Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Helldén kritiserade regeringen under sitt tal i Almedalen. Foto: Anders Wiklund/TT

Daniel Helldéns klimatkänga: ”Orealistiska kärnkraftsdrömmar”

Uppdaterad
Publicerad

Grön utopi och politiskt hopp. Under Daniel Helldéns första Almedalstal presenteras Miljöpartiets nya skogsbruksförslag – samtidigt som kritiken mot regeringens klimatpolitik haglar.

– Vi sitter på kunskapen och tvingas se på när regeringen ökar utsläppen, mitt i brinnande klimatkris, säger han.

När Miljöpartiets (MP) språkrör Daniel Helldén tar till orda i sitt första Almedalstal någonsin inleder han med att hylla den svenska skogen. Han berättar om kärleken till naturen och uppmanar lyssnarna att kämpa för att bevara den för kommande generationers skull.

Han riktar även en känga till regeringens klimatpolitik och säger att ”vi kan bättre än så här” och att ”det känns som att vi tappat riktningen”.

Almedalen 2024

– Vi har inte tid att vänta på en regering som låser in väljare i orealistiska kärnkraftsdrömmar.

Nya förslaget: Färre kalhyggen – genom statslån

Strax innan talet berättade Miljöpartiet att de vill förmå skogsägare att välja mer ”naturnära” skogsbruk än kalhyggen.

Partiet vill att staten ska erbjuda förmånliga lån för att skogsägarna ska kunna ställa om till vad partiet beskriver som ett naturnära skogsbruk, för att ha råd att undvika slutavverkning.

Och Helldén presenterar flera omställningsförslag: MP vill bland annat investera i fungerande järnvägar, förnybar energi och tillgängliggöra kollektivtrafik.

Den röda tråden är Helldéns vision om Miljöpartiet som Sveriges ”reformparti med blicken på horisonten” som vill, och kan, hantera den gröna omställningen i Sverige.

– När vi tar till vara på människor och samhällets förmåga, det är då vi kan lyckas. Politiken behöver hopp, och det finns hopp, säger han.

Helldén: Behövs duktiga politiker i EU

Miljöpartiet har dessutom ett succéval bakom sig som ger Helldén vind i seglen. I EU-valet gick Miljöpartiet om Sverigedemokraterna som tredje största parti, med 13,8 procent av rösterna.

Och det är just i EU som Helldén tror att MP kan göra stor skillnad.

– När Tidöregeringen ökar utsläppen på hemmaplan och skjuter sönder EU:s klimatpolitik behövs duktiga politiker i Europaparlamentet, säger Helldén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2024

Mer i ämnet