Romina Pourmokhtari (L): Utsläppsmålen står fast – men med andra metoder

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens beslut att sänka reduktionsplikten befaras leda till en ökning av utsläpp med 10 procent – en ökning som skulle innebära att Sverige inte kommer nå klimatmålet för 2030. Den nya inriktningen sågas av Per Bolund (MP).

– Vi vill arbeta mot det målet men med andra metoder än reduktionsplikten, svarar klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i SVT Agenda.

Utsläppen år 2030 bör enligt Sveriges uppsatta mål vara 63 procent lägre än utsläppen var år 1990. När det gäller trafiken, inrikesflyget borträknat, är målet att utsläppen ska minska med minst 70 procent jämfört med 2010, senast år 2030.

Enligt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har regeringen inte sänkt ambitionen att nå klimatmålet 2030. I stället vill man arbeta långsiktigt, till exempel genom satsningar på elektrifiering och laddinfrastruktur.

Klimat

– Vår ambition är att bygga en långsiktig politik, en robust klimatpolitik som är hållbar över tid. Inte en politik som bara fungerar när vi har en stark ekonomi och inte har krig i vårt närområde, säger Romina Pourmokhtari.

”Inte tid att vänta”

Miljöpartiets språkrör Per Bolund, tidigare miljö- och klimatminister, anser att den nya regeringens klimatpolitik innebär ett steg bakåt i utvecklingen. De kompensationer som man planerar att göra i form av långsiktiga satsningar är för riskabla.

– Man måste göra insatser här och nu, att vänta och skjuta den här frågan i framtiden, det är det som är det farliga, säger han.

– Jag är faktiskt livrädd för var den här politiken kommer leda oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet