Tobias Baudin blir intervjuad av SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är helt vedervärdigt” – hör partisekreterare Tobias Baudin. Foto: Jessica Gow/TT

Socialdemokraterna slutar med extern telefonförsäljning av lotter – Kombispels vd sparkas

Uppdaterad
Publicerad

S-ägda Kombispels vd sparkas och hela styrelsen uppmanas att lämna, efter DN:s avslöjande om säljmetoderna inom lotteriverksamheten.

Socialdemokraterna slutar också använda telemarketingbolag – men utesluter inte att själva ta över telefonförsäljningen av lotter.

Avtalet med det företag som skött telefonförsäljningen av Kombispels lotter sägs upp, meddelar S partisekreterare Tobias Baudin på en pressträff på fredagen.

Vd:n Jonas Lindholm sparkas och hela styrelsen uppmanas också lämna.

Socialdemokraternas lotter

Enligt DN:s granskning har säljarna hos telemarketingbolaget Effective Communication uppmanats vara aggressiva. Tidigare anställda, som utgått från Barcelona, har berättat att man särskilt fokuserade på äldre personer och medvetet undanhöll köpvillkor, som att det handlade om en prenumeration.

Utesluter inte egen telefonförsäljning

Tobias Baudin säger att han ser allvarligt på avslöjandena.

– Det är helt vedervärdigt. Det ska inte förekomma i någon verksamhet, och framför allt inte i någon verksamhet vi står bakom, säger han.

Varför har ni inte kontrollerat att era lotter har sålts på ett hederligt sätt?

– Ytterst vilar ansvaret att kontrollera det här på styrelsen, det är därför jag nu har sagt att vi inte har förtroende för någon i styrelsen för Kombispel och kommer kalla till en extrastämma och välja ny styrelse.

Även om S slutar använda sig av telemarketingbolag så innebär det inte ett stopp för telefonförsäljning av lotter. Partiets pressjour meddelar SVT Nyheter att partiet inte utesluter att framöver ta över försäljningen i egen regi.

Ilska internt

Flera S-företrädare har reagerat på avslöjandena i DN:s granskning och krävt att ledningen agerar. Fredagens pressträff hölls efter ett extramöte i det verkställande utskottet. Åtgärderna som sedan meddelades var väntade, enligt SVT:s politikreporter Ulf Hambraeus.

– Upprördheten har varit enormt stor över det här, säger han i SVT:s livesändning.

Sedan maj 2022 har Kombispel anmälts 28 gånger till Konsumentverket. 18 av dessa handlar om telefonförsäljning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Socialdemokraternas lotter

Mer i ämnet