Lars Ohly valdes i maj till ordförande i Funktionsrätt Sverige, som samlar 41 förbund som arbetar för funktionshindrades rättigheter. Förutom Lars Ohly sitter det åtta andra personer i styrelsen. I torsdags hade dessa ett möte där de kom överens om hur organisationen ska gå vidare.
I ett internt mejl som SVT Nyheter har tagit del av skriver styrelseledamöterna:
”Vi ser att Lars Ohlys agerande och den förtroendekris som följer av det, riskerar att djupt skada också förtroendet för Funktionsrätt Sveriges och därmed negativt påverka vårt fortsatta arbete... Samtal har förts med Lars Ohly om vårt ställningstagande att rekommendera honom att avgå som ordförande. Han delar inte vår uppfattning och kommer att fortsätta att företräda Funktionsrätt Sverige.”
”En lynchjustis”
I torsdags gick den tidigare vänsterledaren ut i Svenska Dagbladet och berättade om att hans namn florerar i samband med me too-kampanjen.
I slutet av oktober polisanmälde en kvinna Lars Ohly för kränkande ”kroppsberöring”, men redan dagen efter valde åklagaren att lägga ner förundersökningen.
I ett internt mejl vidhåller Lars Ohly att det han har gjort inte är olagligt. Han skriver: ”Det jag tycker mig vara utsatt för nu är en folkdomstol som närmast liknar en lynchjustis”.
Han uppmanar styrelseledamöterna att inte fatta några beslut i panik och vill att de ska lita på de demokratiska strukturerna.
Avböjer att kommentera
Eftersom styrelseledamöterna inte kan avsätta en kongressvald ordförande utan en ny kongress, frågar nu de 41 övriga förbunden om råd. Redan nu har ett av förbunden sagt att de inte vill att Lars Ohly sitter kvar som ordförande.
Skulle han välja att sitta kvar kan det bli en extrainsatt kongress där han tvingas bort från uppdraget och då väljs en ny ordförande.
SVT Nyheter har sökt Lars Ohly som avböjer att kommentera avgångskraven.