Miljöminister Lena Ek (C). Foto: TT

Efter SVT:s granskning: ”Får inte vara så här”

Uppdaterad
Publicerad

SVT har tidigare visat att man har uppmätt höga och i vissa fall livsfarliga halter arsenik runt många gamla glasbruk i Småland. Miljöminister Lena Ek (C) reagerar nu med kritik mot både företag och myndigheter.

– Det får inte vara på det här viset faktiskt. Vatten ska testas, övervakning ska skötas. Det handlar ju om barn och vuxnas hälsa, säger hon.

”Tittar på att skärpa regler”

Lena Ek vill att dagens lagstiftning ska användas hårdare mot företag, så att de själva tvingas betala för de gamla synder som tidigare verksamhet gett upphov till. Men hon vill också se över om man kan skärpa lagstiftningen ytterligare.

Förorenade platser

– Vi tittar nu på om man kan skärpa reglerna ännu mer. Det får inte vara så att man lägger farlig verksamhet i dotterbolag som man sätter i konkurs, och sedan får skattebetalarna ta hand om problemet, säger hon.

Samtidigt säger flera av de glasbruksägare som SVT har pratat med att ett totalt saneringsansvar skulle betyda slutet för deras verksamhet. Det handlar helt enkelt om för stora kostnader säger man. Men miljöministern är tydlig:

Har man smutsat ner miljön som verksamhetsutövare så ska man sanera det också. Det ska man ta med i sin kalkyl.

Även om företagen faktiskt får stänga?

– Ja, de som har arsenik i sina brunnar kanske har en åsikt om det också.

Kommunerna har dålig koll

SVT:s granskning har visat att grundvattnet på flera ställen nära bruken är kraftigt förorenat av arsenik. Men kommunerna verkar ha dålig koll både på grundvattnet och på de enskilda brunnarna som finns i områdena.

I måndagens reportage frågade SVT Monica Widnemark, kommunalrådet i Lessebo, om de höga uppmätta halterna arsenik i grundvattnet.

– Nej arsenik, det tror jag inte, det har vi inte. Det har vi inte här, nej. Då hade jag fått veta det från miljöcheferna, och det har jag inte,  sa kommunalrådet då.

Miljöministern säger att kommunen har ett ansvar att titta på, och kontrollera, miljötillståndet i kommunen och där ingår grundvattnet. På frågan om kommunerna sköter det ansvaret idag säger hon:

– Jag har inte tittat på de respektive kommunerna men jag har ju sett rapporteringen som ni har gjort. Och i de fallen kan man ju ställa rätt många frågetecken.

SVT har länge försökt få en kommentar från det största glasföretaget, Orrefors Kosta Boda, men hittills har de ansvariga vägrat besvara våra frågor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förorenade platser

Mer i ämnet