbaka till min normala rytm med att jag kan simma minst 2000 m per tillfälle och 3 ggr /v ! Då blir väl sömnen bättre?

Det finns många studier som visar att fysisk aktivitet är bra för sömnen. Försöka att vara aktiv minst 3-4 dagar i veckan.

Micke • Hej, Du sa att de med insulinproblem inte ska ta en tupplur på dagen. Vad menar du med insulinproblem?

Hej, tupplurar är bra för dom allra flesta (ett utmärkt sätt att sova ikapp lite om man haft en störd sömn) men insomniker bör vara försiktiga. Långa tupplurar efter lunch kan göra det lite svårare att somna på kvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet