Mannen lämnades ut i hemlig insats med specialstyrkor. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Terrormisstänkt man utlämnad – flögs till Belgien efter hemlig insats

Uppdaterad
Publicerad

En rysk man misstänkt för terroristbrott i utlandet har nu utlämnats från Sverige till Belgien. Mannen flögs ut ur landet i en insats som genomföres tillsammans med en belgisk specialstyrka, rapporterar TV4.

Mannen är i 40-årsåldern och greps i Sverige i juni. Det efter en begäran om utlämning från Ryssland där han misstänks för terrorbrott.

Utlämningen till Ryssland kunde dock inte genomföras då mannen också har uppehållstillstånd i ett annat europeiskt land, vilket utgör ett hinder för att lämna ut honom utanför EU, säger åklagare Mats Ljungqvist till TV4.

Eftersom säkerhetspolisen ansåg att han var ett hot mot rikets säkerhet släpptes han dock inte utan placerades i Migrationsverkets särskilda förvar medan Sverige väntade på att utvisa honom.

Under den tiden ska en begäran om att gripa honom inkommit från Belgien eftersom mannen misstänkts för terroristbrott även där.

Lämnades ut i hemlig insats med specialstyrkor

I en hemlig insats ledd av belgiska specialstyrkor ska mannen nu ha flugits ut ur Sverige. Det bekräftar åklagare Mats Ljungqvist, för TV4. Han uppger att även svensk personal var närvarande men vill inte berätta vilka myndigheter som deltog.

Torben Setterlund, som förordnats som mannens offentlig försvarare, har tidigare uppgett för SVT att mannen förnekar brott.

– Jag kan säga att min klients inställning är att anklagelserna mot honom är falska, sa han i samband med att mannen häktades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.