• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Därför kan budgeten avgöras via lottning

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen ska riksdagen rösta om den extra ändringsbudget som regeringen lade fram i fredags.

Men vad händer om omröstningen slutar lika? SVT guidar och reder ut.

Varför kan Amineh Kakabaveh fälla avgörandet?

Regeringens extra ändringsbudget innehåller det kompromissförslag om höjd garantipension som regeringen kom överens med Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet om.

Samma partier, alltså S, MP, C och V kommer att rösta ja till budgeten. Partierna samlar gemensamt 174 mandat i riksdagen. Men det krävs ytterligare en röst vilket gör att den politiska vilden, Amineh Kakabaveh, återigen fäller avgörandet.

Kakabaveh har tidigare sagt att hon inte kommer att stödja budgeten om inte regeringen lovar att inte exportera vapen till Turkiet. Finansminister Mikael Damberg uppgav i förra veckan att man inte förhandlar med Kakabaveh. Hur Amineh Kakabaveh kommer att rösta är ännu oklart.

Vad händer om det blir oavgjort?

Om Amineh Kakabaveh lägger ner sin röst kan omröstningen sluta i dött lopp – vilket kan resultera i att frågan avgörs i lottning.

Om det blir oavgjort ska frågan enligt riksdagsordningen bordläggas i cirka en timme innan det blir dags för en ny omröstning. Blir det lika utfall en gång till frågar talmannen om riksdagens ledamöter vill att frågas lottas eller återförs till finansutskottet.

Väljer man det senare alternativet får finansutskottet i uppdrag att lägga fram ett nytt förslag som sedan kan tas vidare till en ny omröstning i riksdagens kammare. Det här är en process som beräknas ta två timmar. Blir det sedan lika en tredje gång avgörs frågan genom lottning, sannolikt på onsdagskvällen.

Hur går lottningen till?

Vid lottning kallar talmannen till sig tre olika riksdagsledamöter som han finner lämpliga. Det läggs en jaröst och en nejröst i det så kallade röstskrinet som står på talmannens bord.

Bonusinfo om skrinet är att det enligt riksdagens hemsida är formgivet av konstnären KG Nilson och består av 15 olika träslag.

Därefter drar en av de tre ledamöterna en röst från skrinet under översyn av de två andra ledamöterna. Den lott som dras är också den budget som då vinner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.