”Elitidrottare bör undersöka hjärtat”

Uppdaterad
Publicerad

Elitidrottare bör regelbundet låta undersöka sina hjärtan. Den uppmaningen kommer nu från Riksidrottsförbundet (RF) efter flera uppmärksammade dödsfall i samband med idrottsutövning.

Men när det gäller barn och ungdomar vill idrottsrörelsen inte ta något ansvar för allmän hjärtscreening. Hittills i år har sex unga avlidit i plötslig hjärtdöd då de spelade fotboll eller ishockey.

Enligt Riksidrottsförbundet finns det inte några belägg för att antalet plötsliga dödsfall i samband med idrott har ökat.

Den övervägande delen av de plötsliga dödsfallen bland barn och ungdomar beror på olika typer av hjärtåkommor, där hypertrof kardiomyopati (HCM) som är en hjärtmuskelförtjockning är den vanligate.

Föreningar har ett ansvar

Tidigare i år rekommenderade det europeiska kardiologsällskapet systematisk hjärtscreening av unga tävlingsidrottare över 12 år, men så långt vill inte RF gå. Man anser dock att föreningar och förbund som utsätter unga idrottare för stora påfrestningar också har skyldighet att kontrollera vad de klarar av.

-Barn och ungdomar är fysiskt aktiva även utanför idrotten. Därför vore det fel att bara rikta sig till idrottsungdomarna, säger Eva Nylander, professor i klinisk fysiologi och en av deltagarna i RF:s expertgrupp.

Satsning på information

Däremot kommer Riksidrottsförbundet att göra en informationssatsning om riskfaktorer kring plötsliga dödsfall i samband med idrott. Målet är en nyanserad och korrekt information till såväl föreningar och förbund som oroliga ledare och föräldrar.

-Det är viktigt att betona att det för en frisk person inte är farligt att idrotta. Tvärtom är riskerna med att vara fysiskt inaktiv betydligt större, säger Eva Nylander.

Sex barn har dött i år

Hittills i år har sex svenska barn och ungdomar avlidit i plötslig hjärtdöd i samband med idrott.

  • Den 16 maj avled två pojkar i samband med fotbollsträning, en i Malmö och en i Älvsjö i södra Stockholm.
  • Tidigare i år dog tre unga i samband med fotbollsspel: en 11-åring i Landskrona, en 10-åring i Stockholm och en 15-åring i Norrköping.
  • Den 17 februari avled en 15-årig hockeyspelare efter en match i Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.