Ingen vet säkert hur många djur som har kommit till Sverige med människorna som söker skydd här. Enligt en grov uppskattning från Tullverkets presstjänst har cirka tio procent av de som flyr med sig ett sällskapsdjur. Vanligtvis handlar det om hundar och katter.
– De här människorna har ju fått lämna allt de har och kanske bara fått med sig en liten väska med saker, och så tar de med sig familjen. Deras sällskapsdjur är ju en familjemedlem, säger Lena Hellqvist Björnerot, Sveriges chefsveterinär på Jordbruksverket.
Varje hund eller katt är en låg risk
Sverige är rabiesfritt sedan 1886 och är vanligtvis väldigt strikt kring vilka djur som släpps in i landet. Enligt Hellqvist Björnerot är detta första gången ett undantag i den här omfattningen görs.
Finns det någon risk med det?
– Ja det finns en risk, men vi försöker verkligen minska den så mycket det går. Självklart har inte alla hundar och katter rabies. De djur som kommer till Sverige med sin familj har en låg risk att ha rabies, men den är högre än den är i Sverige.
I Nynäshamns hamn finns ett tält med veterinärer från Jordbruksverket som ser över djuren som kommer. Ett sådant tält planeras sättas upp i Karlskrona. Där ges information till djurens ägare och djuren ses över.
Hålls isolerade
Hittills har ett 20-tal djur satts i isolering på en anläggning i Örkelljunga som Jordbruksverket har ordnat. Där kommer djuren hållas isolerade i upp till fyra månader. Det är så lång tid det kan ta innan rabiessmittan upptäcks.
– Det är klart att ägarna blir jätteledsna, men detta gör vi för att hjälpa till så att de inte ska behöva ta bort djuret, säger Lena Hellqvist Björnerot.