Sen första januari i år tar IVO ut en avgift från privata omsorgsföretag, dels när de söker tillstånd att driva verksamhet och dels för ändringar. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Chefsbyte kostar 84 000 kronor i avgift till IVO – ”Jätteirriterad”

Uppdaterad
Publicerad

Avgifterna som inspektionen för vård och omsorg, IVO, tar ut från privata omsorgsföretag har fått orimliga konsekvenser och måste bort, enligt branschföreningen Vårdföretagarna. På företaget Olivia Omsorg som driver LSS-boenden kan en enda chef som tar föräldraledighet innebära en kostnad på 84 000 kronor i avgifter till IVO.

– Jag är jätteirriterad på det här systemet, säger Erika Björkholm vd på Olivia Omsorg. 

Sen första januari i år tar IVO ut en avgift från privata omsorgsföretag. Det sker dels när dom söker tillstånd att driva en verksamhet men också för ändringar i verksamheten, såsom ett chefsbyte. Tillstånd kostar 31 000 kronor och ändringar 21 000 kronor.

”Tycker det är allvarligt”

Varje LSS-boende måste ha ett eget tillstånd oavsett om de tillhör samma företag. Normalt sett har en verksamhetschef ansvar för två till fyra LSS-boenden. Det innebär att när en chef till exempel går på föräldraledighet och behöver ersättas med en vikarie så kan det bli sammanlagt fyra ändringar. Avgiften till IVO blir då 84 000 kronor, en orimligt stor kostnad enligt Erika Björkholm. 

-Jag tycker att det är allvarligt för i det långa loppet så drabbas de som bor hos oss, säger Erika Björkholm. 

För Olivia Omsorgs verksamhet är personaltätheten mycket viktig. Företaget lägger 86 procent av intäkterna på personalkostnader. 

-84 000 kronor är ju en och en halv årsarbetare i månadslön och det är ju ganska mycket. Jag lägger hellre pengarna på personal.

Bestäms av regeringen

Erika Björkholm har inget emot tillståndsförfarandet. Inte ens att det tas ut en avgift – men däremot nivån på avgiften. Men den bestäms inte av IVO utan av regeringen och pengarna går direkt till statskassan. Nu kräver Vårdföretagarna att regeringen snabbt avskaffar avgifterna. 

-Det här är en enkel sak för regeringen att ändra på, på ett vanligt regeringssammanträde kan regeringen bestämma sig för att plocka bort avgifterna, säger Sabina Joyau, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna. 

Samtidigt är det väl bra att IVO kontrollerar att företagen håller måttet och en avgift för det arbetet kan väl vara rimligt? 

– Det är jättebra att vi har kontroll av aktörer som finns inom välfärden men det här handlar om avgifter för små förändringar i redan beviljade tillstånd och dem kostnaderna är orimliga, säger Sabina Joyau.

C: Måste korrigeras

Regeringen vill inte svara på frågor om varför staten ska tjäna 21 000 kronor för varje ändring, oavsett vad den gäller.

Socialminister Lena Hallengren svarar i en skriftlig kommentar att regeringen ”i nuläget inte har några besked att ge om förändringar”. Men förr eller senare kommer regeringen att behöva ge besked, inte minst till Centerpartiet som kräver förändringar i enlighet med januariöverenskommelsen. Där står det att privata och kommunala välfärdsföretag ska behandlas likvärdigt. 

-Det kan inte vara så att privata utförare måste betala 80 000 kronor men inte kommunala. Vi har lyft det här som ett av många exempel på saker som måste korrigeras, säger Centerpartiets vice ordförande Anders W Johnsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.