”Det har varit också fråga om ett missbruk av det svenska välfärdssystemet”, skriver tingsrätten i domen. Foto: Per Leandersson/SVT

Domen mot botoxläkaren – ska betala halv miljon i skadestånd

Publicerad

Läkaren skrev ut botox för över en halv miljon kronor utan medicinska skäl – och preparaten hämtades ut på ett och samma apotek, visade SVT:s granskning. Nu döms läkaren för grovt osant intygande.

Användningen av nervgiftet botulinumtoxin, mer känt som botox, har ökat kraftigt de senaste åren. I SVT:s granskning larmade flera instanser om läkare som missbrukar rätten att skriva ut preparatet – vilket resulterar i att skattebetalarna finansierar rena skönhetsingrepp.

Ett fall som vi rapporterade om handlade om en hyrläkare som skrivit ut botox för över en halv miljon kronor från en rad hälsocentraler i Mellansverige. Samtliga recept hämtades sedan ut på ett apotek i södra Stockholm som drivs av en bekant till honom.

”Missbruk av välfärdssystemet”

På tisdagen föll domen mot läkaren i Hudiksvalls tingsrätt. Han döms för grovt osant intygande till villkorlig dom och dagsböter. Han ska dessutom betala skadestånd på sammanlagt 580 000 kronor till region Stockholm och region Uppsala.

”Det har varit också fråga om ett missbruk av det svenska välfärdssystemet och av dessa anledningar ska brotten bedömas som grova”, skriver tingsrätten i domen.

Botox används som läkemedel mot exempelvis inkontinens, migrän och muskelkramper och ingår då i förmånssystemet och subventioneras av skattebetalarna. Men för estetiska botoxinjektioner gäller inte det.

”Brottsligt upplägg”

Tingsrätten bedömer att det är ”helt uppenbart att förskrivningarna varit falska och ingått i ett brottsligt upplägg att gratis kunna hämta ut ett förhållandevis dyrt preparat”.

Vår kartläggning visade att flera regioner drabbats av fuskande botoxläkare. Bland annat Stockholm som vid årsskiftet krävt tillbaka 1,3 miljoner kronor för felaktiga botoxförskrivningar.

– De här enskilda läkarna utfärdar botox på recept och fyller i att det ska vara inom förmånen, alltså att vi i regionen ska finansiera det som om det vore ett läkemedel. Men istället så används det i skönhetsindustrin och det ska inte regionen finansiera, sa Linnea Graaf, processledare på hälso-och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm, till SVT i december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.